Председник Србије Александар Вучић каже да ће консултације о формирању нове владе почети крајем маја или почетком јуна, у зависности од тога да ли представнике политичких партија може да позове на консултације у оквиру првог или мора да чека почетак свог другог мандата.

Александар Вучић је, након састанка са руководством компаније „Стелантис“, рекао да чека коначно виђење правника, да се све процедуре заврше и да види да ли мора да чека истек првог мандата 31. маја и може ли у оквиру првог мандата да позове политичке партије на консултације о формирању нове владе или мора да чека почетак другог мандата.

„Ако је могуће да то радим у оквиру првог мандата, онда би консултације почеле у другој половини маја, а ако не, онда чим положим заклетву у Народној скупштини – почетком јуна. Правници гледају какве су могућности“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је свакако важно да представници странака разговарају и постигну договор о најбољој могућој влади, која би се ухватила у коштац са великим проблемима који, како каже, чекају цео свет.

„Сваког дана имамо заједничке састанке са председницом Владе око свих кључних питања. Данас су питања не само робних резерви већ свих пољопривредних производа и цена. Имали смо преговоре и са млекарима“, навео је Вучић.

Каже да је много проблема јер када скачу цене нафте и гаса у свету, то утиче на све производе.

Истиче да Србија мора да се врати на колосек размишљања о својој будућности јер је сувише мала да би решавала светске проблеме.

„Морамо да радимо и посветимо се нашим стварима, да радимо снажније, јаче и више него обично да бисмо могли да савладамо све проблеме са којима се свет суочава“, нагласио је Александар Вучић.

Морамо да се вратимо размишљању о својој будућности 

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се Србија мора вратити на колосек размишљања о својој будућности додајући да је наша земља мала како би решавала светске проблеме.

„Ми морамо да се вратимо на колосек размишљања о својој будућности, сувише смо мали да бисмо решавали све светске проблеме иако знам да то неким људима када је без последица делује као најлакше и најзанимљивије, али ми морамо да радимо“, казао је Вучић одговарајући на питања новинара, а након састанка са руководством компаније Стелантис.

Како каже, то је и разлог што је замолио премијерку Ану Брнабић да се сви посвете домаћим стварима, да раде снажније, јаче, више него обично.

„Тако бисмо све проблеме са којима се цео свет суочава могли да савладамо“, казао је.

Најавио да ће у суботу присуствовати великом догађају у Батајници, да ће се у недељу у Доњој Градини обележити Јасеновачке жртве, затим 3. маја председник ће бити у Грчкој, а 4. маја у Немачкој где очекује и могућ сусрет са канцеларом Олафом Шолцом.

Петог и шестог маја, како каже, очекују га важни састанци у Србији, а и након тога.

„Тешка је агенда, али у сваком случају морамо да радимо више и снажније да бисмо успели да изгурамо све“, наводи.

Према његовим речима, страшан подстицај је потписивање са компанијом Стелантис.

„Ми морамо да будемо у трци и да разумемо шта се мења око нас. Као што нисмо разумели шта се променило када је пао Берлински зид, тако морамо да разумемо шта је то што се дешава данас са економијом у свету и морамо да идемо у корак са најнапредњим и најразвијенијима. Ово је велики корак у том правцу“, додао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг