Влада Србије усвојила је на данашњој седници Фискалну стратегију за 2023. годину са пројекцијама за 2024. и 2025. којом се обезбеђује остваривање основних циљева у дефинисању економске и фискалне политике и уравнотежење макроекономске и фискалне позиције државе, имајући у виду размере здравствене и економске кризе изазване коронавирусом у 2020. и 2021. години.

Стратегија представља основни документ владе у погледу утврђивања фискалне позиције земље и дефинише пројекције целокупног фискалног оквира у периоду 2023-2025. године, односно укупне приходе, расходе, дефицит и јавни дуг сектора државе.

Имајући у виду драстично поскупљење електричне енергије на берзама у последњих неколико месеци, Влада Србије усвојила је Закључак којим се Јавном предузећу Електропривреда Србије препоручује да се резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање, у периоду од 1. јула до 31. августа 2022. године обавља по цени од 97,50 евра/MWh без ПДВ, како се не би угрозило пословање и привредни амбијент у Србији.

Такође, у циљу заштите тржишта, привреде и сигурности грађана, Влада Србије донела је одлуку да у истом периоду, од 1. јула до 31. августа 2022. године, цена електричне енергије купцима на комерцијалном тржишту буде 75 евра/MWh без ПДВ, наведено је у саопштењу владе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг