Програм Swiss PRO је у оквиру јавног позива „Да равноправност постане стварност“ подржао 28 локалних самоуправа да реализују пројекте који имају за циљ оснаживање механизама за родну равноправност. Директну корист од ових пројеката ће имати више од 5.000 грађанки и грађана, каже се у саопштењу за јавност.

Уз подршку Владе Швајцарске вредну више од 90.000 евра и допринос локалних самоуправа у износу од 25.000 евра биће реализоване активности које доприносе повећању учешћа жена у процесу доношења одлука, унапређењу положаја жена у локалној заједници, нарочито жена на селу и припадница рањивих група, као и економском оснаживању, здрављу жена и борби против родно заснованог насиља. Пројекти су усмерени и на промоцију Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу, као и на унапређење компетенција локалних механизама.

Подршку за јачање родне равноправности добиле су следеће локалне самоуправе: Аранђеловац, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Бујановац, Бојник, Димитровград, Голубац, Ивањица, Кнић, Косјерић, Краљево, Крагујевац, Крушевац, Љубовија, Медвеђа, Ниш, Нова Варош, Пирот, Рача, Рашка, Сокобања, Сврљиг, Топола, Ћићевац, Ћуприја, Владимирци и Зајечар, а корисници пројеката биће и становници Чајетине и Власотинца.

Више информација о сваком пројекту доступно је у приказу резултата јавног позива на интернет страници програма Swiss PRO.

Пројекти су одабрани у оквиру јавног позива који је трајао од 10. септембра до 23. октобра 2020. године и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и региона Јужне и источне Србије.

Јавни позив је спроведен у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

ТопПрес