Војска Србије ће правити беспилотне летелице и дронове, пријем до 5.000 младих у специјалне јединице

Војска Србије ће правити беспилотне летелице и дронове, пријем до 5.000 младих у специјалне јединице

Председник Александар Вучић изјавио је  после састанка у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру, где су му представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске за 2022. годину, да ће се војска у наредном периоду усредсредити више на беспилотне летелице и дронове домаће производње, као и да ће се радити додатно на снажењу и јачању наших специјалних јединица.

Вучић је најавио да ће припадницима специјалних јединица, такође, бити повећане плате и да ће основна износити више од 200.000 динара, а да ће са прековременим радом бити и до 320.000 месечно.

„Ја ћу на Дан државности издати наредбу као врховни командат, а затим и начелник Генералштаба расписати конкурс за пријем младих момка и девојака у специјхалне јединице, до 5.000 људи“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је циљ додатно снажење и јачање наших истакнутих специјалних јединица.

„Имали смо информисање о оперативним и функционалним способностима Војске Србије и сагледали све недостатке и сагледали све око додатног опремања и наоружавања и планове и у претходној и за ову годину. Морамо много више да се определимо за добијање нових средстава из одбрамбене индустрије Србије, као што смо испоручивали Пасарсе, Милоше , мале Лазаре и Гвоздике и друго, тако ћемо и на беспилотне летелице и дронове пре свега домаће производње, да се усредсредимо и много тога да уложимо у даљи раст животног стандарда припадника војске“, рекао је Вучић.

Каже да је први пут после много деценија био већи број примљених него оних који су напустили војску у последње две године.

Вучић је додао да је зато ове године повећање плата за Војску 25 одсто.

Вучић је рекао да ће бити примљено до 5.000 младих у специјалне јединице, као што су 72. специјалне бригаде, 63. падобранске и јединице Кобре.

„Затим ниво 2, у оквиру батаљон Копнене војске и углавном извиђачких јединица и ниво 3 у оквиру чета у оквиру бригада извиђичаких јединица“, рекао је Вучић и додао да ће основна плата бити већа од 200.000 динара.

Како је рекао, то значи да ће са свим дежурствима и прековременим радом плата ићи чак и до 320.000 динара месечно.

„Дакле, желимо и да тим огромним платама подстакнемо младе да се пријаве за специјалне јединице Војске Србије“, рекао је Вучић.

Каже да на Србију веома негативно утиче рат у Украјини, пошто не можемо да увозимо као што смо планирали и платили наоружање и војну опрему, као и због тога што не можемо да увозимо резервене делове.

„Зато морамо да се оријентишемо на сопствене снаге, погледали смо и безбедносно окружење и видели где су све безбедносни ризици, сагледали снагу свих других и своју снагу упоредили и то ћемо наставити да радимо“, закључио је Вучић.

Састанку су поред Вучића присуствовали и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

Вучевић: Задовољни смо поступањем, организацијом и способношћу Војске

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је то Министарство задовољно поступањем припадника Војске Србије, и са моралног и са патриотског аспекта, и то у кризним моментима везаним за безбедносну ситуацију на Косову и Метохију.

Вучевић је након састанка, на коме су представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2022. годину, коме је присуствовао председник Србије Александар Вучић, рекао да је Министарство задовољно поступањем и начином организације, као и способношћу у Војсци.

„Задовољни смо и са моралног и патриотског аспекта припадника Војске Србије у кризним моментима везано за безбедносну ситуацију у покрајини Косово и Метохија и као држава Србија, као грађани Србије исказујемо захвалност свим припадницима Војске Србије и МУП-а који су били ангажовани, а који су били спремни да изврше сваки задатак у циљу очувања суверенитета и независности наше државе и наших грађана“, казао је Вучевић.

Припадници војске и резервисти извршили све задатке током подизања борбене готовости

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је веома задовољан како су припадници војске и резервисти извршили све задатке током подизања борбене готовости због ескалације стања на терену на Косову и Метохији.

Он је на конференцији за новинаре, а после састанка са председником Александром Вучићем на коме је анализирано стање Војске у 2022. години, рекао да је задовољан, јер одзив никада није био бољи као ни борбеност и оспособљеност, које су, како је оценио, биле на високом нивоу и веома добри.

„Анализирамо шта треба да унапредимо, али је задовољавајуће са даљом перспективом. Део закључка је да ће Србија наставити да улаже у одбрамбени систем ради јачања капацитета Војске Србије. Нема дана да ћемо то пропустити, јер ће нас скупо коштати“, рекао је Вучевић.

На питање да ли би у Скупштину ускоро могао да уђе предлог да се Србија придружи НАТО алијанси Вучевић је рекао да Србија има званичну политику и да је као војно неутрална држава додатно изложена притисцима.

Наше безбедносне војне и цивилне службе прате и анализирају ситуацију

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да српске безбедносне и војне и цивилне службе прате и анализирају све што се дешава на другим ратиштима када је реч о учешћу држављана Србије.

Вучевић је после састанка у Дому Гарде на Топчидеру, где су представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске за 2022. годину, а одговарајући на питање да ли има држављана Србије на ратишту у Украјини, казао да нема ништа ново да дода.

Истакао је да је наша држава врло јасна да је забрањено учешће држављања Србије на другим ратиштима и додао да то покреће одређене законске консеквенце које ће бити спроведене када буду били приведени пред државне органе.

„Србија би волела да види смиривање ситуације, тензија свуда у свету, наравно и у Украјини, да стане братоубилачки рат два словенска православна народа“, казао је Вучевић.

Позвао је људе који су храбри и одважни, који воле да покажу своје борбене способности да дођу у Војску Србије, МУП.

„Сви који имају патриотски набој имају места да то покажу у нашој војсци и нашој полицији, а они који желе да помогну народу на Косову и Метохији, било би корисно да се јаве и на добровољно служење војног рока, да прођу обуку, да на конкретан начин помажу свом народу и држави и покажу да су на располагању својој држави и народу“, поручио је Вучевић.

Брнабић и Вучевић: Одбранили смо се од хакерских напада

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је током хакерских напада групе Анонимуси оборен само један сајт – сајт РХМЗ који није у оквиру државног управљања сајтовима и додала да ће то морати да се промени.

„Ниједан није био угрожен. То не значи да смо довољно снажни, морамо још да радимо. Ко жели да сруши наше сајтове то не може“, рекла је она на конференције за новинаре у Дому гарде у Топчидеру.

Министар одбране Милош Вучевић је одговарајући на питање новинара о сајбер нападима рекао да су били континуирани напади на сајт Војске Србије, односно Министарства одбране, али да су VBA и друге структруре које су биле ангажоване успешно извршиле одбрану тих портала.

„Могу да кажем да смо се одбранили од тих хакерских напада. Анализирали смо из којих је држава све био покренут тај сајберт напад, био је из региона, било је нешто из Европе, али смо оспособљени да се одбранимо од таквих напада“, рекао је Вучевић новинарима.

Он је додао да ће у наредном периоду морати још више да се води рачуна јер ће, како каже, то бити све присутније.

„Неки показују да имају нескривена непријатељства и не баш најбоље жеље према нашој држави што нас упозорава да отворимо очи, да се умијемо и погледамо истину директно, а не да живимо у заблуди да су сви добронамерни па нама отрпилике Војска не треба или цео систем одбране“, рекао је Вучевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Владимир Радојковић)