foto top presfoto top pres
Топола – Температурна колебања, хладни дани и појава снега у марту довели су до појаве измрзавања у појединим воћњацима у Шумадији. Највише су угрожени воћњаци под кајсијом, бресквом и нектарином. За разлику од воћњака у виноградима није примећено веће измрзавање.

Верко Качаревић у селу Винча код Тополе има седам хектар под воћем. Температурна колебања и снежне падавине у марту нису оштетиле у великој мери воћњаке у Шумадији, иако је примећено измрзавање код одређених сорти кајсије које цветају раније.

„Тамо већ где је дошло до измрзавања битно је да се биљке држе у доброј кондицији, да се раде редовно мере заштите у току вегетације да би се биљка сачувала и да би припремила род за следећу годину. Не треба такве засаде напустити зато што су измрзли, али с обзиром да за сада нема неког претераног измрзавања мислим да неће ни бити већих проблема. Једино што стрепимо јесу најаве да ће у априлу бити мањих мразева који могу битни кобни у периоду цветања и прецветавања“, каже Верко Качаревић, воћар и заштитар из села Винча код Тополе.

Владимир Јокић није приметио појаву измрзавања у свом винограду који се пружа на пет хектара иако је, како тврди, лоза већ повукла сокове. Ипак, забринут је за воће и то највише за брескве и кајсије.

„Виноград је у повољнијем положају доста од остатка воћа, али опет видећемо. Кајсије су већином измрзле, чекамо шта ће бити са бресквом ових дана када буде најављена температура минус два, три до пет степени. Видећемо да ли ће доћи до измрзавања. Утицаће све то наравно и на род јер све што је кренуло у фази балона-цветања, то је већином измрзло, мада је и онај мраз у фебруару доста оштетио биљке када је било и до минус 16. Он је тада доста кајсију оштетио, а за брескву ћемо тек видети“, каже Владимир Јокић, виноградар и воћар.

Верко Качаревић који се бави и заштитом биљака тврди да ниске температуре у марту најбоље подносе воћњаци под јабуком и шљивом уколико су се на време одрадили третмани на биљкама.

„Ми смо имали те третмане. Јабуку смо радили са бакарним препаратима у комбинацији са минералним уљима. Исто смо такав третман урадили и шљиви, а са осталим коштуњавим воћкама одрађени су третмани само са бакром. Сада чекамо да вегетација крене да имамо следеће третирање на монилије цвета када биљке дођу у фазу цветања“, објашњава Верко Качаревић

У воћњацима где је већ отпочела фаза цветања може доћи до измрзавања и то код кајсија, брескви и нектарина. Ипак, стручњаци примећују и да је снег који је покрио воћњаке ових дана влажан, задржава се на гранама, па прави термоизолацију што спречава ефекат већег измрзавања.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Ана Ребић