Топола – Ни овог маја град није заобишао пољопривреднике у општини Топола. Бројне парцеле под воћем претрпеле су значајна оштећења, и на жалост део овогодишњег рода обрао је град. Градоносни облаци надвили су се над селима Винча, Блазнава, Пласковац, Шаторња, Бор, Шуме, а поред оштећења на воћу, штете се бележе и на ратарским и повртарским културама.

„Било је јако невреме, прво је почео сув град величине ораха једно пет минута, било је страшно гледати, потом је још пет минута падао са кишом.  Штете су велике, по мојој тренутној процени то је око 40 одсто али морамо сачекати дан, два да огреје сунце да би повреде на плодовима биле видљивије. Воће је добро понело, добри су били плодови, међутим сада је све изгубило смисао.  Једино прошле године нисмо имали штету, иначе сваке године више или мање буде штете има кад је било и до 100 одсто штете. Ове године ја сам очекивао принос неких 200 тона, ако је штета око 40 одсто,  значи губитак је 100 тона што је огромна количина плодова да се изгуби за 10 минута „, казао је Дејан Станковић воћар, председник МЗ Винча.

Дејан Станковић, фото: ТопПрес

Станковић гаји само јабуку и истиче да би засаде требало покрити противградном мрежом, иако је своје воћњаке и осигурао.

„Имам пет хектара јабуке, све ми је закачио град иако нису на истом месту. Облак је био велики и суседна села су претрпела штету иако је противградна служба дејствовала. Моји засади су старији и нису под мрежом, некада у будућности када се буду мењали засади има планова да се покрива,  али сада то није економски исплативо на овај засад 20 година стар.  Осигурали смо, па ћемо на тај начин покрити део штете али то никада не може бити довољно и што је најгоре штета је овде и за следећу годину“, наглашава овај воћар из села Винча.

Јабука претрпела велику штету у Дејановом воћњаку, фото: ТопПрес

Град је причионио велике штете и у Шаторњи, а према речима већника за пољопривреду поред јабуке и нектарине највише је оштећена трешња која би ускоро требала да се бере.

„Лоша ситуација, град је падао од величине ораха па до величине лешника. Воће је уништено, велики је проблем јер су оштећене највише јабуке и нектарине оне ће најгоре проћи у целој причи као и  трешња која треба да се бере за 10 дана али град је обрао све“, рекао је Саша Обрадовић из Шаторње, већник за пољопривреду.

Саша Обрадовић, фото: ТопПрес

Први човек општине Топола истиче да је  Радарски центар Букуља  дејствовао на подручју општине Топола, два дана 15. и 19. маја. Према његовим речима за та два дана испаљено је  више десетина ракета у веома кратком временском периоду.

„Дејствовало је  свих девет аутоматских противградних станица од 11 колико је планирано да буде на територији општине Топола као и четири које нису аутоматизоване на нашој територији. Захваћено подручје на територији општине Топола су села Доња Трешњевица, Шаторња, Винча, Пласковац, Трнава, Шуме, али на сву срећу немамо штете на објектима и изливање бујичних вода  али имамо штете на пољопривредним културама. Сутра ће  општинска комисија  изаћи на терен и утврдити висину штете коју су пољопривредници претрпели на нашој територији, обавештен сам да су екипе из Радарског центра Букуља данас такође изашле на терен али и да су допремили додатне количине ракета и спремни су за ново дејство“, изјавио је за ТопПрес председник општине Топола Игор Петровић.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Петровић подсећа да је у општини Топола расписан конкурс за премије осигурања који траје до 31. октобра. Он је позвао пољопривреднике да осигурају своје засаде јер на тај начин могу остварити повраћај од 80 одсто.

“ Топола је расписала конкурс за премије осигурања из буџета општине и траје до 31. октобра па позивам пољопривреднике да осигурају своје летине и доставе за повраћај од 10 одсто. Република ће тек да распише конкурс за повраћај од 70 одсто тако да свих 80 одсто пољопривредници могу да наплате. На жалост немамо 100 одсто осигурања нигде у свету, поред аутоматизације, потребно је и осигурати летину и онда ћемо имати виши степен заштите за пољопривредне произвођаче“, закључио је Игор Петровић.

Никола Марковић, фото: ТопПрес

Град је оштетио и воћњаке у селу Бор, а воћар Никола Марковић сматра да је противградна мрежа и осигурање једини начин да се део уложеног новца и врати.

„Падао је око 20 минута смењивао се ситан и крупан отишао је облак ка Винчи, највише се види штета на јабуци, вишњи и брескви, моја процена за сада вероватно око 30 одсто штете. Имамо још воћа, крушке, шљиве, вишње, воћарством се бавио деда, отац ево и ја наслеђујем посао иако је тешко и неизвесно. Пошто дуго година пада град, ево већ пета година, осигурали смо око три хектара брескве и око  четири хектара јабуке. Најбоље би било да се све покрије мрежом, тад је најсигурније“, сматра овај млади воћар из Бора.

ТопПрес

Штета на плодовима нектарине у Бору, фото: ТопПрес
Никола је остао на селу и бави се воћарством, фото: ТопПрес