Председник Александар Вучић изјавио је данас да се 120 људи из иностранства, лекара и медицинског особља, вратило у Србији, како би помогли у борби против вируса корона.

На питање да ли Србија има довољно медицинских радника да се избори са вирусом, Вучић је рекао да увек има проблема, колико год здравствених радника да имамо и посебно захвалио онима који су се вратили из иностранства.

„Да захвалим лекарима и медицинском особљу, који су се вратили и ставили на располагање својој отаџбини. То су људи за пример. Њих је 120 и бескрајно им хвала. Неко би рекао само 120, а ја бих рекао много, јер то показује колико велико срце имају”, рекао је Вучић.

Око 300 медицинара из иностранства пријавило се да дођу

На позив портала „Тачка повратка“ и Владе Србије медицинским радницима у иностранству да се у случају потребе привремено врате у земљу и помогну у борби са епидемијом коронавируса у Србија, пријавило око 300 лекара и медицинског особља.

Директор програма „Тачка повратка“ Иван Бркљач рекао је да су ови лекара попунили формуларе који су били постављени на порталу и навели датуме и термине у којим би могли да буду на располагању Србији.

„Све је засновано на волонтерском раду и они би се само привремено вратили у земљу“, објашњава Бракљач и каже да се за сада највише њих пријавило за повратак из Немачке и Сједињених Америчких Држава.

Он додаје да тренутно раде на формирању базе података и напомиње да ће ови лекари тек када се искористе капацитети нашег здравственог система уколико буде потребе, бити ангажовани.

„Ми не радимо стручну тријажу, то ће радити Министарство здравља уколико за тим буде било потребе. Прво би се искористио наш здравствени систем, а онда уколико буде било потребе би се повукли они који су у бази“, каже Бркљач.

Програм „Тачка повратка“ реализује се у сарадњи са Министарством спољних послова Владе Републике Србије и дипломатско-конзуларним представништвима Србије, уз подршку Програма УН за развој (УНДП),а свим слободним медицинским радницима у иностранству је и даље отворен.

Пријавити се могу попуњавањем онлајн обрасца на адреси хттпс://tackapovratka.rs/

Контакт особа је директор програма Иван Бркљач и можете га контактирати путем мејла medicina@tackapovratka.rs или телефона +381 11 3050 540 и +381 60 6969 138.

ТопПрес/ Извор: Танјуг