Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о заштити од буке у животној средини, којим се та област усклађује са прописима Европске уније на целовит начин.

Циљ Предлога је да се успостави јединствени систем и утврде мере заштите како би се смањили штетни ефекти буке на здравље људи, утврдиле граничне вредности и јавности обезбедио приступ тим информацијама, саопштено је из Владе Србије.

Како се наводи, предложена решења предвиђају превентивне мере заштите од буке које се осносе на области планирања и изградње.

У просторним и урбанистичким плановима обезбеђују се мере и услови заштите од буке, а нарочито међусобни просторни распоред инфраструктуре, индустријских, стамбених, рекреационих и других објеката, као и акустично зонирање и утврђивање посебних режима коришћења тих подручја.

Када је реч о санкцијама, уколико предузеће или друго правно лице учини прекршај, предвиђене су, поред новчаних казни, и заштитне мере одузимања предмета који су употребљени или намењени за извршење прекршаја, односно који су настали када је прекршај учињен.

Влада је усвојила и измене Закона о фискализацији којим се продужава рок до 30. априла 2022. године за прелазак на нови систем, а који предвиђа могућност коришћења, поред фискалне касе, и таблета, мобилног телефона и обичног или термалног штампача, као и комбинацију хардверских и софтверских компоненти уређаја.

Транцизиони период почиње 1. новембра ове године, а предложене измене предвиђају и да неће бити потребна дефискализација старих уређаја, већ ће она бити аутоматски извршена преласком на нови модел.

На седници су усвојене и измене Закона о привременом регистру пунолетних држављана којима се исплаћује новчана помоћ, чиме је дефинисано давање додатне једнократне помоћи од 20 евра у децембру.

Грађани који се нису првобитно пријавили за додатну новчану помоћ 30+30 евра, као и они који су постали пунолетни након 24. априла 2021. године, када је Закон ступио на снагу, то могу да учине од 15. до 30. новембра 2021. године.

Влада Србије и на тај начин наставља да пружа помоћ грађанима услед пандемије корона вируса, додаје се у саопштењу.

Усвојен је и Закључак у вези са извештајем о стању у сектору млекарства и сагласности да се предузму неопходне активности за унапређење стања у сектору млекарства ради ублажавања последица насталих услед болести ковид 19.

Имајући у виду да се музно говедарство у овом тренутку налази у најтежем периоду, а да смањење броја крава није решење за повећање рентабилности производње млека, јер би то за последицу имало смањење броја примарних произвођача млека, неопходно је да се у проналаску решења укључе сви учесници у производном ланцу и тако ублаже последице пандемије, стабилизују тржиште и цена и заштити домаћа производња.

Влада Србије донела је и Одлуку да се летњиковац породице Пејачевић у Јарковцима прогласи за културно добро, као и Одлуку о утврђивању мере заштите, границе заштићене околине и мере заштите заштићене околине споменика културе зграде Митрополије у Новом Пазару.

Тај објекат представља репрезентативни пример градске архитектуре карактеристичне за период од краја 18. и почетка 19. века.

Једна је од ретко сачуваних градских кућа из тог периода, а зграда Митрополије спада у најстарије примерке народног градитељства у Новом Пазару, али и у Србији.

Својим изгледом сведочи о потребама, схватањима и навикама великодостојника СПЦ у 19. веку.

Поред својих архитектонских вредности Митрополија је значајна и као сведочанство друштвеног и политичког живота у Новом Пазару, положају СПЦ и српског становништва у овим крајевима пре ослобађања од турске власти.

Функције које је добијала сведоче и о развоју школства у овом граду на југу Србије, додаје се у саопштењу Владе Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг