Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је послала веома позитивну слику у свет, саопштио је синоћ председник Србије Александар Вучић.

Он је честитао грађанима Србије на демократској атмосфери на одржаном референдуму.

Саопштио је, на основу 97,02 одсто избројаних бирачких места, а недостају Нови Пазар и Вождовац, да је за уставне промене гласало 60,48 одсто грађана, а 39,52 одсто било против, те да је било и 1,01 одсто неважећих листића.

„Констатујем да је разликом од више од 20 одсто био позитиван одговор грађана на предложене уставне промене“, објаснио је Вучић.

Он је на конференцији за медије рекао да је у централној Србији 66,48 одсто гласало за промене, а 33,5 одсто против.

У Војводини је 60,3 одсто било за, а 39,7 одсто против.

У Београду је резултат 45,4 одсто према 54,6 одсто.

„То је по регионима у укупном броју гласова нешто више од око 400. 000 гласова предности за у односу на не. Грађани су изгласали уставне промене на референдуму“, подвукао је он.

Честитао је свима који су гласали, рекавши да је како год су гласали то било њихово демократско опредељење.

„Готово да нигде није било проблема, и људи из различитих политичких странака сарађивали су на бирачким местима. Србија ће је послала веома позитивну слику у свет. Верујем да ћемо успети да у наредном периоду урадимо нешто за земљу по питању даље демократизације, независног судства, самосталног тужилаштва. Урадили смо добру ствар за земљу“, додао је он.

Обраћању председника у седишту СНС присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министри Маја Поповић, Томислав Момировић, функционери СНС Дарко Глишић, Владимир Орлић…

Грађани ће бити задовољни оним што долази

Верујем да ће људи бити задовољни у Србији оним што долази након референдума, а то је суштински независно правосуђе, самостално судство о тужилаштво, истакао је Вучић.

Вучић је, на констатацију да није коментарисао излазност, као и да постоје тврдње да није успео да убеди напредњаке да заокруже да, рекао је да је већина напредњака свакако послушала његов позив, и да је зато референдум прошао, иначе не би

„Само од среде до петка поновио сам и замолио да гласају за да, а и Ана Брнабић се борила. Да то није било не би прошао референдум никако“, објаснио је он.

Вучић је казао да је постојало телефонско истраживање које је указивало на резултат 50:50 пре среде, пре његовог гостовања на РТС-у.

„Људи нису желели да гласају за, имате значајан број људи у СНС који не желе да гласају за нешто чиме би овлашћење давали неком другом, а да не мисле да би радио у интересу државе. Нема никакве сумње да је то тако“, нагласио је он.

Вучић је казао, што се тиче излазности, да је постигнута излазност већа од прогнозе, која је била на свега 25 одсто.

Указао је да не жели да говори о чудним резултатима, на пример у Београду, где је на Врачару гласало 34 одсто за, а мислио је да ће бити свега 30 процената.

„Биће занимљиво да гледамо на изборима како ће да буде. Када би рекао да сам једва убедио родитеље да изађу да гласају, јер нису хтели да гласају за. Али логично је да верују сину“, додао је он.

Вучић је истакао и да је на референдумима лакше говорити против него за, свему налазити ману, лажима да има везе са Косовом, вакцинацијом.

„Не постоји лаж која се није чула. Да будем искрен објективно и рационално сам задовољан демократским приступом, одлучивањем људи“, рекао је он.

Казао је да су неки критиковали када је рекао да ће референдум бити битан за довођење инвеститора, и указао да када постоји сигурност правног поретка, онда се и инвеститори осећају безбедније.

„Мислим да су ово важне ствари за нашу земљу и да смо направили добар посао“, казао је Вучић.

Рекао је да се радује доброј утакмици, зато што су неки без превеликог разлога обрадовани, јер мисле да је него за њих гласао.

Неких 20 одсто је гласало против само зато што смо ми то предложили“, рекао је он и додао да би са резултатом на изборима у Београду од 46 одсто био задовољан.

„Само да видимо како би били распоређени тих осталих 54 одсто и ко ће бити на власти. Неће ни бити близу ових резултата“, рекао је он у вези предстојећих избора.

Казао је да је задовољан, и да не говори да ће некога да згази и прегази, као што то чине они који имају подршку 2 до 3 одсто грађана.

„Биће тешка утакмица. Много новца је против нас, много Рокфелера, тајкуна. Биће озбиљна и тешка утакмица 3. априла. Али борићемо се и верујем да ћете имати исто питање да поставите, како сте изгубили толику подршку, а добили 60 одсто гласова. Верујем и даље да ће наш председнички кандидат победити у првом кругу“, закључио је Вучић.

„Крах 60 одсто? Нека буде увек такав крах…“

Ако је више од 60 одсто гласова за промене Устава на референдуму крах, немам ништа против да увек буде такав крах, прокоментарисао је Вучић оцене појединих опозиционих странака да је референдум о уставним променама у области правосуђа доживео крах.

Вучић је, одговарајући на питања новинара како види такве оцене, рекао да поједини мисле да је међу оних 39 одсто изашлих који су заокружили „не“, неко ко би за њих гласао, додајући да је много људи из његове странке гласало против измена Устава, и да је била велика унутарстраначка борба у СНС око овог питања.

„Да ли верујете да имамо бољи резултат на Чукарици него у Лазаревцу… Да ли мислите да ће то тако бити и на изборима? Добар део СНС данас није желео да гласа, јер мисле да ће уз ове измене странци да се умешају и да ће правосуђе да буде вазално, као у неким суседним земљама“, рекао је Вучић.

На констатације из опозиције да ће он „покушати све не би ли одложио одржавање парламентарних избора“, Вучић је поручио да нема никаквог одлагања избора 3. априла.

„Избори су 3. априла, нема одлагања, а видећемо какви ће резултати да буду. Волео бих да пожуримо са изборима, да видите какви би били стварни резултати“, рекао је Вучић.

Додао је да странци коју води и влади остаје да се припрема, да исправљају слабости.

„Морамо да водимо државу, не на популаран, већ на одговоран начин, и тако ћемо до 3. априла, па ћемо видети коме ће народ да укаже поверење. Обећавам да ћемо да се боримо, а надам се да доживимо крах са 60 одсто. А, у ових 39 одсто, можете да одузмете највише гласова људи из СНС, па онда националних и националистичких странака…“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је проблем његових политичких противника што мисле да се неко плаши губитка избора.

„Не плашим се ничега, знам да ми је савест чиста, поносан сам на све што смо урадили, а шта ће народ да каже, то ћемо да видимо“, рекао је Вучић и поручио на крају:

„Морам неке да разочарам, одлагања избора неће бити. Идемо на изборе 3. априла, па ком’ опанци, ком’ обојици. Верујем у победу, верујем у Србију“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг