Топола – Према народном веровању јесење цветање воћа најављује дугу и хладну зиму, али да воће цвета у сред лета појава је која збуњује и струку и воћаре. Раденко Андровић из села Белосавци код Тополе како каже, у свом воћњаку овако нешто није видео, бар не у јулу месецу.

„Чуо сам и виђао да воће понови цветање у јесен, кад је топлије време, дешавало се и да се појави плод пред зиму али да у сред лета јабука цвета и роди то до сада нисам видео. Ово је стара сорта Бело јабуке, и углавном су на мом имању старије сорте воћа. До сада се знало кад цвета а кад роди, али сада на једној грани плод на другој цвет“, прича за ТопПрес Раденко Андровић и додаје да је његова јабука цветала као да је пролеће.

„Погледајте цвет, није то нешто закржљало и мало то је цвет као да је пролеће и креће развој вегетације, а паралелно са овом цветном граном формирани су плодови карактеристични за ову сорту такође лепо развијени“.

Овакав необичан феномен Раденко покушава да објасни својим унуцима Матији и Луки са којима обилази воћњак. Он сматра да је разлог цветања воћа кад му време није последица климатских промена.

Раденко са својим унуцима у воћњаку, фото: ТопПрес

„Моја јабука је само потврдила причу светских стручњака, глобално загревање и озбиљне климатске промене збуњују биљке. Још као дете, слушао сам приче да кад воће понови цветање биће хладна и опасна зима, међутим последњих година готово и да нема зиме, бар не толико хладне као што је народно веровање, шта ће сада ово летње цветање да значи видећемо“, каже Раденко.

Стручњаци из области воћарства претпостављају да је оваква појава управо последица климатских промена, односно физиолошког поремећаја у биљци. Они истичу да се клима изменила а да биљка не препознаје датуме, па је због тога може  заварати промена времена.  Због таквих температурних клацкалица поремети се и физиологија у биљци па се као и у воћњаку нашег саговорника цветање и плодоношење дешавају у исто време.

ТопПрес

Фото: ТопПрес