Председник Србије Александар Вучић рекао је да предлаже Влади да не доноси нови закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса. Каже да је потписао Закон о референдуму и народној иницијативи, али предлаже Влади да донесе измене закона којима ће се прихватити замерке Венецијанске комисије.
Вучић је рекао да је донео и потписао одлуку о враћању Народној скупштини изгласаног закона о експропријацији на основу члана 113, става 1 Устава Србије, и члана 19 став 1 Закон о председнику Републике.
„Под један да враћам Народној скупштини закон о експропријацији и под два одлуку доставити Скупштини одмах“, навео је председник током обраћања јавности.
Према његовим речима, рокови који су били предвиђени законом су суманути.
„Посебно проблематично од самог почетка су рокови који се дају сопственику непокретности – земљишта, куће, било које непокретности – да мора да прихвати одлуке Управе прихода, рокове за жалбу који су били ужаносно кратки 5+3 дана и тиме сте исцрпли све могућности“, наводи председник.

Изнео је и критику што закон није ишао на јавну расправу.

„Није било јавне расправе уз чудно објашњење, објешњење ковид је. Ма немојте? Сви додају, измишљају о бројевима људи на својим скуповима, од владајуће партије, до опозиционих, па им тад ковид није проблем, а за јавну расправу је проблем“, рекао је Вучић.

Председник је током обраћања јавности поручио да се о закону о експропријацији консултовао са свим правним стручњацима до чијих му је, каже, мишљења стало.

„У закону сам нашао још ствари које нису добре, видео сам једну сталну манију министара да се мешају у све и да преузимају одређене надлежности где не треба да их буде. Није њихова намера била било шта са Рио Тинтом већ да буду још важнији и да брже и лакше реше проблем“, рекао је Вучић.

Рекао је да предлаже Влади да не доноси нови закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса.

Председник је рекао да је прехтондих година много уложено у железичку и путну инфраструктуру, много више него претходних деценија.

„Постојала је потреба у Влади Србије да се све то додатно убрза јер увек и свуда имамо проблема, не можете да урадите ниједан ауто-пут јер нема довољно камена, а сви би волели да имају ауто-пут, па вам један објекат омета изградњу ауто-пута Прељина-Пожега четири месеца, жеља људи у власти била је да се то промени, зато смо предложили закон о екпропријацији. Поносан сам на све постигнуте резулате, али знам да смо могли и двоструко више да није било аљкавности и непосвећености наших људи, али и различитих биркократских проблема, увек се тражио динар више од државе“, каже председник.

Александар Вучић обратио се јавности након што је Влада донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини на поновно одлучивање вратио председник.

 

 

ТопПрес / Извор: Танјуг