Мир нема цену и Србија ће га сачувати без обзира на то шта други говорили или мислили, поручио је председник Србије Александар Вучић.

„Као што видите ми и буквално ћутимо на све политичке изјаве. Ћутимо и ништа не спомињемо зато што би људи који би се у политици играли погрешним изјавама не размишљају да једна погрешна ствар може да доведе до лудила“, рекао је Вучић и истакао:

„А, лудила је у свету већ превише да би нам чисти вишак био било какво лудило у региону. Али сачуваћемо мир“.

Вучић је за Аваз говорио о Украјини и могућој ескалацији сукоба на Западном Балкану.

Приметио је да људима данас изгледа да је све лако…

„Сви наши људи, и Срби и Хрвати и Бошњаци, мисле лако ћемо, али нису свесни последица које ће бити након ове најгоре кризе од Другог светског рата. Нису свесни. Видећете како ће то да изгледа на лето, на јесен, а о зими да не говорим. Зато је важно да будемо једни уз друге. Видећете потпуно испружене руке Србије. Јер ми нисмо ништа решили ако наше комшије имају проблем“, казао је председник Србије.

Он се осврнуо и на забрану извоза пшенице из Србије, али и коментарисао шта ће криза у Украјини значити за цео свет, те хоће ли земље региона имати довољно хране.

„Ми, наравно, имамо довољне количине пшенице за Србију, и више него довољно, али је бесмислено да говоримо да је нешто довољно за нас, а да људи у комшилуку немају. Што се тога тиче, Србија ће бити отворена. Већ смо добили прве захтеве из Албаније, и радимо на њима. Али, ако кажете Србија ће да има хлеба, а БиХ неће, то значи да неће ни Србија“, рекао је Вучић.

Додаје да ће, иако нас очекује тешка криза, довољно пшенице имати и једни и други.

„Људи треба да знају, шта год причали о мени, о Србији, сасвим сигурно је да ће део количина пшенице свакако добити и БиХ, у то нема сумње. Важно је да разговарамо. Али понављам, у великој мери, не само пшенице, расте потражња за кукурузом. Видели сте светску организацију за храну, говоре да неће бити довољних количина пшенице и кукуруза. Сад, како ће то бити распоређено и по којој цени друга је ствар. Али, ми никога нећемо оставити без пшенице“, навео је председник Србије.

Он је указао и да је проблем што су и Украјина и Русија забраниле извоз и пшенице и кукуруза, а реч је о другој и четвртој сили у свету по производњи тих житарица.

„Криза ће бити толико велика, не само по овом питању, него и по многим другим питањима. Јер ситуација се неће стишавати, напротив, биће све тежа и лошија, да ћемо морати једни с другима да сарађујемо по сваком питању и да ћемо морати једни другима да помажемо по сваком питању. И што се тога тиче, Србија је спремна да разговара и гледаћемо како можемо да изађемо у сусрет. Неко је говорио о 15.000 тона, сада је то мало више, али у крајњој линији, те количине ће ићи свакако у БиХ“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг