У Србији је у децембру 2022. године забележено 1.003.817 ноћења домаћих и страних туриста, што представља раст од 45 одсто у односу на децембар 2021. године када је било укупно 695.153 ноћења, саопштила је Влада Србије позивајући се на извештај Информационог система еТуриста централног информационог система у области угостителства и туризма Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Као занимљива се наводи чињеница да је од када се прати статистика броја туриста од увођења овог система по први пут, забележено да је број ноћења страних туриста био већи него домаћих туриста, јер је број ноћења страних туриста износио 552.481, а домаћих 451.336.

Наводи се и да је износ боравишне таксе за правна лица прошле године износио више од 901 милион динара, што представља раст од 30 одсто у односу на 2021. годину.

Наведени подаци су, истиче се у саопштењу, доказ огромног улагања државе у туристичку привреду, а кроз улагања у путну и другу инфраструктуру, као и изградњу привлачних смештајних капацитета.

Кроз податке се, додају, огледа и рад државе у области културе, уметности, очувању наше традиције и важних археолошких налазишта, тако што и домаћи и страни туристи све више показују интересовање.

Као примере тог рада наводе обнову и реконструкцију Голубачке тврђаве на Дунаву, Рамске тврђаве, доступна археолошка налазишта и културне институције, као што је Народни музеј, Музеј савремене уметности.

Неизоставни избор туриста су и атрактивни хотели Врњачке Бање, Врдника и Фрушке горе и природне лепоте Овчарско-кабларске клисуре.

Неке од најпопуларнијих туристичких дестинација у Србији, које се према последњим подацима издвајају по највећем броју ноћења туриста у децембру 2022. године су Београд, Златибор, Нови Сад, Копаоник, Суботица, Ниш и Врњачка Бања.

Информациони шитем еТуриста је централни информациони систем туризма и угостителства и база је података и евиденција о свим смештајним капацитетима у Србији, а поред хотела, мотела, хостела и апартмана, систем обухвата и сеоска домаћинства као и капацитете стан на дан.

Овај систем који је развила Канцеларија за информационе технологије и еУправу Владе Србије за потребе тадашњег Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у употреби је од октобра 2020. године.

Омогућио је системско регулисање угоститељства и туризма и изузетно значајно смањење сиве економије, унапређење услова пословања свих субјеката на тржишту као и заштиту права потрошача у области туризма и угостителства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг