Возачи, нема више извлачења: Казне и до 800.000 динара ако нисте ставили зимске гуме

Возачи, нема више извлачења: Казне и до 800.000 динара ако нисте ставили зимске гуме

Због неуобичајено топлог времена за ово доба године, већина возача је одлагала да летње гуме замени зимским, иако су били обавезни да то ураде 1. новембра. Како је данас, међутим, пао снег и у нижим пределима, нема више никаквог простора за одлагање – на првом месту због безбедности, на другом месту што казне за ово иду и до 800.000 динара.

Од 1. новембра до 1. априла возачи у Србији у обавези су да на својим возилима имају сва четири зимска пнеуматика, уколико је на коловозу снег, лед или поледица.

Сваки стручњак из ове области саветоваће вам да је и без обзира на то хоће ли бити неког већег снега и леда или неће, хладно време довољан разлог да сада возите са зимским гумама, а не универзалним или летњим. Треба имати у виду и да летњи пнеуматик губи својства на ниским температурама, од 7 степени наниже.
Вулканизерска услуга демонтаже летњих и монтаже зимских гума, у зависности од модела и величине аута, коштаће вас између 1.500 и 2.500 динара.

Цене нових пнеуматика крећу се између 4.300 динара за „пунта“, до 500 евра, за ексклузивније аутомобиле, те тако, уколико морате и да купите све четири гуме, у зависности од модела аута који возите, то вас може коштати од око 17.000 динара до 2.000 евра.

Казне иду и до 800.000 динара

За коришћење летњих уместо зимских гума на путу прекривеном снегом, ледом или поледицом, казне се крећу од 10.000 до 20.000 динара за физичка лица, 60.000 до 800.000 динара за правна лица, а за предузетнике та казна износи између 30.000 и 200.000 динара.

У случају да дође до незгоде, изазване управо тиме што возило није имало зимске гуме, а што се третира као технички неисправно возило, казне су још и веће. Тако у случају незгоде у којој нема повређених и дошло је до мање материјалне штете, возач који је крив мораће да плати између 20.000 и 40.000 динара, или да одслужи казну од 45 дана затвора.

Ако је неко претрпео лакше телесне повреде, узрочник несреће биће кажњен са до 3 године затвора, док у случају тежих повреда та казна износи између 1 и 8 година затвора. Ако дође до смрти, прописана је казна затвора од 2 до 12 година.

У наведеном календарском периоду, изван насељених места, обавезно је (у пртљажнику) имати ланце или друга средства за повећање тракције.

Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба. У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима. У зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је и лопата.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Ало, Klix.ba

KOMENTARI