foto-tanjug-dragan-kujundzicfoto-tanjug-dragan-kujundzic

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је значајније повећање плата и пензија извесно, али да ће се са премијерком Аном Бранбић договорити у ком обиму.

Вучић је навео да се стопа раста повећава, да незапосленост и даља пада, те да се у Београду она налази на рекордно ниском нивоу.

– БДП расте снажније него икада, имамо суфицит у буџету три године за редом, стране директне инвестиције су нам највеће у региону. То се види по потрошњи, по продаји станова и аутомобила – рекао је Вучић.

Рекао је да свакако очекује да раст приврде и даље буде преко четири одсто, (сада је 4,5 одсто), те додао да то осим Србије имају у Европи још Ирска, Румунија и Пољска, док је Мађарска четврта. Чини ми се да је то највише у Европи, и надам се да ћемо и даље имати преко четири одсто, али ми, за разлику од тих других земаља, имамо суфицит у буџету, а верујем и да ћемо имати довољан број страних инвестиција – рекао је Вучић.

Да ли ћемо све то успети, додао је, зависи и од грађана, јер, „оно чиме смо највише опхрвани јесте Косово, да не кажем опседнути“. Није лак период пред нама, пред Србијом, али заједно ћемо успети да се изборимо за оно што је најбоље за нашу земљу, а ако не успемо можда ће неко други имати више успеха у будућности – поручио је.

Главно је, закључио је, да смо изашли из рецесије, из кризе дефинитивно, „а да ли се живи боље… али биће сигурно нових повећања примања“.Председник је најавио и да ће након сусрета које ће имати с председницима Турске и Русије одржати састанак како би се видело шта је могуће урадити како би се убрзала градња станова за припаднике војске и полиције.

Изградња ће најпре почети у Нишу, а затим и у Врању, Лесковцу, рекао је Вучић и додао: „Покушаћемо да помогнемо младим људима који су у науци да реше стамбено питање, па после и свим осталим младим људима“.

Боља привредна сарадња са Русијом и Турском

Председник Србије Александар Вучић каже да од посете Турској и Русији очекује даље побољшање, пре свега економске сарадње.

– Мислим да грађане Србије када се састајете са неким од лидера то не занима, они чекају да виде резултате у свом новчанику – рекао је новинарима поводом предстојеће посети Анкари и Москви.

Подсетио је на резултате сарадње са Турском у фабрикама „од Владичиног Хана до Крупња“, те најавио да ће ускоро у Малом Зворнику, после четири деценије бити отворена нова фабрика са око 300 запослених. Резултат сарадње са Турском, како је додао, је и извоз говеђег меса, која је довела до повећања цене тог места за до 23 одсто, чиме су произвођачи задовољни.

Та сарадња отвара нове могућности, констатовао је Вучић додајући да ће економска сарадња бити сигурно једна од главних тема у разговору са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, али и да ће се разговарати и о кључним политичким темама.

Истакао је да постоји много заједничких тема са Турском од регионалних до политичких, те је подвукао да су Турци број 1 нација у туризму.

– Желимо да се број турских туриста даље повећа. Турци су прекосчили све нације у протекле две године и постали су број једна по броју доласка туриста у нашој земљи – објаснио је Вучић.

У Москви ће, додао је, имати част да на позив председника Путина, а име Србије присуствује Паради победе.

– Мода је у свету да се говори о окончању Првог и Другог светског рата. Овде се говори о великој победи над фашизмом, а у Русији о отаџбинској победи. То је огромна и велика победа и за српски народ, који је један од највише страдалих народа у свету. Онолико колико смо могли својим малим снагама, али не тако безначајним у смислу борбености и наших пропорција, допринели смо победи највеће почасти света – нагласио је он додајући да је на то посебно поносан.

Рекао је да ће пре присуства Паради имати разговор са председником Путином о билатералној сарадњи.

Навео је да су бројке врло добре, да је трговинска размена после масивног пада рубље поново драстично порасла, те да очекује да ће се тако наставити и у будућности.

– Очекујем да ћемо разговарати и о свим другим важним политичким и регионалним темама. Нисам саговорник за светске теме. Путин о светским темама може да разговара са Меркеловом, Трампом и другима, ја сам мали човек којег интересују Србија и регион. Ја да се мешам у светска питања нити умем, нити могу, нити сам заинтересован. Имали смо раније лидере који су хтели свима у свету да се баве, а ја желим да се бавим нашом земљом и да будемо што успешнији – нагласио је он.

Додао је да сви ти разговори доносе нове послове и подсетио да је април завршен са суфицитом у каси, иако је био предвиђен дефицит, и то без иједне једнократне уплате јавних предузећа, што значи да је каса у одличном стању.

ТопПрес/ Извор: Танјуг