Влада у четвртак: Угоститељи до 17 сати и катанац викендом

Влада у четвртак: Угоститељи до 17 сати и катанац викендом

Угоститељски објекти и објекти услужних делатности моћи ће да раде само до 17 сати радним данима, а викендом неће моћи уопште да раде, једна је од нових мера, које је предложио Кризни штаб, а које ће влада, како Танјуг сазнаје, усвојити на седници у четвртак.

Нове мере ступају на снагу од петка, 4. децембра. Нове мере, које ће влада усвојити у четвртак су следеће:
– продавнице прехрамбене робе могу да раде сваки дан до 21 сат, укључујући и викенд;
– апотеке, бензинске пумпе за точење горива и достава хране путем курира могу да раде неограничено, седам дана у недељи;
– позоришта и биоскопи могу да раде сваки дан до 17 сати, укључујући и викенд;
– пијаце радним данима могу да раде регуларно, а викендом од 6 сати ујутру до 15 часова.
– Угоститељске и трговинске фирме, ресторани, кафићи и барови, клубови, тржни центри, играонице, кладионице, продавнице и сви други продајни објекти, козметички и фризерски салони, салони лепоте, фитнес центри, теретане и вежбаонице, спа центри и базени могу да раде радним данима до 17 сати, а викендом не могу уопште да раде (од петка у 17 сати до понедељка у 05 ујутру).

Тиме је радно време додатно „скраћено“ за један сат радним данима, уз забрану рада викендом.

Брнабић: Данас или сутра нове рестриктивније мере

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће данас имати састанак са председником Србије Александром Вучићем и да ће данас или сутра бити саопштене нове, рестриктивније мере за сузбијање ширења корона вируса које ће бити уведене.

„Верујем да ћемо данас, евентуално сутра, изаћи са новим мерама и оне ће свакако бити рестриктивније“, рекла је Брнабић и додала да у оквиру Кризног штаба постоје различита мишљења шта би било најделотворније у борби са ковид 19.

Да ли ћемо ићи на најрестриктивније мере, како је рекла, зависиће од тога калико ће данас бити новозаражених, јер се зна да је уторак обично најтежи дан.

„Са пресеком јутрос у осам сати делује да ће бити тежак дан, али није као уторак прошле недеље, није такав скок. Неке мере већ дају резултате, али питање је да ли желимо овим темпом или желимо да идемо рестриктивније па да брже завршимо“, рекла је она.

Читав државни врх ради на томе да Србија добије безбедне вакцине против ковида-19, каже премијерка и додаје да је жеља, каже, колико год тешко било, да се грађанима обезбеде вакцине различитих произвођача и могућност да бирају коју желе да приме.

Она је подсетила да је са руским партнерима договорено да до краја недеље у Србију стигне 20 узорака, које ће тестирати наше надлежне службе.

Брнабић је навела да ће данас у 15 часова, министар здравља Златибор Лончар и она имати видео састанак са представницима Светске здравствене организације и да се у 16 часова настављају разговори око вакцине са америчким „Фајзером“.

Додала је да се јуче преговарало са Русима око „Спутњик В “ вакцине.

Истакла је да ће Србија бити једина земља која није учествовала у трећој фази клиничких студија, али да ће, каже, захваљујући председнику Александру Вучићу и поштовању који кинески партнери имају према њему, наша земља „одмах добити вакцину“.

„Вучић користи све своје везе, у овом тренутку не морамо да размишљамо о респираторима, он се за то изборио захваљујући политичком утицају који има. Влада Србије ради на дневном задатку да договоримо са партнерима, да прођемо све процедуре који захтева наш здравствени систем“, рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да се преговара о производњи вакцина у Србији и поручила да држава нема времена да одговара на критике опозиције, које су, каже, најстрашнија политичка злоупотреба у време епидемије. Србија само на тестове за вирус корона потроши дневно више од 700.000 евра, каже Брнабић и додаје да је то цена за 20.000 тестирања дневно.

 

ТопПрес / Извор: Танјуг

KOMENTARI