foto-tanjug-rade-prelicfoto-tanjug-rade-prelic

Завршени су радови на изградњи и опремању новог објекта Института за онкологију и радиологију – Онкологија 2. Први пацијенти биће примљени за око три недеље. Институт је данас обишао председник Србије Александар Вучић који је поручио да од Нове године захваљујући новим апаратима неће бити листи чекања за зрачење. Осиромашени уранијум је један од разлога повећања броја оболелих од рака, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија озбиљно да истражи последице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, оценивши да се ради о злочину без преседана.

Вучић се, приликом обиласка Института за онкологију и радиологију Србије са министром здравља Златибором Лончаром и директором Института Раданом Џодићем, информисао о новим апаратима за зрачење, смештеним у згради на коју се дуго чекало.

Поводом завршетка радова на изградњи и опремању објекта „Онкологија два“, најавио је да ће држава и даље да улаже у здравство, јер је то указивање поверења у наш здравствени систем.

Рекао је и да је сазнао од лекара да има све више деце оболеле од рака.

„Нисам никада сасвим веровао у све терорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијум, јавља се код деце чији су родитељи око деведесетог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не – не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице. То је злочин без преседана“, подвукао је Вучић.

Указао је да су купљена три нова акцелератора за Београд, а набављени су и за Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Кладово.

„Кладово ће имати, како су ми рекли, не један технолошки скок, већ два. Њихови лекари мораће да се припреме у Београду за нову опрему. Веома сам срећан што ће то много да значи за борски округ“, рекао је председник.

„Веће плате пре свега за медицинске сестре“

Председник Вучић је пренео да су му лекари рекли да новом опремом од нове године нестају листе чекања. Такође је нагласио да ово није некаква машина на полувисоком нивоу, већ најмодернија коју је могуће наћи у најразвијенијим земљама западне Европе и света.

„Наставићемо да улажемо, а почињемо и изградњу новог Клиничког центра у Београду“, рекао је Вучић.

Осврнуо се тим поводом и на проблем задржавања стручне радне снаге у земљи.

„Имамо проблем са физичарима и инжењерима, који због неупоредиво већих примања одлазе, мање него у Бугарској и Хрватској, али и даље у огромном броју. То је за нас катастрофа, јер као држава улажемо у њих, али не можемо да им понудимо адекватне плате. Други проблем су плате медицинских сестара. То су људи који раде најтежи посао. Раније смо имали 120-150 њих који се јаве на конкурс, данас 15. Не можемо да реализујемо конкурсе“, указао је председник.

Вучић је изразио уверење да ће зато ове године бити увећане плате, пре свега медицинских сестара, али и лекара и осталог особља у здравству.

Не кажем да је то довољно, али ако то будемо радили и наредне две године, то ће бити много бољи услови, нагласио је Вучић.

Данас је, истиче, нешто задовољнији положајем у здравству и школству, али ће бити задовољнији и поноснији када примања запослених у тим секторима буду 50 одсто виша, а не 10, 20 или 25 одсто.

Рекао је да је планирано да се за особље у здравству нађе решење за убацивање у решавање стамбеног питања, као што је урађено за припаднике безбедносног сектора.

„Задовољан сам улагањима у школству и здравству до сада. Да ли сам поносан или нисам поносан када видим жену која има 35.000 или 40.000 динара са свим прековременим радом и која се мучи да окупа човека који је преминуо у болници и да се брине о сваком повређеном који дође…“, рекао је Вучић.

Указао је да је видео код свих лекара колико су радосни што је набављена нова опрема додајући да они не живе само за своје плате, већ зато што могу да омогуће квалитетнију услугу грађанима, јер се боре за друге.

„Ми ћемо дати све од себе да убрзамо све радове у здравству у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, да ниво медицинских услуга буде на највишем нивоу. Желим да верујем да ће људи у Србији бити задовољнији“, рекао је Вучић.

Вучић је новинарима рекао и да предлог о укидању привременог смањења пензија практично значи да би најсиромашнијим пензионерима и онима из средњег слоја биле „одузете“ две пензије на годишњем нивоу, те да он то неће дозволити.

Уложено 8,5 милиона евра

Председник Србије је истакао да је у установу коју је посетио уложено 6,5 милиона евра у опрему, и два милиона евра у радове.

„Тих 8,5 милиона евра нису мали новац, али то ћемо да радимо свуда, те медицинске стандарде достизаћемо на бржи начин него раније“, уверен је Вучић.

Рекао је да су претходни говорници претеривали у захваљивању њему, додајући да је пројекат обнове само покренуо.

Захвалио се лекарима који су, без обзира на невелика примања, остали да раде у нашој земљи тежак и одговоран посао – да лече наше људе.

„Рекао бих им велико хвала. Хвала професору Џодићу што је приметио што је у протекле четири године у здравство уложено више него током више деценија“, закључио је Вучић.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг