Чачак -Тренутна ситуација у Украјини отворила је и бројна питања за српске воћаре, јер је Русија међу највећим увозницима наше робе. У потенцијланом проблему би се могли нађи и произвођачи боровница, јер иако је ово воће веома тражино сада је дискутабилно како ће стићи до купаца.

„Све је још увек неизвесно и немамо конкретне информације, постоје неке индиције да ће користити неке друге руте приликом извоза. Нико још ништа не прича за цену, али с обзиром на ситуацију претпостављамо да ће бити виша него претходних година када је просечно износила око 4,7 еура, ове године се би било реално да буде око шест евра по килограму“, каже за РИНУ воћар Младен Шљивић који на пет хектара узгаја боровницу у селу Мршинци поред Чачка.

Српска боровница претходних година доживела је праву експанзију и широм наше земље повећана је површина под засадима овог воћа. Уз малину би могла на европском и светском тржишту постати и нови српски бренд, а воћари се надају да ова ситуација неће учинити да оду неколико корака уназад кад је у питању пласман њихове робе. Додатан проблем који се јавља због рата у Украјини, јесте како доћи до берача јер су на многим плантажама бровнице брали управо радници из других земаља.

„Ја сам конкретно преговарао са радницима из Украјине који су требали да стигну на плантажу пре бербе, међутим сада је велико питање да ли ће на то пристати због читаве ситуације, а пронаћи добре раднике из године у годину постаје све теже. Све то може да утиче на потенцијални раст цене овог воћа по килограму“, каже Шљивић.

Фото: РИНА

Са његове плантаже боровница највише иде у Немачку, затим пут Грузије, Русије и Италије. На иностраном тржишту је изузетно тражена због изузетног квалитета и укуса, али и због одличних географских услова за производњу.

Берачи боровнице могу да зараде око 300 динара по сату, у већини случајева ради се десет сати дневно и ако је боровница у пуном роду дневно може да се убере око 60 килограма, а берба траје годишње око 20 дана. Претпоставља се и да ће њихова дневница ове године бити већа.

Да би били успешни у производњи овог воћа неопходна су и велика улагања која се исплате након неколико година. Највише улагања иде у саму садњу боровнице јер су саднице изузетно скупе, али неопходно је уложити у систем за наводњавање и противградну мрежу.

ТопПрес/ РИНА