Foto ThinkstockFoto Thinkstock

Влада Србије преломила је данас и ипак донела одлуку да минимална цена рада буде повећана за 8,6 одсто, односно да цена по сату рада буде 155 динара.

Са овом одлуком се, међутим, нису сагласили представници синдиката.

Предлог Владе Србије и послодаваца био је 155 динара, односно, повећање од 8,6 одсто док су синдикати тражили 10 одсто повећања цене рада. Председник С С С Србије Љубисав Орбовић рекао је да су и синдикати и послодавци као и представници владе постигли договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе.

Представници синдиката су рекли да нису могли да прихвате одлуку од 8,6 одсто јер је на састанку органа синдикалних организација договорено да се тражи повећање од 10 одсто па без поновног одлучивања тих органа нису могли да прихвате нову цену.

Како је рекао министар за рад Зоран Ђорђевић, влада је донела одлуку да минимална цена рада буде за 8,6 одсто већа, односно 155 динара, јер је законска обавеза да се до 15. септембра донесе одлука о износу минималца.

„Нећемо доносити ништа нереално, нека времена иза нас, када су одлуке доношене да би се додворавали грађанима су ствар прошлости. Реално излазимо са оним што можемо, у овом тренутку ово је оно шсто држава може да учини”, рекао је Ђорђевић.

Он је навео да ће се са социјалним партнерима разговарати о “пакету мера” до краја године – о повећању плата, пензија, укидању појединих накнада…

Минимална зарада тренутно износи 143 динара по сату, што је 24.882 динара нето месечно.

Према речима министра финансија Синише Малог, минимална зарада биће следеће године 27.022 динара.

„Мислим да је то изузетан резултат преговора синдинаката и послодаваца. Њихове полазне тачке биле су много даље од тога, послодавци су тражили 5 одсто, синдикати 15, па 10 одсто, али ово је, са становишта владе, реално повећање”, рекао је Мали.

Нову минималну цену рада покушали су да договоре чланови Социјално-економског савета (СЕС) у којем седе представници Владе Србије, репрезентативних синдиката и Уније послодаваца.

Последња корекција најниже цене рада била је у јануару ове године, када је минималац са 130 повећан на 143 динара.

На данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) учествовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар финансија Синиша Мали, Милош Ненезић, председавајући СЕС-а, Љубисав Орбовић, председника ШС Србије и Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност.

ТопПрес/ Извор: Танјуг