foto profimedia, ilustracijafoto profimedia, ilustracija

Горња Трнава је село општине Топола, где се скоро сваки мештанин бави воћарством. Млади из овог села настављају породичну традицију након завршене средње школе или пољопривредног факултета кроз производњу јабука, шљива или вишње. Породица Николе Васиљевића (25) броји чак 14 чланова, али захваљући доброј организацији и расподели посла успеју да обаве све пољопривредне радове на време у својим воћњацима на укупно 15 хектара површине.

„Има нас доста, али то је велика предност кад је у питању рад и организација на селу. У сезони ипак морамо да унајмимо додатну радну снагу, али значајно мање него остала пољопривредна газдинства”, каже Никола.

Иако од механизације имају скоро све што је потребно за њихове засаде под виноградом, вишњом, некатарином, јабуком, а највише шљивом, због распарчаности парцела, нису успевали да све агротехничке мере обављају на време са једним воћарским трактором.

„Прошле године поднели смо захтев за набавку новог трактора и добили смо. Имали смо већ један, али он није био довољан, да би све агротехничке мере могли да урадимо у свим воћњацима на време и квалитетно. Наши воћњаци су на различитим странама, неки чак девет километара далеко од куће, па када се све прска у дану, са једним нисмо могли да урадимо све што смо планирали”, објашнава овај млади воћар из Трнаве.

С обзиром да пољопривредна производња породице Васиљевић није укрупњења, што представља додатни трошак, уз помоћ два воћарска трактора, Никола и његов брат моћи ће да обављају све радове у воћњацима у исто време на различитим локацијама, као би обезбедили добре и квалитетне приносе.

Породица Николе Васиљевића, осим производњом, бави се и откупом како воћарских тако и повртарских култура. Прошле године су били директни извозници воћа за Русију и земље Европске уније, међутим, због нових услова, ове године њихова роба наћи ће се на обичним и кванташким пијацама и у велепродаји.

„С обзиром да имамо своју хладњачу, прошле године смо били директни извозници за Русију, међутим, ове године због нове Уредбе да могу да узвозе само они који имају хладњачу капацитета 500 тона, а ми не производимо толико, биће нам проблематично. Мислили смо чак и да проширимо своју производњу, али то су велики новци који морају да се уложе. Што се тиче извоза, Европа није проблем, али Русија сада јесте и мало њих ће испунити тај услов”, каже Никола и додаје да што се тиче тржишта ипак немају разлога да буду незадовољни.

С друге стране, за нове изазове које доносе потребе тржишта и нови услови извоза, додатна механизација у виду још једног воћарског трактора који је Николи Васиљевићу олакшао производњу, неће бити довољна.

„У плану нам је и сушара, јер постоји сезона у години када се слабије продаје свеже воће, па се више тражи сушено, још, лакше је ући у веће трговинске ланце када имаш већи избор и количину робе да понудиш него само једну културу. Са сушаром бисмо заокружили производњу, па би наша роба била на тржишту током целе године”, верује Никола.

ТопПрес/ Извор: Агромедиа, Јулијана Кузмић