Вучић: Поштујемо територијални интегритет Украјине, без санкција Русији

Вучић: Поштујемо територијални интегритет Украјине, без санкција Русији

Председник Србије Александар Вучић истакао је  да се Србија залаже за мир, поштује међународно право и сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине, али да неће уводити санкције Русији, јер ће се по том питању руководити заштитом својих интереса, а да није витални интерес Србије да некоме уводи санкције.

Србија, рекао је, поштује норме међународног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државне интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015.

Вучић је, након седнице Савета националне безбедности, пренео закључке у којим се истиче да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине.

Он је додао да ће Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

„На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави“, истакао је Вучић и упозорио да су за нас и све грађане Европе, али и света тешки дани.

„Имајући све у виду, ми смо покушали да заузмемо, не само заједнички, већ јединствен став по питању кризе у Украјини, по питању нашег деловања и реакције“, рекао је он.

Вучић је указао да је Србија била суочена са бројним контрадикторностима, безброј проблема који се не могу јавно представити.

„Били смо суочени и са бројним притисцима. Готово нескривеним. Упркос томе донели смо одлуку трезвено, хладне главе, у најбољем интересу Србије“, истакао је он.

„Верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције у одбрани наших виталних националних интереса“,нагласио је Вучић.

Констатовао је да је било толико лажи, дезинформација, невероватних ствари у медијима у Србији И региону о питању ставова Србије, да се упитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште, као И да ли је могуће да неко можда што не може да учини ништа на другом плану жели само да напакости Србији.

„Србија поштује норме међународног јавног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштите себе, своју земљу и своје принципе, али Србија исто тако разуме и своје потребе, има своје виталне националне и државне интересе, и поштује и традиционална пријатељства и не заборавља шта се дешавало ни 2015. године, ни 1999, нити у свим годинама који су кризи претходили“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да је понашање наше државе одговорно, озбиљно и говори о нашој посвећености.

„Нисмо журили, већ смо на најозбиљнији начин одговорили у ова тешка и изазовна времена, знајући да се оно што кажемо никоме неће у потпуности допасти. Али, урадили смо најбољу могућу ствар за земљу“, рекао је Вучић.

Поштујемо међународно право, али чувамо пријатељства

Вучић је поручио да Србија поштује међународно право, али чува своје интересе и поштује дуго грађена пријатељства са другим државама.

Председник је позвао грађане да по питању актуелне ситуације у свету буду уједињени и на страни своје земље Србије.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је Србија учествовала у бројним ратовима и изгубила много људи и да би, да нисмо имали толико жртава у Првом и Другом светском рату, сада имали више становника од данашње Холандије.

Зато је за нас мир преко потребан, поручио је Вучић и додао да је зато у документу који је прочитао стављена посебна тачка у којој се наводи да је потребна још већа попустљивост и уздржаност на неодговорне изјаве које стижу из региона.

„Ово говори о потреби да будемо уједињени и иза сопствене земље, да чувамо наш народ и наше грађане и њихове животе. Да гледамо у будућност и да се развијамо и говоримо јасно шта су принципи и норме међународног јавног права, али чувајући наше интересе и поштујући дуго грађана пријатељства“, поручио је Вучић.

Каже да свако може да види колико је труда уложено у свако слово и сваку реч из документа који је представио, како се не би наштетило Србији ни на једном пољу а да се, са друге стране, не одступи од истине и норми међународног јавног права.

„Позивам грађане Србије да буду уједињени и да се држимо заједно. Нису нам потребне сцене из филма ‘Три карте за Холивуд’ и да свако има своју страну, већ само једну страну, а њено име је Србија. И да заједнички станемо иза наше тробојке, наших орлова и наше земље. И да заједно развијамо убрзано нашу земљу и бринемо о грађанима и да имамо још много нових фабрика и будемо што успешнији у будућности и да све проблеме грађана успешно решавамо“, поручио је Вучић.

Нећемо да потписујемо сваку одлуку, имамо друге интересе

Нећемо да потписујемо сваку одлуку, јер имамо веома различите интересе по питању Косова и Метохије, али и неке друге економске интересе, поручио је Вучић одговарајући на питање да ли због одбијања придруживању санкцијама против Русије прети губитак подршке ЕУ нашем европском путу.

„Шта мислите да кажете Србији шта је погрешила када каже да подржава територијални интегритет Украјине, сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета Украјине ? Да нам кажете – ‘што нисте увели санкције’, па ето – имамо своју земљу и руководство које хоће да доноси одлуке. Ако треба да преписујемо, само дајте да не бирамо никога, само да потписујемо“, прокоментарисао је Вучић позиве да Србија уведе санкције Русији.

Вучић је рекао да нећемо да потписујемо сваку одлуку, јер имамо веома различите интересе по питању КиМ, али и неке друге економске интересе. Највише економске интереси везано за ЕУ, рекао је он, али и скренуо пажњу да бисмо платили 170 милиона евра за попуњавање резерви енергената, неко мора да заради те паре.

„Ако плаћамо по 2. 000 долара 1. 000 кубних метара гаса ми не можемо то да имамо. У Црној Гори су пали са 160.000 на 103.000 запослених. Морамо да будемо одговорни. Озбиљна држава створи новац и не повећава стопу јавног дуга, а имали смо корону, поплаве, …“, објаснио је он.

Казао је да је власт успела да изгура да земља буде најбрже растућа економија.

„Зашто ћутимо на сваку глупост из Приштине, Загреба? Зато што је нама мир најпотребнији. То чини Србију да расте. Друго решење не видим. Ово је наша одлука, а ако тражите кривца ја сам крив. Да сам мислио другачије вероватно би данас санкције биле уведене Русији. Неки су мислили тако, ја нисам“, истакао је он.

Указао је како неки мењају причу, јер су прво рекли да нећемо ништа рећи о територијалном интегритету Украјине, а када смо то рекли онда су померили лествицу па траже санкције.

приметио је да је још пар дана председник, да су за месец дана избори, па ако неко жели нека гласа за председника који хоће да уведе санкције Русији, и онда објасни народу, не говорећи о моралу, пријатељству, шта ће бити када они (Русија) кажу да више не подржавају територијални интегритет Србије у Савету безбедности УН.

Вучић је казао да је ситуацију предвидео, и да је то говорио и светским лидерима.

„Јел мислите да је могуће пронаћи боље решење“, питао је коментаришући закључке донете на седници Савета за националну безбедност.

„Колико труда је уложено у ово, енергије, непроспаваних ноћи. Да скинем наочаре видели би сте подочњаке. Ми смо промишљали о сваком детаљу. Да покажем како је борба изгледала не бисте веровали. Ово је заједнички став, а учествовале су одлазећа премијерка, одлазећи председник Скупштине, и одлазећи председник. Суштина је у одговорности и озбиљности“, поручио је он.

Нећемо хрлити у непријатељства, Србија на ЕУ путу

Србија је на европском путу, што је наше стратешко опредељење, али Србија неће хрлити у непријатељства зато што то од нас тражи неко други, поручио је Вучић.

Истакао је да је Србија, због могуће кризе у свету, направила много посла да обезбеди све за земљу од енергената до хране.

Додао да је пшенице и кукуруза Србија има довољно за шест месеци, а купили смо, каже, и 30 милиона кг брашна.

„Чекамо потврду за додатне количине млека у праху, јер га нема у свету, покушавамо да се о томе договоримо о додатним количинама са нашим кинеским пријатељима…“, каже Вучић.

Истакао је да нема назнака да ће бити поремећаја на тржишту, али је констатовао да није веровао да се у Србији поједе 1,2 милиона кг пиринча на годишњем нивоу.

Председник је током обраћања јавности, након што је изнео став Србије у погледу украјинске кризе, новинарима показао фотографије магацина са храном у Шиду, Митровици, Пазови.

„Свега имамо као што видите и пасуља и уља, наставићемо да бринемо о томе“, навео је.

Што се тиче нафте, председник је рекао да резерве имамо на три места – у ратним и мирнодопским резервама и робним резервама у при надлежном министарству.

Поновио је да грађани не треба да брину и да нема потребе да било шта купују у залихе.

Проблеми, додао је постоје, са ценама сировина и енергената и то ће, уверен је, држава обезбедити за грађане.

Истакао је да имамо дизел, бензин, мазут и сирову нафту, али и млазног горива, а да бисмо, каже, сто одсто попунили наша складишта треба да улазимо још 117 милиона евра, да буде све до врха попуњено.

„Рачунајте да ћемо и ово да завршимо“, поручио је Вучић.

Дачић: Осуда Русије би помогла да Косово добије независност

Председник досадашњег сазива парламента Ивица Дачић изјавио је данас да за њега нема никакве дилеме око тога какав став је требало заузети према интегритету и суверенитету Украјине, нити према осуди и санкцијама Русији.

„Ми имамо само један интерес, а то је Србија. Није наш задатак да поступамо на начин на који то од нас очекује Запад и да уведемо санкције, нити да похвалимо Русију и признамо све што су урадили, и признамо све што су они додатно признали. Није наша улога ни да ратујемо са Русијом нити Украјином, нити да подржавамо једне против других, већ да видимо шта је за нас најбоље“, рекао је Дачић на конференцији за медије у Палати Србија.

Образлажући свој став упитао је иронично: да ли би Србији осуда Русије и увођење санкција тој земљи повукло признања независности Косово.

Не би, рекао је, већ би управо помогло да Косово добије независност, јер, како каже, глас Русије у Савету безбедности је брана да се то не догоди.

Напоменуо је да не може да разуме да САД, које су две године чекале да после почетка Првог светског рата да их нападне Јапан да би се одлучиле да ли да учествују у том рату, очекују од Србије да се за три дана одлучи и поред тога што рат сада није захватио Србију.

„Као да смо ми наивни и глупи, убеђују нас да је у питању грубо кршење међународног права и територијалног интегритета, као да се на територији Србије и бивше Југославије ништа није догодило. И као да ће наше осуда и признање нама вратити Косово и вратити принцип територијалног интегритета, или ће они рећи да то важи само од сада“, рекао је Дачић у прилично жустром тону.

Коментаришући двоструке аршине који се служе међународни званичници и наводе да је у Украјини дошло до гнусне повреда Повеље УН и других међународни аката, рекао је:

„Па, све је то било на КиМ. Како вас није срамота, да кажете сада да Србија угрожава међународни поредак, јер неће донети осуду Русији? Шта ће нам донети осуда? Хоће ли САД повући признање Косова и престати да траже учлањења у међународне организације? Са друге стране, осуда Русије и увођење санкција ће помоћи да Косово добије независност. И неко сада нас пита шта ћемо ми да радимо. Па, што питате – ми ћемо да радимо у интересу Србије“, поручио је Дачић.

Истакао је да је зато одлука председника Вучић врло одговорна.

Додао је да није било никаквих свађа око документа који је данас представљен, како то спекулишу неки медији, већ само расправе око формулације.

„Моје су формулације биле мало оштрије, јер немам врсту одговорности као председник. Када би уводили санкције и нарушили односе са Русијом и Кином, ми бисмо одсекли грану на којој седимо и чувамо наш национални и државни интерес“, констатовао је Дачић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI