танјуг

Председник Србије Александар Вучић одбацио је као потпуно нетачне наводе да је у Србији медијска мрежа

постала предмет „реметилачког државног монопола“ и поручио да је његова влада прва која се у највећој могућој мери одрекла сопствене укључености у медијима.

Вучић је навео да је као председник Србије ретко реаговао на медијске нападе против земље коју предводи.

То није чинио, како објашњава, јер је увек схватао да „свако другачије мишљење и критике служе да се ствари у нашој земљи брже промене, да сами напредујемо и да се обезбеди нормално функционисање и пуно поштовање демократских норми и закона“.

„Покушаћу без острашћености да пружим рационалан и пристојан одговор на оно што је написано у чланку пуном оптужби против Србије у ЕУобзерверу 2. новембра“, навео је Вучић.

Вучић је навео да је у тексту поменут и случај агенције Танјуг, агенције за коју су, како је истакао, они исти независни новинари објавили читуљу у својим новинама, на дан њеног затварања.

„Данас, када та агенција ради и говори истину, без државне помоћи, поново је то наша грешка – државе, владе, и моја, као председника“, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да би било лепо када би се многи у ЕУ као и у Србији усагласили да ли желе да затворимо државне медије или желе да будемо благонаклони према њиховом раду.

Поводом навода Тревизана о физичким нападима на новинаре и да је то врх леденог брега, Вучић пита која је то земља ЕУ у којој има мање напада на новинаре него у Србији, не рачунајући бруталне нападе представника опозиције против новинарки ТВ Пинка – Гоце Узелац и Маре Драгић.

„Молим вас, одговорите ми конкретно која земља ЕУ је та у којој има мање физичких напада на новинаре, са конкретним подацима“, изричит је Вучић.

На Тревизанову примедбу да се притисак врши на различите начине, Вучић одговара да је више од 90 одсто судских поступака против новинара покренуто на захтев лидера опозиције, а не представника владе.

„Лично, упркос бројним увредама, претњама и клеветама пследњих шест месеци, никада нисам уложио жалбу против неког медија и новинара. Верујем да сам, на тај начин, показао како се треба односити и на који начин се негују различитости“, истакао је Вучић.

Вучић је додао да нико никада и ни на који начин није затворио Врањске новине, иако је њихов тираж био мали на тржишту, као и да то гласило није било изложено никаквом притиску.

На примедбу да нису решена убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, Вучић каже да су они убијени пре 30, 20 и 15 година, а да тадашња „такозвана демократска власт о којој тако лепо говорите, није померила ниједан од тих случајева са мртве тачке“.

„Упркос борби са духовима прошлости, подигнута је оптужница и хапшења оптужених су скоро финализирана. Такође, скоро три године слушам како се новинари убијају у Србији, а у међувремену убијени су новинари на Малти, у Словачкој, Бугарској, рањени у Црној Гори, а у Србији (са изузетком повреда које је добила Гордана Узелац, које су јој нанели чланови опозиције) није било ниједног случаја са тако озбиљним повредама“, констатовао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је свестан да је „лака мета за свакога ко жели да нападне Србију због медијске ситуације, пре свега због кратког учешћа у Милошевићевој влади пре 20 година“.

Вучић је позвао све њих да се држе чињеница, а не мантре, успостављене као једини начин да се напада Србија која економски значајно напредује, чија репутација у свету расте и која покушава да реши важне регионалне политичке проблеме.

Председник Србије је навео да се ипак са Тревизаном слаже у једној ствари – да ситуација у Србији заиста није сјајна и да има много ствари које треба да урадимо да би се побољшала.

„Управо зато је важно за државу да сарађује са свим представницима медија и синдикатима. Премијерка Ана Брнабић и ја смо одлучни у исказивању политичке воље да унапредимо ситуацију у медијима и да сарађујемо са релевантним новинарима и медијским удружењима да би се тај циљ постигао“, навео је Вучић.

Позивамо ОЕБС да посредује у процесу, а да новинари и медијска удружења допринесу делегирањем чланова ради израде медијске стратегије, додао је председник Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг