Вучић: Предложићу полицијски час од 17 до 5 сати

Вучић: Предложићу полицијски час од 17 до 5 сати

Председник Србије Александар Вучић предложиће влади да од сутра полицијски час буде продужен и да траје од 17.00 сати до 5.00 сати ујутру.

„Ако не буде довољно, ширићемо и даље. Молим вас не излазите напоље“, поручио је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је то веома тешка мера, али да дисциплина грађана није била довољна.

У Србији је до данас регистровано 171 случајева заразе коронавирусом, док је једна особа преминула.

„Предложићу вечерас мере влади, верујем да ће их прихватити. Полицијски час ће од сутра трајати не од 20 сати, већ од 17 сати. Што значи да ће забрана кретања трајати 12 сати за оне који имају мање од 65 година“, рекао је Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је данас био најтежи дан за Србију, јер је утврђено да је заражено још 36 особа, што је укупно 171 заражени новим вирусом.

Вучић је рекао да ће број заражених бити сваки дан све већи и већи, уколико грађани Србије не промене своје понашање.

„Не терајте нас да уводимо полицијски час 24 сата дневно“, поручио је и указао да ће држава бити принуђена да продужава време забране кретања, ако треба и до потпуне забране, уколико грађани не буду стриктније поштовали мере владе.

„Већ у уторак ће бити 24 сата полицијски час, ако се не будемо придржавали наведених мера“, рекао је и додао: „У понедељак ће бити од 13 сати, од уторка већ 24 часа“.

Апеловао је још једном на грађане Србије да не излазе напоље без преке потребе.

Вучић је изјавио да је 11 или 12 заражених вирусом корона на респиратору, те истакао да нове мере, које предлаже влади, немају за циљ да би неко три сата више седео у кући, већ да бисмо могли да преживимо.

„Да ли разумете шта се дешава? Ко бога вас молим. Не радимо ово због било какве политике, иако слушам нападе сваког дана. Радимо ово да заштитимо животе“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је један пацијент на респиратору са ампутираном ногом у Новом Саду, као и да је на респиратору једна бака од 92 године.

„Велика је борба за те људе, на дневном нивоу се боримо за њих“, рекао је Вучић.

Замолио је све да не излазе, већ да остају у кућама, јер ће у супротном у понедељак предложити да полицијски час почне у 13 сати, а већ у уторак да полицијски час важи 24 сата.

„И не интересује ме шта ћете да ми кажете, колико мало ћете да ме волите или поштујете, или тешког да кажете, јер је то борба за ваше животе и, пре свега, за животе наших родитеља“, рекао је Вучић.

Он је додао да за све што предлаже има сагласност свих лекара.

Прво Србија, па сви други

Вучић је рекао да је данас примио позив четворице европских лидера који су затражили да својим ауторитетом уради све што може како би њихове земље добиле респираторе из Кине.

„Ја сам рекао, прво Србија, а помоћи ћемо све што можемо“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија помоћи и земљама у региону, наводећи да ће имати састанке са амбасадорима из региона, у понедељак са чланом председништва БиХ Милорадом Додиком, а потом и са осталима.

Додао је да земље у региону имају мали број респиратора.

„Ја ћу да се борим као махнит за још респиратора. Изгураћемо више нових него што смо имали“, рекао је Вучић и додао да је раније Србија имала око 350, 380 респиратора који су били слободни.

Председник је још једном захвалио Кини на помоћи, наводећи да председник те земље, тиме што шаље медицинску помоћ, спашава животе стотина и хиљада грађана Србије.

„Нама је много тешко када ово морамо да саопштавамо. По цео дан и ноћ радимо, боримо се, али наша дисциплина очигледно није на завидном ниову. Зато молим људе да разумеју“, апеловао је Вучић.

Додао је да је у Хрватској има 80 заражених за један дан, те да суседима жели најбоље, да се одбране од вируса, јер ћемо онда и ми знати да смо на путу да се одбранимо.

Председник је истакао да разуме да је свима тешко, јер свако мора да се помири са нечим.

„Ја сам се помирио са нечим, али ћу да се борим за животе људи“, додао је Вучић.

„А, када се све заврши, онда ми судите, гоните ме, стрељајте, шта год хоћете, а до тад ћу да штитим животе људи“, рекао је Вучић.

Како је рекао, разуме да има оних који ће рећи да их баш брига јер су сити свега, али и приметио да то траје тренутак, два, 10… ,али да је живот дуг, да би се неко тиме играо.

„Не терајте нас да уводимо 24 сата полицијског часа. Брига ме што нико то у свету није урадио, ја ћу да уведем“, рекао је Вучић.

Истакао је и да је од 5. марта у земљу ушло готово 318.000 људи, од којих су неки дошли директно из карантина, свесни да је овде лечење бесплатно.

„И лечићемо. Добродошли у вашу земљу, сваког кога треба да лечимо, лечићемо и борићемо се са вама“, рекао је Вучић.

У четвртак 15 милиона маски у апотекама

„У апотекама у Србији у четвртак ће бити 15 милиона заштитних маски“, изјавио је председник Вучић.

„Поделићемо све, све у народ. Онда нам следи још 35 милиона маски, па још 50 милиона маски“, рекао је он на конференцији за медије и додао да је већ купљено 49,5 милиона маски.

Он је рекао да ће Јумко, Подравка, Галеника производити маске.

Како је навео, биће купљена и машина за производњу маски, а биће ангажоване и мање фабрике за њихову производњу.

Председник је рекао да је у међувремену за клиничке центре набављен натријум хипохлорид, који је најбољи за дезинфекцију болница.

Он је додао да ће од понедељка почети производња квасца, а од уторка и среде 70 процентног алкохола.

„Све што можемо да произведемо у Србији, трудимо се да произведемо и успећемо то да урадимо“, рекао је Вучић.

Вучић: Спремни смо чак и за „италијански сценарио“

Вучић је истакао да ће Србија имати више транспортних респиратора пропорционално броју становника него најразвијеније европске земље, не рачунајући Немачку, и најавио да ће се на београдском сајму успоставити 3. 000 кревета, а широм Србије још 5.000, у случају да Србију задеси „италијански сценарио“.

Истакао је да ће Србија имати више респиратора пропорционално броју становништва од Италије, Холандије и свих осталих.

„Никада Србија није имала, али није никада довољно и још ћемо радити да набавимо респираторе“, казао је Вучић.

Рекао је да је у последњих 24 сата радио све време на томе и да сада имамо више слободних респоратора него пре 15 дана.

„Поносан сам што смо успели да набавимо респираторе. Нешто сам успео да урадим за земљу. Тај респиратор значи живот, не један, већ три живота у кризи“, објаснио је он.

Пренео је да је у једном дану у Италији, данас, било 793 мртвих и да је тиме та земља стигла на готово 5.000 мртвих.

Рекао је да ће респиратори који долазе најпре ићи на Инфективну клинику, па „Драгишу Мишовић“ где је било 30, а где ће се гурати на 180, затим Земунску болницу где ће се број повећати са 35 на 80.

После Земунске болнице следи ВМА где је било 40, а биће 90 респиратора, па онда иде ВМЦ, Институт медицине рада, па Београдски сајам где се намешта 3.000 кревета ако дође до „италијанског сценарија“.

Указао је да ће широм Србије бити још 5.000 кревета припремљено по халама.

Пренео је да га моле поједини европски лидери за респираторе, да би им радо помогао, али и да ми немамо.

Указао је да за мање од сат времена стиже првих 60 респиратора, сутра 40, у понедељак још 60, и тако сваки дан.

„Срећан сам што смо могли да обезбедимо респираторе и то је резултат наших пријатељстава и познанстава“, објаснио је Вучић.

Рекао је да се ради на дезинфекционим средствима, која се производе за дневне потребе, а остало ће се купити.

Најавио је да ће од следеће недеље у апотекама бити хируршких маски, као и много епидемиолошких.

Поновио је апел грађанима да се придржавају мера, и да нема више отворених јавних површина и паркова.

Најавио је да ће сутра од 4 до 7 сати 24 радње бити отворене за пензионере, испред чијих улаза ће добити маску, а запослени ће носити рукавице, како би се заштитили најстарији суграђани.

Заказано је у то доба, како је рекао, како би се демотивисали наши старији грађани да излазе из кућа.

Приватни предузетници да не отпуштају људе, држава ће ценити то

Вучић је апеловао на приватнике да не отпуштају олако своје запослене, поручивши да ће по томе држава знати да их цени.

„У Аустрији без посла остало је већ 150. 000 људи, у Француској милион. Немојте олако отпуштати људе због седам или 15 дана. Помоћи ћемо. Нећу да обећавам оно што не можемо. Нисам од лажљивих политичара да ћемо све да платимо од губитака“, казао је он.

Истакао је да ће држава да преузме део губитака. Поновио је да је протеклих дана у земљу ушло око 318. 000 људи, те да рачуна да ће половина остати у Србији, да ће се борити да остану.

„Молим вас, приватници, који ћете сутра да тражите помоћ, немојте тражити три милиона за милион изгубљен. Половину ћемо надокнадити“, појаснио је.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI