Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће расписати изборе за 17. децембар, по, како каже, захтеву опозиције. Имаће парламентарне, београдске и војвођанске, рекао је Вучић. Поручује да не верује да ће постојати било какве санкције против грађана Србије, а ако неко буде желео било какве мере да доноси, доносиће их, каже, „тобож против њега лично“. За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао на Прва ТВ одговарајући на питање има ли разлога да се грађани плаше рата и санкција, уз коментар да се цео свет данас бави ситуацијом у Израелу.

„Мислим да никада не можете да тврдите шта је то све што може да се догоди, мислим да људи у Србији могу да буду мирни и спокојни, верујем да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази наше државе и војске. Да је војска слабија одавно не бисмо имали мир него би многи други предузимали акције против нас“, рекао је Вучић.

Он је додао да не верује да ће постојати санкције против грађана.

„Ако неко буде желео било какве мере да доноси, јер видим да је велика навала и из земље и из иностранства, доносиће их тобож против мене лично, тако да људи не морају да брину, они ништа неће осетити ни што се тиче виза, ни што се тиче животног стандарда, нити било чега другог“, поручио је Вучић.

Позивам представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе

Председник Србије позвао је представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе за градоначелнике у четири општине на северу КиМ.

„Замолио бих наше људе да изађу са иницијативама са што бржом организацијом избора у те четири општине. То је наравно моја молба. То је како ја сагледавам ствари. Можда они виде боље, другачије, али то је моја молба за њих. Да се изађе на изборе што пре у четири општине на северу Косова“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће тако бити покренут процес консолидације да би основне полуге власти дошле у руке оних које тамо живе, а не да буду у рукама оних који тамо не живе и никада неће живети.

„За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели. Нико са запада се није ни осврнуо када је то злоупотребљавао Аљбин Курти на најбруталнији начин. Нити окренуо уназад и рекао ово није допустиво и нешто што не можемо да дозволимо“, рекао је Вучић.

Курти спомиње мог сина, јер мене не сме да погледа у очи

Председник Србије, на питање шта је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија када говори о сину председника и износи наводе да је и он учествовао у догађајима у Бањској, рекао да „Курти то ради, јер не сме да га погледа у очи“.

Након прегледа снимка који су емитовали албански медији, на ком се како је навео Курти налази и извесни Милорад Јевтић „блиски сарадник Вучићевог сина који је са њим био у Грачаници“ председник је рекао да је његов на снимку у мајци „Предаја није опција“ и да је на њега поносан.

„Овај у мајци `Предаја није опција` то је татин син, под знацима навода, татин храбри дечак који није дозволио да му скину мајицу када су му уперили цеви у лице. Само да људи знају две цеви пушчане су му уперили у лице, мој син није хтео да скине мајицу. А јунаци, њих 50 које су зауставили, Срби, из централне Србије велики јунаци и храбри што вичу `Вучићу педеру` по стадиону су стајали и гледали са 50 метара удаљености“, рекао је председник.

Председник је додао да нису успели да његовом сину скину мајицу иако је, како је рекао „Куртијев потрчко Свечља“ лагао у првом обраћању да су му скинули мајицу, а затим рекао да ипак нису.

„Вучићима овакве мајице да скинете, не можете. Не можете. А овај човек на снимку није Милорад Јевтић, ово су иницијали његови Б.Б. нема везе ни са М. ни са Ј. Једина сличност је што му презиме има шест слова колико и Јевтић, и последње слово им је исто“, рекао је председник.

Вучић је истакао да Курти све то ради јер не сме њега да погледа у очи, и да када стане и гледа га у очи, Курти склони поглед.

„Јер он хоће да нестану Срби. Он хоће да побије Србе и да протера Србе. И то људи у Србији треба да знају, он жели да их види на тракторима и камионима“, рекао је председник.

На питање новинара зашто је Куртију председников син Данило „толики проблем“ председник је одговорио да није проблем у Данилу.

„Није проблем у Данилу, зато што они мисле када није Вучић на власти и када преко његовог детета, брата, било кога од Вучића нешто ураде, е онда је Србија слободна земља што значи подјармљена Куртију и онима за које Курти ради и да после тога може да изведе шта год хоће“, рекао је Вучић.

Председник је упитао да ли је било ко приметио да неко други представља проблем албанским политичарима и албанским медијима сем Александра Вучића.

„Реците ми то име. Реците ми некога ко није цитиран бар десет пута у свим албанским медијима у најпозитивнијем контексту од Поноша, до Ђиласа, Маринике Тепић и свих осталих, до Вука Јеремића. Једно ми име реците ко није бар десет пута цитиран и био на насловним странама колико их воле и хвале“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је поносан на свог „првенца“ и свог брата и да ће Вучићи увек бити уз свој народ на КиМ.

„Никада у 11 година нисам употребио реч издајници, нећу ни вечерас осим у нашем контексту – ми своју земљу да продамо, свој народ, тај филм нећете гледати, ма колико се трудили и били исти, и ови са лева и са десна. Не постоји та санкција и претња којом ћете да ме усмерите другачије. Затвор? Убиство? Па шта, ситнице“, рекао је председник.

Он је поручио да људи у Србији не треба да брину, јер ће мир бити сачуван и неће бити никаквих санкција за људе и да ће живети лепо и много боље.

Један део српског народа жели све најгоре Србији

Вучић је изјавио да, када год је Србији тешко, један део људи то на најпристојнији и најдостојанственији начин трпи и подноси, а други гледа како да нашкоди својој земљи.

Он је коментаришући то што су представници дела опозиције: Зоран Лутовац, Мирослав Алексић, Павле Грбовић, Здравко Понош, Драган Ђилас и Небојша Зеленовић писали високом представнику ЕУ Жозепу Борељу у којем наводе да Вучићу и његовим савезницима уведу мере, рекао да су се ти, како је казао, јунаци скупили, ишли по амбасадама и рекли: „Вучић је крив, не би било Бањске да није Вучић и Србија то радила“.

Додао је да је питање у морала у политици суштинско и основно питање.

„Када сте мене чули да сам упутио писмо било коме у иностранству против било кога ко је упадао у РТС, у Скупштину, претио убиствима, пливањем по Дунаву, јесте ли ме чули некада? Да ли сте чули да сам ишао по иностранству да кукам и да се жалим против било ког грађанина Србије или Србина зато што је нешто урадио у нашој земљи? Нисам никада. То није пристојно, то није нормално. Ти људи су тражили и рекли – није Курти крив, казните Вучића, јер то је начин да објашњавамо народу како нас Вучић враћа у 90-те, како би могли да се вратимо на власт“, поручио је Вучић.

Како је рекао, то је зато што је сад неко успоставио добру економију, вратио Србију на прави пут, запослио је 550.000 људи које су, како је рекао, они отпустили и зато што опет има пара које могу да се краду.

„Хајде да ми пријављујемо то, постоји то у нашем народу, није то од јуче. Још 1943. немачка војна команда за Београд је издала саопштење у коме је тражила да не пријављују илегалце, јер већ имају довољно денунцијаната“, подсетио је Вучић.

Додао је да грађани Србије не морају да брину јер ћемо, како је рекао, оне које нам желе зло и оне које им помажу изнутра победити трудом, радом, марљивошћу, бољом економијом, даљим улагањем у војску да не би смели да нас нападају, јер је наша војска сада неупоредиво снажнија.

Вучић је нагласио да Срби на КиМ нису изашли из институција из хира, већ зато што 10 година нису добили Заједницу српских општина.

„То је свима јасно, само што неки то желе да забораве, као што је свима јасно зашто су се Срби на северу Косова побунили, али нико о томе неће да говори, зато што трче од једне до друге амбасаде, од Брисела до Вашингтона и олајавају своју државу, не би ли они урадили нешто за свој доњи део леђа. И ништа више на свету их не занима. А то – српски народ на КиМ, манастири наши, никада их то није занимало, већ само да учине нешто против своје државе“, рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија има озбиљно и одговорно државно руководство.

Како каже, није ишао у Гранаду да би правио заједничку фотографију са европским лидерима, већ да нешто уради и мисли да је успео, иако, како је рекао, нас чека још доста тога.

„22 од 27 земаља ЕУ признају Косово, као и САД, и то се неће променити. Ми морамо да бринемо о себи и успећемо у томе. Све ове црне слутње и све ово што траже да урадимо није само спољни фактор, није проблем у Виоли фон Крамон, они ће увек све да траже против Србије, осим уколико се Србија одрекне свог народа на КиМ и одрекне се свега. У питању су они изнутра који желе све најгоре својој земљи“, поручио је Вучић.

Важно да грађани кажу да ли им се свиђа у ком правцу иде Србија

Председник Србије изјавио је да када постоји представа о кризи легитимитета власти, или о “покушају кризе легитимитета“, онда је важно да се људима изађе у сусрет и да се распишу избори.

“Важно је да они кажу шта мисле о томе да ли им се свиђа у ком правцу иде Србија“, рекао је Вучић и истакао да, за разлику од опозиције која, како је навео, “оде на канабе у амбасаду па чује да Вучић не сме на изборе због страха од Американаца“, он сматра да је важније за грађане да буде избора.

Он је истакао да постоје они који не желе да управљају државом ако имају само легалитет, већ желе да имају легитимитет и подршку народа.

“Кључан је легитимитет. Србија је на прекретници, ми имамо сада друго полувреме… Ја када кажем да ће бити избора, онда их и буде. Када кажем да ће бити повећане пензије и плате, сви знате да ће тако бити. Када кажем да правимо Београд на води, или железничку станицу Прокоп, коју ћемо за седам дана и отворити, то онда и буде тако“, рекао је Вучић и истакао да “људи треба да се изјасне“, јер је, како је навео, народ носилац суверенитета.

Говорећи о томе шта је власт учинила последњих година, он је истакао да је готово са првим делом тешких реформи, као и да је Србија “штитила свој народ и западно од Дрине, у Црној Гори, и на другим местима где живи на простору бивше Југославије“.

Вучић је такође навео да је у опозицији био 20 година и да је за то време пуно тога трпео и пуно научио.

“На људима је да кажу какву политику желе. Никад после избора нисам правио сцене, ни када сам губио са 0.3, 0.4 одсто разлике. Не интересује нас куповина било кога, и прављење празних договора. Само да урадимо нешто за грађане и нашу земљу“, рекао је он.

Истакао је да “нема због чега да се склања“ и да нема ниједан рачун у иностранству.

“Имам само један рачун овде у Београду, не са баш пуно пара, немам некретнину ван земље. Шта да ми узмете? Образ? Јер сам у последњих 11 година се борио да имамо двоструко већи БДП, да ли због пруга, путева, болница стадиона… Пензија које су 2012. биле 212 евра просечно, а сада 390, плата које су биле 220, а које ће у децембру бити 820“, рекао је он.

Нећу имати времена за кампању, молим грађане да добро слушају шта ко говори

Председник Србије изјавио је да због обавеза неће имати времена да учествује у изборној кампањи и нагласио да моли грађане да обрате пажњу шта ће ко говорити у изборној кампањи, јер између представника опозиције нема разлике, а што се могло видети и након дешавања у Бањској.

„Грађани су сад могли да виде да између њих нема разлике, никакве, лагаће вас у разним избориним кампањама, минимално и или готово нимало. Толико посла имам и сусрета да у предстојећој кампањи нећу моћи да учествујем, зато молим грађане да обрате пажњу, циљ свих њих је да сруше Србију, шта год вам причали, циљ је да сруше Србију, а не мене, јер не иду председнички избори, да сруше све који би да помогну Србији, све добро што је урађено, да ми нисмо имали довољно добру политику, одавно не бисмо имали мир и стабилност“, рекао је Вучић.

„Наше улагање у мир и стабилност је важно, наше улагање у односе са Албанцима је важно, али са друге стране неко није желео добре односе са Србима и то је оно што мора да се промени“, казао је председник

Србије упитан да прокоментарише прилог емитован током његовог гостовања на Првој, а везано за изјаве неких од представника опозиције попут Бошка Обрадовића, Немање Шаровића или Роберта Козме из коалиције Морамо.

Обрадовић је питао, како смо дошли до тога да је Вучић постао гарант немира, Шаровић да је одговорност за све што се догодило у Бањској на Вучићу и да не треба правити спекулације да ли је знао ли не, а Козма да би председник и владајући режим требало да сносе санкције.

Председник је додао да се стално може чути то да Курти није крив већ Вучић, те да је о томе говорио више пута али да су га увек са неверицом гледали.

„Када год је тешко, кукавице испливају, увек пребаце кривицу на другог, каква је разлика између Јовановића, Обрадовића, Тепић, Шаровића, ни за кога од њих Курти није крив. Нису криви они који су одговорни за напад на косовске Србе, на Драгишу Гаљака, Милана Делевића, Срећка Софронијевића, Милана Јовановића, Бобана Ђузића, дечака Милоша и Стефана Стојавноћа који су упуцани на Бадњи дан“, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да не постоји истрага о рањавању косовских Срба, нити ће постојати.

Не постоји, како је рекао, истрага ни за хладнокрвно убиство из близине Бојана Мијаиловића у Бањској, а мислимо да се исто десило Игору Миленковићу – и за све њих је крив Вучић, јер су мислили да је тренутак, рекао је Вучић и додао да нема проблем са тим што говоре и додао да им се у лице смеје и пркоси и њима и странцима који им се додворавају.

„Поносан сам на то што сам уз српски народ, поносан на то што нећу називати најпогрднијим именима оне који су хтели да бране своју отаџбину, иако осуђујем убиство полицајца и све друго“, рекао је Вучић и нагласио да нема проблем са тим што му је отаџбина испред свега.

„А ови кафански јунаци што су ми држали придике, а који су дочекали прву прилику да забију нож косовско-метохијским Србима, својој држави то најбоље говори о њима“, рекао је председник.

Такође, Вучић је поновио је да је важно да се вратимо дијалогу и да Срби траже учешће у изборима на северу да ми будемо ти који имамо иницијативу да то урадимо што је могуће пре.

Нудим све другачије од опозиције, да урадим све што могу за земљу

Вучић је поновио да је све што нуди грађанима Србије другачије од онога што нуди опозиција и нагласио да је на њему да уради за своју земљу шта може, а не да брине о томе и да ради оно шта ће му странци рећи.

Вучић је то рекао на питање да прокоментарише ставове опозиције о првим корацима након избора, а према чијим тврдњама је смена власти најважнија како би се кренуло путем ЕУ интеграција, усаглашавања са континентом и увођењем санкција Русији, али не оних које би погађале руски народ већ одговорне појединце.

На констатацију да је ово што се чуло у прилогу који је емитован нешто другачије од онога што он нуди, Вучић је рекао да су сви они алтернатива.

„Све што они нуде је другачије од онога што ја нудим. Нису се сетили да понуде да ће да изграде школе, болнице и пруге и путеве. Јер ништа од тога нису изградили. Ми ћемо да послушамо оне који нам наређују против кога ћемо да уведемо санкције, а онда ћемо да крадемо ко што смо и радили. А онда се појавио овај стручњак (Бошко) Обрадовић , који није бранио Србију, али је скочио да брани Русију. Биће на Куртијевој страни, на свачијој страни против Србије. Али он иде на онај други канабе, где му говоре како да се понаша“, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је поносан на чињеницу што постоји само једна, српска столица и што има само једну земљу и један народ и грађане којима служи.

„То је Србија и то су грађани Србије, било да су то Мађари, Бошњаци, Роми, Словаци, Румуни, Бугари. То је моја столица, а њихове столице су увек туђе столице. Политика коју сам водио 11 година је политика слободе, политика независности, будућности ове земље, сарадње са свима, дијалога, разговора, решавања свих проблема мирним путем. Али то није политика слугерањског односа у којој морате да скочите истог секунда када вам неко помене газду или да стално причате шта ћете рећи амбасадору код кога идете сутра“, казао је Вучић.

Додао је да неки мисле да су освојили власт онога тренутка када изађу из неке амбасаде.

На питање да се говором у УН сам подметнуо критикама запада, подсећа да је на власти 11 година.

Председник је питао зашто би га била брига за то што неки причају и зашто би бринуо туђе интересе.

„Моје је да урадим шта могу за своју земљу, зашто би бринуо стране туђе интересе, оно што ће неко од њих да ми каже данас, бринем о ономе што ће рећи за двадесет година“, казао је он.

Подсетио је да су му деца велика и успешна, Данило, Милица, да Вукан има шест година, да много воли и Невену која је такође успешна.

„Шта ја у ствари да очекујем даље? А за шта то живим даље, сви су они већ велики. Коме сам од њих још потребан, скоро па никоме. Што бих ја бринуо стране туђе интересе?“ упитао је председник.

Он је рекао и да је поносан на нове чланове Српске напредне странке међу којима су и бивши кошаркаш Жељко Ребрача и Арно Гујон, директор управе за сарадњу са дијаспором.

„Честитам (председник СНС Милошу) Вучевићу што су и Ребрача и Предраг Бандић и Арно Гујон постали чланови Српске напредне странке чији сам и ја члан“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је посебно срећан због Предрага Бандића али и ових дивних момака.

„Предраг Бандић наш јунак, наш војник и син му је ту, јуначки син, изабрао је право место где ће доћи зато сам срећан“, казао је Вучић.

Очекујем потписивање много споразума са Кином

Вучић је рекао да очекује да Србија током његовог боравка у Кини потпише много споразуме са многим компанијама и многим кинеским државним институцијама и додао да са председником Русије Владимиром Путином није заказан билатералан сусрет у Кини.

„Очекујем да потпишемо много споразума, између осталих и споразум о слободној трговини са Народном републиком Кином, што ће нам отворити многа врата и прозоре, и за наше пољопривредне производе, и за нашу комплетну винарску индустрију, где ћемо имати по 20-30 одсто ниже цене за могућност каснијег извоза“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у Кини имати бројне састанке.

„Имамо прво у суботу отварање аутопута, после тога у недељу идем за Кину, у понедељак већ имам сусрет са председником Сијем, билатералу, понедељак или уторак. Пре тога имам са „кинеским Кисинџером“, једним од седморице величанствених, јединим човеком који је још из времена Денг Сјаопинга преживео, који је, кажу, највећи интелектуалац и политички мудрац савременог света, Ванг Хунингом. Имаћу, надам се, два и по сата са њим. Њега сам једном срео и много сам од њега научио“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће на самиту „Појас и пут“ бити 24 светска лидера а да са Владимиром Путином није заказан састанак.

„Немам заказану билатералу са председником Путином, нити смо планирали, али претпостављам да ћу га видети на Појасу и путу“, рекао је Вучић.

На констатацију да се са Путином срео последњи пут крајем 2021. Вучић је подсетио да је тад најавио да ће бити сукоба у Украјини.

„Срео сам се негде око 25. новембра (2021.) и тада сам вам рекао да ће бити сукоба, да ће бити рата у Украјини, сви сте ми се смејали“, рекао је Вучић.

Он очекује погоршање ситуације у свету.

„Биће још горе, у целом свету, зато је за нас је зато важно да чувамо мир, да чувамо стабилност и зато је за нас важно да се понашамо одговорно и озбиљно и да разумемо добро своју позицију“, закључио је Вучић.

Отварање Прокопа 20. октобра, добићемо метро 2028/2029. године

Председник Србије најавио је да ће станица Прокоп у Београду бити отворена 20. октобра, а да ћемо, како је рекао, добити метро 2028/2029. године.

Вучић је, говорећи о изборима у Београду, рекао да је за њега свака воља народа глас Бога, додајући да ако народ хоће да има другачију управу у престоници може да има, али се истовремено осврнуо и на досадашње резултате власти.

„Ако народ каже да Београд на води, град у граду, нешто што је подигло туристичку понуду, сви паркови, све бициклистичке стазе, обилазница око Београда петља око Батајнице, брзи воз Београд – Нови Сад, изградња метроа која ускоро улази у своју снажнију фазу, плате које ће у Београду већ у децембру бити око 1.100 евра нису озбиљни резултати, плус све оно што је обезбеђено инфраструктурално, комунално и бира другачије, ја немам проблем са тим“, рекао је Вучић.

Подсетио је и на урађен Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Наводећи да је још 1970. године Бранко Пешић најавио изградњу Прокопа, Вучић је упитао да је то морало да чека „неког Вучића“ да се уради.

„Па 12 година сте владали, напамет вам није пало, па кад сам отворио десет колосека и шест перона, рекли сте није то то, па где је станица, па ево сад је и станица“, рекао је Вучић.

Током емисије емтиован је прилог из 2016. године када су кренули први возови, а у коме је говорио један од првих пројектаната Живорад Лисичић, кога је вечерас Вучић позвао на отварање.

„Ја позивам господина Лисичића уколико је доброг здравља да дође на званично отварање станице Прокоп. Људи воле да виде напредак своје земље, мали је број ових мрзитеља. Биће ми част да заједнички отворимо ту станицу“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће у суботу бити отворен аутопут Рума-Шабац.

Србија је једна од три најбезбедније земље

Вучић је рекао да су наводи у једном недељнику да је „Србија постала најопасније место за живот у Европи“ нетачни и прочитао званичне податке Министарства унутрашњих послова.

„Србија је једно од три најбезбеднија места. Званични подаци за период од 2000. до 2023. године говоре овако – убиство и тешко убиство, рецимо 2001. године, то је када је демократија владала у Србији 215 убистава и тешких убистава. Рецимо 2022. године их је било 69, то је и више него три пута мање“, рекао је председник.

Да знате, додао је, 2021. је било 72, а у време „оног најгорег клана“ 2018. године, 104 убиства.

„Силовања – када је та демократија била 156 силовања годишње, 2021. их је било 49, претходне 42, 2022. их је било 55, а ове године до 1. октобра – 41 силовање. Не морам да говорим колико је то негде око три пута мање поново“, рекао је председник.

Имовински криминал, прочитао је председник, 2001. било је 40.068 тешких крађа и 25.000 крађа и 3.140 разбојништава.

„А сада смо имали тешких крађа 6.640, и 10.545 уместо 25.000 крађа и свега 433 разбојништва – дакле, за седам пута мање. Насиље у породици, пошто о томе стално причају и трговина људима – најгоре су биле 2016. и 2017. година, али зато што у тим годинама људи почињу да пријављују насиље у породици, раније нико није ни пријављивао, али од тада темељно радимо и смањује се, спуштено са 4.470 ове године на 3.537“, рекао је председник.

Вучић је поручио да жене морају да се заштите много боље и да је он за то да се жене у потпуности заштите, најтежим могућим казнама за починиоце тог насиља.

„И верујем да ћемо ићи у даље измене кривичног закона у будућности“, рекао је председник.

Уводимо ускоро и студентску картицу

У плану је увођење студентске картице, најавио је Вучић и додао да би она могла да буде у употреби већ у јануару следеће године.

„Студенти ће имати студентску картицу, то је предложило једно њихово удружење и та картица ће им донети много тога доброг, верујем већ од 1. јануара можда и пре тога. Имаће попусте од наплата друмарина до превоза, производа у различитим продавницама“, рекао је председник.

Што се тиче оних који примају социјалну помоћ од Србије што је око 170.000, истакао је председник, у наредним данима и недељама биће великих позитивних изненађења за њих.

„Али још меримо какве мере тачно да донесемо. Као што ови мере које ће мере против мене, тако и ми меримо шта ћемо да донесемо у корист народа“, рекао је председник.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ