FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVICFOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bg

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим ће, између осталог, бити укинут Закон о смањењу пензија најкасније 30. септембра 2018.

Међу бројним изменама Закона о ПИО, кључна је укидање смањења пензија, захваљујући којој ће октобарску пензију (исплата у новембру) пензионери добити са увеђањем, пише у саопштењу са седнице Владе.

Новим законом, како се наводи, биће утврђен правни основ којим се даје могућност Влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Републике Србије.

Поред тога, биће промењен начин обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (тзв. бенефицирани стаж), а који одлазе у превремену старосну пензију уз смањење висине пензије, тако да се „пенали“ за ове осигуранике рачунају у односу на њихову снижену старосну границу за сваког конкретног осигураника са бенефицираним стажом. Ово ће се повољно одразити на висину пензије ових пензионера, оценила је Влада.

„Обећали смо да ћемо укинути Закон о смањењу пензија када се финансијски стабилизује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање. Он је сада стабилан јер га држава дотира сумом која је испод нивоа који тражи Међународни монетарни фонд. Пензионери су веома важни за Владу Републике Србије и трудићемо се да им омогућимо најбоље услове. Ово је први закон од 2001. године, а било је тачно пет измена и допуна до сада, који има све позитивне измене које су у корист пензионера и будућих пензионера“, рекао је министар рада Зоран Ђорђевић.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је усвајањем Предлога закона о изменама и допунама Закона о ПИО створен предуслов за увећање пензија.

„Као што смо и обећали, прве увећане пензије су октобарске, а биће исплаћене у новембру. Веома смо задовољни што смо за ово увећање имали довољно новца у буџету, тако да није било потребно да радимо ребаланс. Наши најстарији суграђани су заслужни за успешне реформе које смо спровели, и захваљујући њима сада имамо стабилне јавне финансије. На томе ћемо им увек бити захвални“, рекао је Мали.

Такође, међу новинама је и утврђивање начина одређивања годишњег личног коефицијента за осигуранике који у матичној евиденцији немају утврђене податке о заради (војни осигураници и расељена лица).

Смањиће се и број привремених решења променом начина обрачуна последње године стажа осигурања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг