Фото: ТопПрес

Љубовија – У организацији Туристичке организације Љубовија и општине овог викенда одржан је 14. Гастро фестивал који је имао за циљ  промоцију азбуковачке кухиње. Бројни посетиоци имали су прилику да пробају војнички пасуљ од преко десет врста поврћа и рибљу чорбу која се кува у води са надморске висине од скоро 1000 метара.

Фото: ТопПрес

„Војнички пасуљ је најбоље јело у војсци које се припрема да би се направио потребно је најмање 16 састојака од тога главни састојак, пасуљ, вода и зачини. Све има свој редослед додавања и све је са нашег простора аутохтоне сорте, пасуљ наш, лук такође. Вода за рибљу чорбу је са скоро 1000 метара надморске висине уз то и неколико врста рибе од којих је дринска риба главна“, кажу кувари такмичари.

Фото: ТопПрес

Из Удружења жена „Незаборав“ истичу да су на овај фестивал донели разне врсте биља и да у својој колекцији имају чак 43 врсте разних врста лековитих трава. „Већ 17 година се појављујемо, пратимо манифестације, пекарство смо одабрали за данас. Колач од брашна као обичаји наше традиције, колач од жита показује наше заједништво, истовремено изражава људске особине за славу српску други значајан је бозићна чесница испољава се наша култура богатство стање у породици. Младеначки колач младенчићи прави се за Младенце колач за бабине два мања колача и велики хлеб женски и мушки погача која се доноси за бабине“, каже Милена Симић испред Удружења жена Љубовија.

Фото: ТопПрес

“ Наши учесници ће данас имати прилику да се такмиче у кувању рибље чорбе а имамо такмичење у пекарству, посластичарству и изложби етно трпезе. Такође је припремљен и богат културно забавни програм наступиће КУД „Азбуковица“ из Љубовије затим рецитација деце из Предшколске установе и КУД из Братунца. Имаћемо и изложбу олдтајмера-фића који су смештени у главној улици биће разнолики догађаја за све посетиоце. Циљ је промоција азбуковачке кухиње која је не заобилазни део у промоцији наше општине и туризма“ изјавила је директорка ТО Љубовија Јелена Тешић.

Директорка ТО Љубовија, Фото: ТопПрес

Први човек општине Љубовија истакао је да је велики број деце присуствовао овој манифестацији.

„Мислим да су дешавања оправдала очекивања свих нас било је доста врхунских такмичара и било је занимљиво комисији да одради . Све је прошло у најбољем реду, било је доста деце, надам се да ће бити још више такмичара и гостију и ја ћу вас све позвати овим путем да нам додјете опет у још већем броју“, казао је Милан Јовановић председник општине Љубовија.

Фото: ТопПрес

После дегустације проглашени су победници по категоријама:

Дисциплина рибља чорба
Прво место- удружење грађана Банатски кулинари Кикинда
Друго место – удружење грађана Банатски кулинари Кикинда
Треће место – Био фис Нови Сад
Четврто место – Рајски котлић Братунац
Четврто место – удружење грађана Банатски кулинари Кикинда

Фото: ТопПрес

Дисциплина етно трпеза
Прво мест- домаћинство Савић Ариље
Друго место- Лепота Левца Рековац
Треће место – Удружење вредне језерке Деспотовац

Дисциплина пекарство
Прво место – Славенка Дрцелић Прибој
Друго место – УЗ Светлост Угљевик
Треће место – УЗ Вила из Љубовије

Фото: ТопПрес

Дисциплина посластичарство
Прво место – УЗ Златне руке Ресаве Деспотовац
Друго место – УЗ Лепота Левча Рековац

Дициплина гулаш – кафе Сласта Љубовија

МОДЕРНА КУХИЊА
Хотел Роyал Дрина Мали Зворник
Дарко Бојиц

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес