Вучић: Никада нисмо били у комплекснијој ситуацији него што смо данас

Вучић: Никада нисмо били у комплекснијој ситуацији него што смо данас

Председник Републике Србије Александар Вучић обраћа се јавности. Рекао је да је ситуација веома компликована. Председник Вучић се у суботу састао са представницима Срба са Косова и Метохије, а поводом ступања на снагу мера у вези са пререгистрацијом и излазно-улазним документима које је најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Шеф српске дипломатије и функционер СНС Никола Селаковић, након седнице Председништва СНС је новинарима рекао да Албанци на КиМ спремају „пакао“ и да се тим поводом председник Вучић састаје са Србима из Покрајине, који долазе у ситуацију која је, како је рекао, изузетно незгодна и кулминира из часа у час.

„Знам да после много година, а то траје већ деценијама, многи људи не желе ни да чују о реалним проблемима са којима се наша земља и наши људи суочавају. Много људи су свој однос према КиМ свели на деловање као Косово је Срба и то је то. Никада нисмо били у сложенијој ситуацији него што је данас“, нагласио је он.

Вучић је казао да приштински режим покушава да, увек правећи од себе жртву, искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту велики Путин наредио малом Путину па ће нови Зеленскиј у лику Аљбина Куртија неког да спасава и бори се против великог српског хегемонизма.

Донели су, пренео је, одлуку да намећу ствари на које немају право, пре свега на северу Косова.

„Унапред су послали своје јединице са 21 тоном горива и свега другог на административне прелазе Јариње и Брњак са жељом да зауставе све који желе да уђу са српском личном картом. Све треба да крене у поноћ уз почетак акције убеђивања Срба да одустану од КМ таблица“, објаснио је он.

Приштина прави жртву од себе

Вучић је изјавио да приштински режим, правећи од себе жртву, користи расположење у свету и играју на карту „велики Путин наредио малом Путину, па ће нови Зеленски у великом Куртију да намеће решења“.

Вучић је, поводом одлуке Приштине да од 1. августа не дозволи улаз са српским личним картама и регистарским таблицама „КМ“, рекао да је Приштина упориште за своју одлуку пронашла у споразумима које су потписали некадашњи преговарачи Борко Стефановић и Едита Тахири.

У међувремену, имамо споразум од 2016. године који каже да ће важење таблица „КС“ које Србија прихвата, бити продужено пре истека петогодишњег режима, још шест година до 2021. године, а Приштина самовољно 2020. године укида те таблице, предочио је Вучић.

Супротно свим нормама, свему што је потписано, хоће на силу да спроведу то на северу, нагласио је председник Србије.

Молба за мир

Желим да замолим Албанце да се уразуме, Србе да не наседају на провокације и да не учине ништа што би могло да доведе до било каквог сукоба, поручио је данас председник и поновио да „моли за мир“, али да ће у случају прогона или убијања српског народа „Србија победити“.

Ми смо обавили разговоре с представницима српског народа са Косова и Метохије, или делимичним представницима народа. Српски народ све мање има слуха за наше молбе. а моја молба је да сачувамо мир по сваку цену, поручио је Вучић .

Желим да замолим, али молим и представнике моћних и великих земаља које су признале независност Косова да мало воде рачуна о међународном праву, реалности на терену и не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб. То је моја, моја велика молба, поручио је шеф државе.

Ми ћемо да молимо мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија, нагласио је он.

Крену ли у прогон, убијање Срба, упозорио је Вучић, Србија ће победити, то је све то имам да кажем.

Вучић је рекао да је био на вези и са представницима међународне заједнице, пре свега с Мирославом Лајчаком, уз напомену да међународној заједници не одговара сукоб на Косову.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет