Још се не зна хоће ли бити продужетака рока за замену регистарских таблица на возилима које су издате током 2011. године! Сви који су тада, по Закону о безбедности саобраћаја на путевима Србије, променили регистарске таблице на својим возилима, како сада ствари стоје, мораће да их замене до краја следеће године. Међутим, постоји могућност да рок буде продужен.

Ипак, уколико се буде одлучило да се мењају, то би власнике путничких аутомобила могло коштати 3.944 динара.
Надлежним станицама МУП Србије још није достављено упутство ни цене за замену. По садашњим тарифама, које се највероватније неће мењати, за замену регистарских таблица потребно је 2.190 динара. На тај трошак треба додати и нову саобраћајну дозволу, чија израда кошта 1.314 динара и регистрациону налепницу, која је 440 динара.

Наиме, првобитно је рок за замену таблица по новом Закону о безбедности саобраћаја био седам година, али је, на предлог Министарства унутрашњих послова Србије и министра Небојше Стефановића, 2017. валидност регистарских таблица продужена за две године.

Сада истиче тај рок од девет година, а МУП Србије је потврдио „Новостима“ да ће, како сада ствари стоје, све регистарске таблице, које наврше девет година, морати да се замене.

Шта пише у правилнику

– Од 1. јануара 2011. почео је да се примењује Правилник о регистрацији моторних и прикључних возила којим је прописан садржај, изглед и техничке карактеристике регистарских таблица – подсећају у ресорном министарству. – Тим Правилником је прописано да се регистарске таблице издају на период од девет година. Регистарске таблице које су издате у току 2011. године, требало би заменити у 2020. години.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости