Влада усвојила уредбу за 53 милијарди динара субвенција у пољопривреди

Влада усвојила уредбу за 53 милијарди динара субвенција у пољопривреди

Влада Србије усвојила је јутрос уредбу за доделу субвенција у пољопривреди у 2021. години у вредности од око 53 милијарде динара, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„Биће субвенција за пољопривреду и данас смо на седници владе донели уредбу о реализацији буџета од 53 милијарди динара за субвенције у пољопривреди, што је око 470 милиона евра“, рекао је Недимовић гостујући на Првој.

Каже да ће бити субвенције као и прошле године, али да ће бити уведени и неки нови модели.

„Гађамо неке нове секторе, као што су винарство и виноградарство, имаћемо и конкурсе за агротуризам, затим за дестилерије и друго“, навео је Недимовић.

Министар најављује да ће у марту бити нови позив за подстицај младих у пољопривреди, који предвиђа доделу 50 одсто гранта, 40 одсто кредита, а 10 одсто је учешће сопствених средстава.

Тај новац је намењен за младе посебно у девастираним подручјима, као што су у источној и јужној Србији и то пре свега за набавку механизације и опреме у повртарству, воћарству и сточарству, навео је Недимовић.

Каже да је у воћарству и повртарству ове године био реализован рекордан извоз од око милијарду евра и да ту предњаче произвођачи малине.

Недимовић истиче да је циљ да се подигне виноградарство, тако да сваке године буде од 600 до 800 хектара нових винограда.

Министар каже да се тренутно преговаро са Европском комисијом о реализацији ИПАРД 3 програма који ће највећим делом бити за развој сеоске инфраструктуре.

„Преговараћемо то до јула и очекујем да 2022. године започнемо реализаицију програма“, додао је Недимовић.

Истакао је да је 2020. била екстремно добра за највећи број пољопривредних култура и да је ове године у пољопривреди остварен раст већи од пет одсто у односу на 2019. годину, која је била рекордна.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI