Стефановић је изразио уверење да ће до краја године, након јавне расправе, бити могућност да се наша земља определи да ли жели одмрзавање редовног служења војног рока, и какав модел.

Стефановић је, упитан колико би државу коштало поновно увођење војног рока, као и да ли би, ако се уведе, то важило и за жене, казао да у овом тренутку модел о којем се расправља не подразумева обавезу служења војног рока за жене, али да ће оне то моћи да добровољно чине.

Министар је указао да је нека врста расправе о одмрзавању редовног служења војног рока у току, и да Србија о томе још није донела одлуку.

“Један од аспеката је и финансијски. Није лако без снажне економије. Наша економија јача, а тиме јача и моћ наше земље”, истакао је он је он.

Враћање редовног служења војног рока коштало око осам милијарди динара годишње, што обухвата све – од униформе до смештаја, истакао је Стефановић и додао да би трошкови били нешто већи ако би се определи да регрути добију плату која би била значајнија од симболичне.

Такође је казао да би неки људи са одређеним знањем могли служити, на пример, и у специјалним информатичким јединицама, да својим знањем допринесу својој земљи.

“На тај начин неће нико доживети да су пар месеци наводно узалудно провели, као што се стварају лажни стереотипи да се иде у војску да се перу тоалети и чисти лишће”, објаснио је он.

Он је истакао да је ниједна војска на свету нема довољно новца да би могла да ангажује довољно инжењера, информатичара и друге у својим редовима.

“Пуно је сложених питања и зато се води јавна расправа. Генералштаб ће формирати свој став о свему на крају расправе, а наравно и парламент“, нагласио је Стефановић.

Припремамо касарне за потенцијално служење војног рока

Стефановић је изјавио да се већ припремају касарне за потенцијално служење редовног војног рока, ако се држава одлучи за његово поновно увођење.

„Ревитализујемо касарне које нису коришћене јако дуго и припремамо их за потенцијално служење редовног војног рока, ако се определимо за то“, казао је Стефановић.

На питање када ће, у складу са оним што је најавио председник Александар Вучић, поново бити активирани поједини напуштени гарнизони и у ком периоду, Стефановић је рекао да се, пре свега, ради о новим батаљонима који ће се успоставити у Лозници и то пешадијски батаљон и у Прибоју брдско – пешадијски батаљон.

Додао је да се то очекује 2022. године.

„Оквирне рокове не бих давао, јер се трудимо да у потпуности ове године завршимо прву фазу реконструкције касарне у Лозници, у наредној години и другу фазу. Очекујем да током 2022. године, уз сва ограничење, имамо потпуно попуњен батаљон. Очекујем исти временски рок и за Прибој“.

Каже да ће у Прибоју бити потребно мало више времена јер ће се ту градити контејнерски тип смештаја за батаљон.

Радимо и на промени формације и враћању односно релокацији одређених јединица у друге гарнизоне у Србији, додао је Стефановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг