Ништа више није исто у свету, догодиле су се тектонске промене на светској политичкој сцени, Србија у изузетно тешкој ситуацији мање него икада разумевање за позицију нашег народа, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Криза због рата у Украјини је нешто што на драматичан начин погађа Србију, истакао је вечерас председник Александар Вучић који је пренео да је Србија суочена са огромним притиском у којем мало ко жели да чује аргументацију, мало кога интересује шта се догађало 1999.
Вучић је, на почетку обраћања грађанима, казао да му је било врло тешко да систематизује оно што је хтео грађанима да каже, додајући да му никада није било теже у последњих 10 година.
Рекао је да ће представити проблеме са којима се суочава земља, мере које може да предузме као суверена земља у заштити привреде и потрошача. Указао је да није лако, на утицај политике на економију, притиске којима је изложена земља и свега што тек предстоји.
„Од петка када сам се последњи пут обратио догодиле су се бројне промене, цео свет је постао другачији за само три до пет дана. Буквално више ништа није исто. Све оно што смо живели до јуче, мислили да смо знали, одједном више не личи на оно кроз шта пролазимо данас. Догодиле се тектонске промене на светској политичкој сцени“, нагласио је Вучић.

Србија се, према његовим речима, налази у изузетно тешкој ситуацији.

„Данас мање него икада постоји разумевање за позицију Србије, и нашег народа било где у свету. Није питање наше принципијелности, исправности нашег става, већ готово невероватних околности које су нас довеле у веома тешку ситуацију „, казао је он.

Вучић је пренео да је у протеклих 48 сати разговарао лично са бројним представницима држава и институција.

„Не постоји представник ни једне важније државе да нисмо разговарали са њим. Лично сам разговарао са председницом Европске комисије, представницима ЕУ, САД, Немачке, Француске и других земаља. Размењивао сам поруке са свима око свих важнијих питања од нашег гласања за резолуцију у УН и санкцијама Русији“, пренео је он грађанима.

Србија је изложена огромном притиску, истиче, у којем није питање, како каже,може ли појединац нешто да издржи или не, већ што се суочава са чињеницом да мало ко жели да чује нашу аргументацију, мало кога интересује шта се догађало 1999.

Захвалио се председници Европске комисије и председнику Европског савета, али и представницима САД што су желели да га саслушају јер, каже, види и зна, да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије.

Указао је да се Србија данас на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, али је истакла да није ово први рат и сукоб, односно напад на суверену земљу.

“Нисмо могли и смели то да прећутимо”, казао је он додајући да се у тексту резолуције не помињу било какве санкције Русији.

„С наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које чланице УН“, поручио је Вучић.

Ово је почетак, биће притисака, тражиће искључење Русије из УН

Притисци на Србију у наредном периоду биће огромни, и не само то, верујем да је ово тек почетак и да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да као неко ко помно прати политику и сва збивања, готово 24 сата, очекује у наредном периоду неколико политичких замки за Србију.

„Не због тога што брину за Русију или Украјину, не секира то много неке у региону, јер они све што раде, раде да би срушили Србију“, приметио је председник Србије и подсетио да је Приштина већ изнела захтев за што брже пуноправно чланство у НАТО и да за то већ добила подршку, друге или треће најмоћније НАТО силе, Турске.

„Видели сте то, и оно што могу да предвиђам, да ће следећа иницијатива бити искључење Русије из Уједињених нација. То би значило, а већ видим поједине иницијативе у неким земљама, зато то и говорим, као и због онога што нама следи и како то замишљају Албанци на Косову… Планирају да на основу члана шест Повеље УН у наредним недељама поведу расправу о избацивању Русије из УН“, рекао је Вучић.

То, каже, даље значи да ће уследити отворен притисак на Кину да дође до промене Резолуције СБ УН 1244, а после тога Србија више нема правни основ по којем би се позивала на међународно право и очување територијалног интегритета, као данас.

Затим следе признања тзв. Косова од земаља НАТО и ЕУ које до сада нису то учиниле.

„То је идеја албанских лобиста и то смо већ неколико пута чули како су представили различитим међународним представницима. Да ли је то могуће или није..? Да будем отворен – уопште не искључујем ту могућност“, рекао је Вучић, додајући да је за свашта мислио да није могуће, али се у претходна три, четири дана уверио да је, ипак, могуће, попут отказивања опере Чајковског…

Са друге стране је, истиче у питању и угрожавање економског напретка Србије, ако земља буде даље чувала своју позицију, мањак инвестиција, одлазак инвеститора…

Председник је истакао да је Србија у претходним данима чувала своју позицију.

„ОД 13 аката, гласали смо за четири, за девет нисмо могли да гласамо јер су се те декларације значиле увођење санкције или банкарском сектору Русије, или авиосаобраћају, или појединцима, од Путина, Лаврова, Пескова до других. Придруживали смо се увек осуди рушења територијалног интегритета, јер сматрамо да је то принципијелна, озбиљна и одговорна позиција, која није нарушавала међународно јавно право“, рекао је Вучић.

 

ТопПрес / Извор: Танјуг