smart

Топола – Четврти дан за редом воћари из Винче и облишњих села излазе на главни пут Рудник -Топола у селу Винча у знак протеста због ниске откупне цене вишње. Проблем је, како кажу и остала летина јер цена воћа као и откуп нису сигурни.

„Наш захтев је јасан, само тражимо да се једном зна која је цена и колико дана траје откуп. Произвођачка цена и репроматеријал кад се сабере немамо ништа, џабе радимо. И ова сезона је изгубљена као и многе пре, ми из године у годину само улазимо у све већи минус“, поручују воћари из Винче.

Према њиховим речима за проблеме у воћарству се мора чути, сматрају да само удружени и заједно могу опстати и спасити част српског сељака.

„Прошле године цена Чачанске ране била је 120 динара, а сада је 60 динара. Вишња је само показатељ каква нас година чека и какве ће цене воћу бити, ако је вишњи лоша цена јасно нам је шта нас даље чека. Нећемо стати на овоме, вишња је завршила своје али ћемо се борити за остало воће јер овде је мука српског сељака и мора се променити свест народа. Желимо из тог разлога да организујемо удружење и да тражимо наша права, да ли је то цена или било шта што се тиче пољопривреде, решаваћемо наше проблеме заједнички а не само неколико нас овде. Министар је обећао цену од око 60 динара, ми не тражимо ту цену већ да откуп траје“, рекла је Ана Никодијевић из Овсишта.

Воћари из овог краја наглашавају да им је од бербе вишње прва зарада и да од тог новца улажу у остатак сезоне. Истичу да је квалитет њиховог воћа далеко већи него што се на тржишту цени.

ТопПрес

Воћари у Винчи формираће удружење, фото: ТопПрес