Вучић: Не прихватамо ни независност ни чланство Косова у УН, никада веће резерве гаса, до краја године младима по 5.000 динара

Вучић: Не прихватамо ни независност ни чланство Косова у УН, никада веће резерве гаса, до краја године младима по 5.000 динара

Председник Александар Вучић рекао је у обраћању јавности да ће у седам тачака говорити о свим важним питањима. Наша највећа грешка је што смо прихватили да Европска унија руководи процесом решавања коначног статуса Косова и Метохије, поручио је Вучић и додао да имамо осам нота о повлачењу признања косовске независности.

Навео је и да неће бити значајнијег повећања цена гаса и струје за домаћинства. Истакао је и да ће млади до краја године добити по 5.000 динара.

О неувођењу санкција Русији: Руководимо се својим интересима и никоме ништа не дугујемо

Без обзира шта ми мислили о политици Европске уније према Косову и Метохије, Србија и њена Влада мораће да наставе да раде на много реформи на европском путу, рекао је Вучић.“Оно што за нас представља проблем, што носи све кластере и поглавља јесте ситуација на КиМ и усклађивање са спољном политком ЕУ“, рекао је Вучић.

Истакао је да у руководству земље на дневном нивоу разговарају о усклађивању са спољном политком ЕУ.

„Наравно да понекад постоје различити ставови, али ми никада нећемо говорити ни излазити пред нацију, а да немамо у потпуности јединствен став. Мислим да смо своју политику поставили добро, али се околности мењају. И даље сматрамо да није фер да многи имају однос према Србији као да се ништа није догодило 1999. и 2008. године, волели бисмо да желе боље да разумеју нашу позицију, али то неће бити случај“, рекао је Вучић.

Указао је да ћемо се руководити у складу са својим интересима и да никоме ништа не дугујемо.

„Ово не радимо зато што имамо само корист због цене гаса или што ће нас подржати у Савету безбедности, ово радимо због поштовања међународног јавног права и због поштовања себе и елементарних моралних принципа, јер знамо шта су сакције нама радиле“, навео је Вучић.

„Задржаћемо такву позицију док штета која се буде наносила Републици Србији не буде толико већа од свега другог да ћемо морати да признамо да је жеља неких да униште позицију Републике Србије таква да морамо да прихватимо неку другачију реалност“, рекао је Вучић.

Указао је да немамо консензус око тога, иако постоје идеје.

„Да будем искрен и ја сам нешто опрезнији према промени политике, можда ће будућа Влада да донесе неку другачију олуку, али до сада таквих односа нисмо имали. Ја нећу бежати од тога да вам кажем и да смо променили неку одлуку уколико будемо видео да не можемо више“, поручио је Вучић.

Истиче да у овом тренутку сматра да не угрожавамо наше виталне и националне интересе.

Нећемо имати проблеме са кукурузом и пшеницом, имамо довољно соли, шећера и уља

Када је реч о обезбеђивању животних намирница, Вучић каже да је Србија обезбедила да имамо најјефиније хлеб у Европи – 53,5 динара хлеб „Сава“.

„Немамо проблема осим што смо имали велику несрећу са сушом, па су залихе кукурза и могућности извоза занчајно смањене“, рекао је Вучић.

Истиче да нећемо имати проблема ни са кукурузом ни са пшеницом, као и да имамо довољне количине сунцокрета и више него довољно.

„Имамо у залихама нашим 11 милиона килограма соли и 11 милиона килограма шећера“, рекао је Вучић и додао да смо четири пута на два милиона резерве конзерви.

Када је реч о залихама уља, како каже, 11 милиона литара је у резервама што је више од 50 дана потрошње.

„Повећали смо количине и пасуља и грашка све за око четири пута у односу на податке које сам вам дао последњи пут. Тих проблема у Републици Србија без обзира шта ће се дешавати неће бити“, нагласио је председник.

На рачуну имамо 253,7 милијарди динара

На рачуну имамо 253,7 милијарди динара, што је више од 2 милијарде евра, немамо проблем са „кеш флоу“, рекао је председник.

Јавни дуг износи 53,7 одсто. САД дугују 1.000 пута више од Србије, каже Вучић.

Према његовим речима, проблем је даље јачање америчког долара.

Неће бити значајнијег повећања цене струје

Навео је и да десет дана нисмо увезли ниједан мегават струје, као и да неће бити значајнијег повећања цене.

„И када буде повећања цена електричне енергије, као и цена гаса, биће у веома разумним и малим оквирима. Србија ће бити као и до сада земаља са најнижом ценом електричне енергије“, рекао је Вучић.

Вучић је током обраћања јавности казао да је тренутно цена електричне енергије у Србији за домаћинства 8,6 центи по киловат сату, док је у БиХ 8,7, у Албанији 9,7, Црној Гори 10,5, Хрватској 14,8, а у Риму 54,5.

Када је реч о производњи струје, председник каже да је хидро веома добар и додаје да сви раде сем Врле јер се ремонтује.

„За нас је важно да ТЕТО Нови Сад ради, не увозимо електричну енергију, чак штедимо улагања кроз мању потрошњу угља јер на депонијама имамо више од 700.000 тона угља“, казао је.

Наводи да је то недовољно, односно седам дана потрошње током зимских месеци али, додаје, да се угаљ копа сваки дан и да ће бити потребно да се дода 20.000 тона, што значи да имамо за нешто више од месец дана резерви угља.

„Када укључимо ТЕТО Нови Сад, а јутрос смо тек уључили ТЕТО Зрењанин и још се не види са својом струјом, када укључимо ТЕТО Нови Сад ми повећавамо инсталисану снагу и број гигават сати, тиме штедимо угаљ и тиме показујемо да можемо да успоримо рад и да мање оптерећујемо ТЕНТ А и ТЕНТ Б“, појаснио је.

Наводи и да постоји проблем и због раста привреде и ако би се Зи Ђин прикопчао у новембру и децембру на нове трафостанице јер би то било још 1,6 гигават потрошње и то би било додатно оптерећење.

„Не бисмо могли да надокнадимо па ћемо разговарати са кинеским партнерима да то померимо за месец и по дана, а највећа је потрошња електричне енергије је 18. децембар, дан уочи Светог Николе, тада је увек највећа потрошња“, казао је.

20 одсто производа наменске индустрије мора да буде остављено Србији

Председник Србије Александар Вучић најавио је нова улагања у Војску Србије и саопштио да је потписао наредбу за све наше фабрике да 20 одсто наших производа мора бити остављено Републици Србији и војсци

„Као врховни командант желим да вас обавестим, да сам да не бисмо остали без муниција и оружја, потписао да све наше фабрике морају да оставе нашој војсци 20 одсто свега што произведу“, рекао је председник.

Указао је и да се кренуло са додатним улагањима у део наше наменске индустрије.

„Улагаћемо још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета јер је јасно да ће сукоби у свету дуго да трају – казао је председник“, рекао је Вучић.

Највеће резерве гаса у историји

Вучић је рекао да имамо највеће резерве гаса у историји Србије. „Наше складише у Банатском двору је пуно до чепа и не трошимо сада никакве залихе гаса“, рекао је Вучић.

Додао је да имамо 380 милиона тона гаса у складиштима у Мађарској и 284 милиона тона у Банатском двору.

„Са тих 660 милиона тона ми у сваком тренутку имамо несумњиво два месеца гаса да нам ниједан кубни метар не дође из Балканског или Турског гаса“, рекао је Вучић.

Истиче да у Европи само Мађарска има нижу цену гаса за становништво.

„И када буде некаквог повећања цена гаса то неће прелазити оквире разума, што значи да ће то повећање цена када доће, а неће скоро доћи, бити не посебно значајно“, рекао је Вучић.

Са Алијевим до краја године о прикључењу на гасовод

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до краја године у Србију доћи председник Азербејџана Илхам Алијев са којим ће разговарати о прикључењу Србије на гасоводе TAP или TANAP.

Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, говорећи о гасу, рекао да ће се радити неколико интерконектора, између осталих интерконектор према Бугарској треба да буде завршен у септембру.

„То нам је важно јер и са те стране можемо да се прикопачемо и на течни гас из Алексадропулуса, а можемо и за све што нам недостаје из уговора са Русима, а предстоји нам и преговори са Алиевим који долази пре краја године у Србију да разговарамо о прикључењу на TAP или TANAP у зависности у којем делу тог гасовода ће Србија да се прикопча“, рекао је он.

„Такође оно што је ушло у европске планове и захвалан сам ЕУ то је наша интерконекцијска веза са Северном Македонијом која нам је потребна, али ће нам бити важно да градимо и гасни интерконектор, а касније и нафтну везу уколико румунски патрнери буду заинтресоавни да идемо ка тој страни и уколико ако икада одлуче у БиХ да се гради гасни интерконектр и према њима“ , додао је.

Он је истакао да се ради и на гасификацији у Србији, поменувши Прибој, Александровац, Тутин, Лесковац, југ Србије, уз напомену да је Војводина добро гасификована.

„Разговарамо са Мађарима да се увежемо додатно и још снажније. На столу су предлози да ми постанемо сувласници дела њихових нуклеарних електрана ПАКС1 и ПАКС2. Ми бисмо то платили новцем или да они имају удела од неких од наших компанија. Ми бисмо то валоризовали на фер начин“, рекао је Вучић.

Како је рекао, то би нам значило додану сигурност у снабдевању електричном енергијом.

Морамо да повећамо и обновљиве изворе енергије.

„Ту разговарамо и са САД, Норвежанима, Британцима, до Арапских земаља. Размишља се да од оних који су зарађивали на тим изворима енергије у протеклих годину дана наплатимо порез на екстрпрофит“, рекао је Вучић.

Рекао је и да је предлог Министарства енергетике одавно да се ради Ђердап 3, да се ради Бистрица, што нам је, каже, неопходно.

„Рачунајте да само та два пројекта коштају око 4 милијарде евра са свим повећањима цена грађевинског материјала и ту разговарамо са Американцима јер само Американци могу да нам реше сва питања са Румунима. Две су њихове компаније заинтресоване за то. И то ћемо свакако радити“, рекао је Вучић.

Каже да ће у наредном периоду, што се тиче нафте, разговарати са другим партнерима и Индијцима и Кинезима о изградњи још једне рафинерије на територији Србије да бисмо имали могућност да прерађујемо и друге типове нафте

„Имамо могућност да довозимо нафту и из Венецуеле и из Ирана и са много других места под најповољнијим условима, али због тога што сун ам сви капацитети заузети у рафинерији и зато што имамо само једну рафинерију у Панчеву ми те погодности не можемо да искористимо“, објаснио је председник.

Имамо значајне резерве нафте и дизела

Председник Србије је навео имамо значајне резерве нафте и дизела.

„Ако би нам неко прекинуо доток нафте, имали бисмо је за 175 дана, а бензина за 59 дана“, рекао је председник.

Указао је да ће Србија година има само један нафтовод који иде преко Хрватске, а да се она показала као непоуздан снабдевач.

„Последњи догађаји показали су да се Хрватска показала као непоуздан снабдевач. И ми смо разумели поруку“, рекао је Вучић.

Указао је да ми немамо спојен нафтовод ка Мађарској што би нам, како каже, сада много значило.

„Морамо да кренемо у диверзификацију извора нафте. Србија ће кренути у изградњу нафтовода ка Мађарској. У складу са договором који смо Орбан и ја већ постигли, покренућемо изградњу 128 километара нафотвода Нови Сад – Мађарска. Нафотовод би могао да кошта до 100 милиона евра“, рекао је председник.

Наша идеја је да додаје он, градимо и нафтовод према Северној Македонији и луке Драч.

„Разговараћемо о томе са нашим партнерима из Отвореног Балкана“, рекао је Вучић.

Указао је да Србија ради на новим складиштима нафте додајући да постоје две понуде, од којих је једна британског „Витола“ за 400.00 до 500.000 тона, а друга конзорцијума наших нафташа за 200.000 тона.

Вучић је током обраћања јавности казао да британски Витол тражи посебне услове за арбитраже, а да конзорцијум наших нафташа нуди да изгради складиште од 200.000 тона.

„Донећемо одлуку која је понуда боља. Само да знате да смо 2021. године прерадили 3,6 милиона нафте у рафинерији у Панчеву, а 2012. смо прерађивали 2,1. Готово двоструко више“, рекао је председник.

Поручио је и да ћемо у наредних шест година уложити 12 милијарди у инфраструктуру.

Од 1. новембра повећање пензија ће бити 9 одсто, а онда од 12,1 одсто од 1. јануара

Укупно повећање пензија закључно са јануаром биће од 20,2 и 20,8 одсто, значајно више или двостуко више од међугодишње инфлације, навео је Вучић.

Тиме ће просечна пензија бити 322 евра, рачунајући и пољопорвредне пензије.

Пред Нову годину младима по 5.000 динара

До краја године младима по 5.000 динара, ко се буде пријавио, најавио је председник Вучић.

Како је рекао, млади ће за помоћ моћи да се пријаве од 1. до 15. децембра.

Завршићемо у наредних годину дана пет ауто-путева и брзих саобраћајница

Председник Србије најавио је да ће се у наредних годину дана завршити пет ауто-путева и брзих саобраћајница.

„Од Нове године сви чарапани да знају да ће имати ауто-пут од свог места до Београда. Та деоница биће отворена до краја ове године. Верујемо да ћемо до краја марта завршити Сектор Б обилазнице око Београда, а онда идемо у догаварање Сектора Ц. До септембра би требало да буде готова Рума – Шабац, а до краја 2023. брза саобраћајница до Ваљева“, рекао је председник.

Најавио је и улагања у железницу, и додао да се ради брза пруга Београд-Ниш.

„Размишљамо да се спајамо са Врбицом ка Црној Гори, јер нам је пруга ту у ужасном стању. До краја 2025. имаћемо у постуности завршену пругу кроз Србију ка Мађарској“, рекао је Вучић.

Како каже, успели смо да не одустанемо ни од једног пројекта, упркос великој кризи у свету.

„Не одустајемо ни од једне инвестиције упркос кризи“, поручио је Вучић.

Привукли смо 3 милијарде и 11 милиона директних инвестиција

Председник је рекао да је Србија успела да привуче 3 милијарде и 11 милиона директних инвестиција.

Можемо да очекујемо, додаје да ћемо бити близу рекордне прошле године.

„Важно је да укажем на чињеницу да су доста улагале јапанске и кинеске фирме. Оне нам обезбеђују овакву сигурност, оне нам обезбеђују плате, пензије“, рекао је Вучић.

Имамо осам нота о повлачењу признања Косова

Истиче да је међународно право одавно погажено и да постоји само право јачег, али да нама преостаје да се на позивамо на међунардоно јавно право и да будемо можда и једини који се тога држе у потпуности.

Говорећи о позицији српског народа на КиМ, каже да је захвалан нашем народу на КиМ, као и да ћемо наставити да им пружамо подршку.

Истакао је да због акција које Приштина са сарадницима предузима на међународном нивоу за улазак у бројне међународне организације.

„У овом тренутку имамо осам нота о повлачењу признања Косова, наставићемо да радимо свој посао“, рекао је Вучић

Указао је да је то тежак посао, јер велике силе сваку такву одлуку додатно нападати.

Истиче и да нас чека 2. или 3. новембра да биро комитета министара Савета Европе донесе одлуку о почетку процедуре пријема Косова у Савет Европе.

„Они чекају да мађарски члан напусти биро комитета, да уђе литвански члан“, рекао је Вучић и додао да унапред знамо шта су све испланирали.

„Политика наше земље је да могу да нам узму све, да нам ураде све, ми ћемо да се боримо свом својом снагом, политички и право, да чувамо своју земљу, своје границе и територијални интегритет. Изгледи су нам мали. У овом тренутку не постоји воља у српском руководству док сам председник за прихватањем независности Косова и чланству Косова у УН“, нагласио је Вучић.

Американци повећавају војно присуство на КиМ

Американци повећавају војно присуство на КиМ, долази 300 нових војника, из Илиноиса, они кажу да долазе да додатно заштите територијални интегритет и суверенитет Косова, истакао је Вучић.

Проблеми на КиМ су такви да имамо провокације Албанаца кроз полицијске јединце, а онда послебан психолошки притисак, као 6. октобра – долазак вреликог броја британских војника на север, шетали су и снимали се, да се види каква је то моћ, указао је Вучић.

Ми данас имамо предлог две силе – Немачке и Француске

Наша највећа грешка је што смо прихватили да Европска унија руководи процесом решавања коначног статуса КиМ, и даље нисмо на озбиљан начин успели да поставимо питање формирања ЗСО, рекао је председник Србије у обраћању.

Вучић је рекао да је на столу предлог Немачке и Француске, о којем мора да се разговара и размишља, јер се не може „бацити кроз прозор“ предлог две најмоћније земље, што је неодговорно.

„А да ли можемо да то прихватимо, нисам сигуран“, рекао је Вучић и додао да Србија има своје црвене линије, за које није сигуран да ће се некоме допасти.

Суштина предлога Немачке и Француске је да Србија допусти улазак КиМ у све међународње институције и организације, укључујући и УН, за шта би добила брзи улазак у ЕУ и вероватно значајне економске користи, за Србију је и због Устава и не само због Устава неприхватљиво да Косово буде чланица УН и то ће имати последице, рекао је Вучић.

О пререгистрацији таблица на КиМ: Ништа не очекујем

Председник Александар Вучић рекао је данас, поводом изјаве шефа Канцеларије ЕУ у Приштини Томаша Суниога да би требало продужити рок за пререгистрацију аутомобила са српских на РКС таблице, да се нада да ће Приштина то урадити, али и да ништа не очекује поводом тога.

Суниог је истакао да мисли да је погрешна одлука владе привремених приштинских институција да српске таблице треба да се промене у РКС у року од два месеца.

„Надам се, а не очекујем ништа“, рекао је Вучић. одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Суниога.

На питање новинара да ли је Прагу разговарао са Олафом Шолцем и Емануелом Макроном о њиховом предлогу за КиМ и шта су му рекли, Вучић је рекао:

„Да, разговарао сам са Шолцем и Макроном о КиМ и то је све што могу да вам кажем. На све остало сам већ рекао у свом уводном излагању“, истакао је Вучић.

Предузимао Курти нешто или не, Србима предстоји тешко време

Председник Србије Александар Вучић не зна да ли ће до 1. новембра бити одржани неки преговори око пререгистрације таблица на Косову и Метохији и додаје да предузимао нешто Аљбин Курти или не, Србима у јужној покрајини предстоји тешко време.

Вучић је то рекао одговарајући на питање TV N1 „како ће на северу Косова бити дочекан 1. новембар када истиче рок који је влада Косова дала за пререгистрацију и да ли ће до тада бити дијалога на ту тему“.

„Не знам да ли ће бити преговора и разговора, видим да им одлично иде та пререгистрација, Срби како су слушали милозвучни глас Аљбина Куртија, њих девет се до сада пријавило за промену таблица, од 9.000 таблица. Сваки хиљадити, толико им је добро ишло до сада“, иронично је приметио председник.

Додаје да то говори довољно о поверењу Срба у Аљбина Куртија и њихове институције.

„Да ли ће нешто да предузме или не, не знам, свакако предузимали или не, Србима предстоји тешко време, као и свима нама, јер шта год да се деси, њихови партнери из Квинте биће уз њих, како год“, указао је председник.

Проблем да ли Косово може да буде назависно

Председник Србије Александар Вучић истакао је да није проблем да ли би север Косова и Метохије требало да буде део косовског друштва, већ да проблем представља да ли Косово може да буде независно или не.

Вучић је одговарајући на питање TV N1 да ли прихватање реалности која се предлаже у немачко-француском документу, подразумева и Бриселски споразум и интеграцију севера КиМ у косовско друштво, указао на то да ни у Бриселском, нити у Вашингтонском споразуму, се не говори о статусу јужне покрајине.

„Није проблем да буде део косовског друштва, имали смо покрајину Косово и у Титовом систему, није то проблем, проблем је да ли Косово може да буде независно или не, а у Бриселском споразуму то не пише, неки су хтели да говори и о томе, па смо се борили да избацимо, неки су хтели да о томе говори Вашингтонски споразум, па смо се изборили и то избацили“, казао је председник.

Наглашава да зна каква је реалност и да то зна свако у Србији.

„Само што се неки праве блесави да не знају, а понајвише у медијима који нам сваког дана соле памет како би требало да прихватимо независно Косово као чињеницу и реалност, а онда добију напад патриотизма, па кажу требало би да буде део косовског друштва“, казао је председник.

Профитерима на обновљивим изворима увести порез на екстрапрофит

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се размишља да се уведе порез на екстрапрофит за оне који су су у претходних годину дана зарађивали огроман профит на обновљивим изворима енергије. Вучић је на конференцији за новинаре, говорећи о енергетнима, рекао да се морају повећати обновљиви извори енергије и додао да се о томе разговара од САД, Норвежана, Британаца до Арапских земаља.

„То за нас постаје од кључног значаја, али ту ћемо морати да урадимо једну ствар, а то је да обезбедимо да та струја мора да остане у Србији, а не да ми дамо неком што је наш ресурс, ветар, а он лепо зарађује и да извози ту струју, иако је ветар наш“, рекао је Вучић.

Размишља се, каже, о још једној ствари коју ЕУ сада ради.

„Свима онима који су на тим изворима енергије зарађивали огроман профит у претходних годину дана, размишљамо да уведемо екстрапрофит, и то ће бити мере које ће народ са одушевљењем да поздрави, знам да тајкуни неће, али шта да радимо“, рекао је Вучић.

Вучић: Полагање цвета страдалницима у Јасеновцу зову оргијање

Председник Србије Алескандар Вучић поручио је хрватским медијима да не брину и да ће Србија имати нафту и приметио да у тој суседној земљи није прошао ниједан дан, а да није поменута Србија или он лично.

На питање да прокоментарише изјаву посланика у хрватском сабору Хрвоја Зекановића који је рекао да је премијер Хрватске спречио Вучићево оргијање у Јасеновцу, председник је упитао да ли је полагање цвета страдалницима оргијање?

„Ја сам мислио да је оргијање нешто друго, али да неко положи цвет мученицима, да то буде оргијање, да си ти жив и здрав Хрвоје, Бог да те поживи тако паметног и мудрог, шта још да му кажем. Не морају да брину, имаће Србија нафте и гаса и струје“, поручио је Вучић.

Он је додао и да су „подвест и аутопројекција чудо“.

„Могли би они и без сваке нафте али без мржње према Србима и Вучићу тешко, тешко да им дан прође, покажите ми дан да није објављен неки текст против мене или Србије у хрватским медијима. Не постоји тај дан. Толико о томе колико говоре истину, па јел смо ми њима забранили негде да дођу? Проблем је у цвету, то се зове оргијање?“, прокоментарисао је Вучић.

Честитаћу свакоме у РС кога  ЦИК прогласи победником

Председник Александар Вучић данас је током обраћања јавности одбацио тврдње да се мешао у изборе у Републици Српској и рекао да ће честитати ономе кога изборна комисија буде прогласила победником избора.

„Није моје да се меша у изборе у РС. Ја сам имао и даље имам добру сарадњу са представницима РС и представницима РС у Председништву БиХ, али и са сваким ко ће бити за пет година сваки председник Србије имаће добру сарадњу. Моје је да сачекам резултате изборне комисије и свакоме кога она прогласи за победника ја ћу честитати, ту су ствари јасне“, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Додао је да приче о томе какао се меша у изборе и „седи на две столице“ измишљају људи чији је посао да измишљају разне ствари како би нашкодили својој земљи.

Он је на питање о протестима испред редакције Информера због објављеног интервјуа са осуђеним силоватељем рекао како је за пооштравање казне за силоватеље, али је протесте назвао политичким.

„Ја сам за пооштравање казне за силоватеље, иако се то коси са неким другим законима, али ако је неко осуђен за силовање тада највећом казном, а излази из затвора после релативно кратког времена такву меру бих могао да подржим“, објаснио је Вучић.

Додао је да, када би био новинар, не би радио такав интервју али је додао како су они који протестују пртив тога лицемери, јер „би да туку новинаре и уреднике“.

Вучић је показао примерак Данаса у коме је објављен интервју са глумцем Гораном Јефтићем, осуђеним због педофилије.

„Само пре два-три месеца, тада није било протеста, таблоид Данас који је у власништву Јунајтед групе, објавио је интервју са правноснажно осуђеним педофилом, и силоватељем, који је силовао дечаке у Вршцу Гораном Јефтићем и још нам држи политичко предавање и каже ‘Крени промени'“, рекао је Вучић.

Упитао је зашто тада није било протеста и затражио да уредници и новинари буду остављени да на миру раде свој посао, „макар и овако“.

„Тад се нисам оглашавао, јер би то било мешање у уређивачку политику. Немојте да се фолирате да сте повређени не знам чиме, кад вас занима само политика“, рекао је Вучић.

Србија неће бити изолована

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас онима који кажу да Србији прети судбина Белорусије, да Србија неће бити изолована.

„Србија неће дозволити самоизолацију и зато свакодневно слушам и Ану Брнабић и Николу Селаковића и Марка Ђурића и све друге. Ми то себи не можемо да допустимо и нећемо себи да допустимо и нисмо близу тога, тако да увек ћемо предузимати мере да бисмо тако нешо спречили“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Он је рекао да ова власт за разлику од оних који критикују има принципе и сматра да је морал важан у политици.

„О каквом моралу да вам говоре они који су мене оптуживали у марту и фебруару да ћу 3. априла да уведем санкције Русији, а они неће, а кад су се завршили избори, они су 3. априла потрчали у амбасаде и говоре како треба увести санкције Русији“, рекао је Вучић.

План Србија 2025 одличан, али предстоји већи и тежи притисак

За Србију би било одлично уколико би План Србија 20 25 био испраћен 70, 80 одсто уз напомену да је потребно да нам се не деси нешто горе, а сматра да ће притисци на нашу земљу бити много тежи и већи.

План 20 25 усвојила казао да сматра да су сва министарства у складу са тим своје планове правила, а да ли јесу ли нису, питање је за Ану Брнабић.

„Позивам се на планове Србија 20 25 јер су то велики инвестициони подухвати, зато што су добре и важне ствари за нас. Кажем вам до краја 2025. биће плата просечна у Србији 900 евра, у Београду 1.150, као и пензија 450 евра, само да нам се не деси нешто горе“, казао је председник.

Додаје да предвиђа да ће притисци бити много већи и тежи и појашњава да данас постоји расположење на западу да ће са лакоћом да победе руског противника.

„Мислим да ће ствари бити много теже, да ћемо видети много више разарања, настрадалих на свим странама, много теже сукобе који ће и нас доводити у неупоредиво тежу политичку ситуацију у периоду који је пред нама, што је важно, а важно и због притисака који се тичу КиМ“, казао је председник.

Од Орбана тражили 1999. да нападне Србију копненим путем

Председник је данас изјавио да му је Виктор Орбан рекао да су од њега Американци и Британци тражили 1999. да копненим путем нападне Србију због КиМ и запитао како сада од Србије очекују поверење и велику љубав.

Вучић је рекао да му је Орбан дозволио да то јавно изнесе да су на њега вршили притисак да Мађарска тада нападне Србију, што је он одбио да уради.

„Тако је 1999. требало Мађарска да копном нападне Србију, потврдио ми Орбан и рекао да смем то да јавно кажем. Клинтон и Британци су то тражили од њега, да нападне са севера Србију да би могли да нам развуку снаге са КиМ на Војводину, што је одбијао и помогао му је у томе да одбије тај притисак у Белој кући Герхард Шредер“, пренео је Вучић.

Додаје да је Орбан отишао у Велику Британију тим поводом и имао разговоре са Тонијем Блером и после са Маргарет Тачер.

„Тачер му је када је отворила врата и рекла – много ми смета то што си одбио да нападнеш Србију, зато ће више биртнаских војника да погине“, пренео је Вучић шта му је испричао Орбан.

И ви сада од нас тражите поверење, требало је да будемо копененим путем нападнути и сада треба да причамо о некој великој љубави, запитао је Вучић и поручио: Наш рачун, наши интереси и то је то.

„Никада нећу заборавати, хвала руском председнику што је спречио да Србија буде геноцидна држава у СБ УН, а око санкција дан им није требало да уведу (1992), иако их нико није притискао ни око чега – то су добровољно урадили. Шта да радите… Извињавам се што Србију волим највише и волим чињеницама да гледам у очи, а не нечијим навијачиким опредељењима“.

Србија је финансијски стабилна

Председник је рекао, финансијско стање у Србији добро и стабилно, да је Србија више него ликвидна и да чекује постизање новог стенд бај аранжмана са ММФ .

Председник је је у обраћању нацији казао да имамо више од од две милијарде евра и више смо него ликвидни, немамо никакав проблем са кеш новцем и додаје је добро да је Србија обезбедила милијарду из Емирата што додатно санжи наше капацитете и могућности. . Он је казао да је јавни дуг на 53, 7 одсто БДП.

Рекао је да они који нападају државу око финансијске стабилности причају у апсолутним цифрама и кажу да се повећао дуг у апсолутним цифрама.

„Какве то везе има, ако вам је привреда више од тога ојачала“, рекао је председник и додао да је наш дуг 31 милијарда евра, а дуг САД хиљаду пута већи.

Вучић је казао да што се тиче финансија да се разговара и са ММФ и да очекује да ће бити постигнут стенд бај аранжман и да ћемо успети да обезбедимо пуну сигурност и да неће бити никаквих додатних проблема ни по питању курса, ни по питању солвентности, а ни ликвидности.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ