Горњи Милановац – Изградња обилазнице око Горњег Милановца, која је део приступне саобраћајнице од петље Таково на аутопуту „Милош Велики” до Горњег Милановца, почела је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Вучић је обиласком тог градилишта започео обилазак радова на инфраструктурним пројектима у Моравичком округу и том приликом рекао да су Горњем Милановцу потребне нове инвестиције, а да ће ова обилазница и веза са аутопутем Милош Велики много значити за развој овог краја и напоменуо да је у Горњем Милановцу доста порасла плата у претходном периоду, али да је још доста испод просека.

„Људи мисле да су мале ствари када градите 10 киломнетара пута, а ја мислим да је то од животног значаја за Горњи Милановац, за цео таковски крај и да је важно да људи коначно виде зашто смо градили ауто – пут. Сада ће лакше моћи да приступе ауто – путу и да га користе и да за сат времена лагане вожње буду у Београду или да иду и на дрзгу страну ка Чачку и Ужицу”, казао је председник Вучић.

Фото: ГЗС

Он је истакао да су људи овог краја увек поштовали марљивост, људе који вредно раде и изразио очекивање да ће све раднике који ће овде даноноћно савладавати све препреке на овом путу, помагати и поштовати.

„Када се овај пут заврши Горњи Милановац ће имати чистији ваздух, деца која иду у вртиће и школу бићће сигурнија и привреди овог краја биће много боље како постојећим тако и будућим у новој индустријској зони која се овде гради”, истакао је председник Србије.

Према његовим речима оно што предстоји јесте наставак реконструкције болнице, Основне школе „Десанка Максимовић”, изградња новог вртића што ће коштати скоро 10 милиона евра.

„Остаје нам да градимо водоводне капацитете ка Руднику и да се ти људи осећају као неко ко припада 21. веку”, нагласио је Вучић.

„Када све ово завршимо остаје нам да се у Такову захвалимо Милошу на свему што је чинио за нашу земљу на прави начин, да развијемо додатне туристичке потенцијале и да ово постане стециште и место окупљања људи из свих делова Србије”, закључио је председник Александар Вучић.

Он је поручио да је Србија кренула брзим и снажним корацима и да они који не желе добро Србији у својим намерама неће успети.

Фото: ГЗС

Уговор за извођење радова на деоници дугој 30 километара, од чега је 9,4 километра само обилазница око Горњег Милановца, потписали су 12. новембра у Председништву Србије министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, представници Путева Србије и кинеске грађевинске компаније Power Construction Corporation of China (Power China).

Обиласку радова, поред Вучића, присуствују и министар Момировић, амбасадорка Кине Чен Бо, као и директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак.

„Иако је овај пројекат релативно мали, он има велики значај за локални економски развој и побољшање квалитета живота грађана. Срећна сам што ће томе дати допринос конеска компанија и што ће воше људи у Србији осетити конкретне резултате сарадње наше две земље”, казала је кинеска амбасадорка у Србији Чен Бо.

Рок за завршетак је 2023. година, а председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да је ово највећа инвестиција у тој локалној самоуправи у последњих 60 година.

Навео је да је општина завршила експропријацију 97 одсто земљишта на траси, тако да су радови могли да почну одмах по потписивању уговора.

Обилазница ће растеретити Горњи Милановац од теретног саобраћаја, али и отворити развојну петспективу, јер је уз обилазницу 30 хектара земљишта намењеног за нову индустријску зону.

Будућа обилазница дуга 9,4 километра и подељена је на две поддеонице.

Фото: ГЗС

Прва од Тенка до Клатичева дужине 4,7 километара и подразумева градњу потпуно нове саобраћајнице са свим врстама земљаних радова, усецима, засецима и насипима.

Друга поддеоница дужине 4,7 километара од Клатичева до Такова подразумева реконструкцију постојећег државног пута на којој ће бити изграђена четири моста и један надвожњак.

Очекује се да ће на овом делу пута бити 220.000 кубних метара усека, 70.000 кубика насипа и око 20.000 кубних метара ојачања тла.

Горан Петровић директор предузећа Мостови, које је подизвођач радова, рекао је да ће бити изграђене значајне инжењерске армирано-бетонске конструкције укупне дужине око 600 метара, две инжењерске конструкције од армиране земље и једна велика инжењерска конструкција дужине 340 метара од армиранобетонских шипова и геосидара.

Саобраћајница ће имати две возне траке, за сваки смер по једна, укупне ширине коловоза 6,5 метара.

Петровић је додао да ће због врло тешког терена, на дужини од 740 метара где је нагиб око девет одсто, бити изграђена трака за спора возила ширине три метра.

Уграђено ће бити 20.000 кубних метара бетона, 30.000 кубика асфалта, а с обзиром да ће се ту одвијати претежно теретни саобраћај, пројектована је моћна коловозна конструкција и ојачање подтла.

Председник ће касније обићи и радове на изградњи аутопута „Милош Велики од Прељине до Пожеге.

 

ТопПрес/ Глас западне Србије

Фото: ГЗС