Председник СНС и кандидат листе “Александар Вучић-Заједно можемо све“ за председника Србије Александар Вучић поручио је данас на завршном предизборном скупу у Београду да ће Србија успети да сачува мир, национални понос и достојанство и позвао грађане да изађу на изборе и гласају за одговорност и озбиљност и за то да Србија и Београд иду напред.

Вучић је казао да је владајућа коалиција заједно урадила много тога претходних година и променила изглед Србије не само по броју километара аутопутева и пруга, по изграђеним новим болницима и клиничким центрима, по броју фабрика.

Он је рекао да смо од 2000 од 2012. присуствовали “ланчењу и катанчењу“ фабрика и отказима људи, а да је садашња власт успела да доведе више од 250 нових фабрика и да изгради значајан део инфраструктуре.

“Знам да то још није довољно и да можемо и морамо неупоредиво боље. Уверен сам да имамо снаге енергије, довољно страсти и љубави према својој земљи, а пре свега знања, одговорности и озбиљности да урадимо све да наша земља иде напред у наредном периоду, да покажемо да можемо да будемо неупоредиво успешнији него што смо било до сада“, рекао је Вучић.

Навео је да до пре две-три године Србија у својој историји никада није могла да буде прва по стопи економског раста, а да се данас стидимо да кажемо истину јер ће, хиљаде оних чији је посао да то говоре да то није истина, покушавати да то оповргну.

Вучић је казао да се раде нови клинички центри, ауто-пут Милош Велики, Грделичка клисура, Сићевачка клисура, брза пруга Београд-Нови Сад, метро у Београду и додао да су то ствари које праве разлику и показују да ли је неко нешто урадио.

“Када кажемо да ће просечна плата бити више од 1000 евра, а просечна пензија више од 500 евра, знамо шта говоримо, знамо да говоримо истину и да за нас не постоји ништа важније него да тај завет и обећање испунимо“, рекао је лидер СНС.

Приметио је да су у кампањи његови политички противници причали колико га мрзе и колико је лош, како ће да победе на изборима, док су њега у медијима питали о Украјини, гасу нафти проблемима са којима се држава суочава.

“Нико ме ништа није питао за политичке противнике и изборе. Само мене питају о ономе што је од животног значаја за земљу да случајно неку реч не кажем о изборима“, казао је Вучић.

Нагласио је да је поносан што је листа чији је носилац водила кампању тако да ниједну ружну реч нису рекли о противницима који су, каже, могли да раде и говоре шта хоће и да никакву одговорност нису сносили.

Како је рекао, од политичких противника једино се могла чути мржња према СНС и то да су нападали људе који су их подржали говорећи да Никола Јокић није дао потпис подршке, а јесте, каже Вучић, као и хиљаде оних који хоће пристојну, модерну и нормалну Србију и јер им је доста њихових притисака, лажи, неистина.

“Пет година сам слушао најгоре клевете, од тога да сам убица, да сам убио сопствено дете, нема шта нисам урадио. Једино се нису сетили да изброје километре ауто-путева, пруга, али дела говоре и то је оно што не могу да зауставе, а све њихове лажи победићемо“, поручио је Вучић.

Нагласио је да за разлику од политичких противника, нема право да говори оно што народ жели да чује јер сутра, како каже, мора на одговоран начин да води земљу.

“Морам да говорим оно што ће да буде а не оно што неко жели да чује не би ли му се додворио за глас више. То је разлика између одговорне и озбиљне политике и политике која не значи ништа“ , казао је Вучић.

Поручио је да ће Србија сачувати мир и национални понос и достојанство и да мора да сарађује са КФОР-ом због наших грађана на Косову и Метохији, али да неће ући у НАТО и да ће сама чувати своју земљу, небо и слободу.

За то смо, како је рекао, способни и за то смо изградили војску која је неупоредиво снажнија, која никоме не прети већ служи као одвраћајући фактор.

“За мене је најважније да ћемо градити нове фабрике, враћаћемо људе из иностранства и урадити све да наши људи живе боље“, рекао је Вучић и додао да нема назад и да Србија и Београд иду напред.

Вучић је позвао грађане да изађу на изборе уз поруку да ће листа СНС победити “папиром и оловком“ и изразио захвалност свима који су подржали листу СНС, а посебно женама Србије које су, каже, гурале земљу напред и одувек доносиле најодговорније одлуке и које верују одговорности и озбиљности, а не лако изреченим слоганима.

“Хвала свима у овој кампањи. Рекао сам да ћу бити тужан ако не добијемо 60 одсто у првом кругу, али ако изгубимо честитаћу противницима. За победу Београда, за победу Србије. До победе убедљивије него икада’,’ поручио је Вучић.

Спремни на проширење платформе сарадње

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић истакао је вечерас да је спреман да сарађује са досадашњим коалиционим партнерима, али и да је отворен за проширење платформе.

Вучић је, у емисији „Око“ РТС-а, упитан да ли ће у скупштини Србије имати самостално 126 посланика, а у скупштини Београда 56, изразио уверење да ће у републичкој скупштини то остварити.

Што се Скупштине Београда тиче каже, не може да говори, јер је питање ко ће прећи цензус.

На питање хоће ли поново узети СПС као партнера, Вучић је одговорио: „Полако, с ким ћемо разговарати“.

Указао је да ће свакако разговарати са досадашњим коалиционим партнерима, али и да је спреман да разговара са другима о томе како и на који начин да се прошири платформа.

„И то и поред тога колико су на овим изборима водили прљаву кампању. Снимали су чак и неке интервјуе пре шест месеци са људима из подземља, и чекали да сада објаве, уместо да су та сазнања пријавили полицији“, додао је он.

Када је реч о изјавама из опозиције везано за подршку СНС-у, подсетио је да су писали да је Вучић измислио неке подршке.

„То су рекли за подршку Николе Јокића“, скренуо је пажњу Вучић и показао својеручни потпис Јокића којим даје подршку СНС-у и њему.

На питање хоће ли Јокића успети да убеди да игра за нашу репрезентацију у Прагу, Вучић је рекао да ће дати све од себе, и да је сигуран да Јокић воли своју земљу.

„Оно што је важно – захвалио бих се свим људима који су подржали наш рад, али пре свега нове пројекте, не само оно што смо урадили, већ што планирамо да радимо“, нагласио је он.

За пет година пруга до Суботице, до Ниша, аутопут до Црне Горе, Карађорђе…

Вучић је изјавио да ће у наредних пет година, између осталог, бити изграђена брза пруга до Суботице, готово завршена пруга до Ниша, аутопут до Црне Горе, аутопут Карађорђе.

“За пет година биће готова брза пруга до Суботице, надам се сасвим завршена пруга до Ниша, аутопут до Црне Горе, реновирана пруга Београд – Бар, брза саобраћајница до Брзе Паланке на истоку, аутопут Карађорђе, аутопут преко Топлице, плате ће бити више, а Србија фантастично место са много фабрика”, навео је развојне планове за наредни период Вучић.

На питање да ли ће остати на челу странке, поновио је да то не намерава, а на питање да ли у глави има човека који ће да га наследи, навео да је то демократско питање за странку.

“Једино код нас у странци није било чистки, избацивања, осим ако би се неко потукао, али ни то се не дешава”, додао је Вучић.

На питање хоћемо ли бити изненађени новом личношћу која ће га заменити, будући да је већ 10 година на челу СНС, Вучић је рекао да је за тих 10 година све време побеђивао на изборима, те да верује да ће то и сада бити случај, што ће, каже, бити први пут после Николе Пашића, он бити неко ко је највише пута биран и чије су листе највише времена провеле на власти.

“А, резултатима ћемо се поносити”, рекао је Вучић.

Он је захвалио људима који су га подржавали на тој храбрости, додајући да је због тога много људи прошло кроз “топлог зеца”.

“Имали сте најпрљавији филм о Љиљи Смајловић, ја могу са њом да се не слажем, али онакве филмове о њој, владики Иринеју, Ани Брнабић… Ја сам на то научио, али зашто то другим људима. Ми смо имали најчистију кампању”, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан за све што је урађено у последњих пет година, током којих је, каже, био најпоноснији човек на свету, јер не постоји већа част и понос него бити председник своје земље.

После избора о новом премијеру, Шапић кандидат за градоначелника

Вучић је изјавио да ће се тек разговарати, уколико његова странка добије највећи број гласова, о томе ко ће бити нови премијер, али је нагласио да је поносан на досадашњи рад Ане Брнабић, као и да ће свакако Александар Шапић бити нови градоначелник уколико напредњаци добију у граду највећу подршку.

Вучић је на питање ко ће бити нови премијер ако СНС добије највише гласова, рекао:

„Разговараћемо о томе и донећемо најбоље решење, као што смо то учинили последњи пут. Ја сам поносан на посао који је обавила Ана Брнабић, а ко ће бити следећи премијер о томе ћемо разговарати“.

На питање да ли ће Александар Шапић бити нови градоначелник ако СНС листа добије највећи број гласова, Вучић је потврдио.

„Свакако, ми се не играмо са лажним обећањима. Верујем да он има много више енергије и ентузијазма и жеље да уради више добрих ствари у Београду, него сви његови противкандидати“, истакао је Вучић.

На питање да ли ће уследити један мирнији период по питању избора, пошто су ово већ трећи ванредни парламентарни избори у веома кратком периоду, Вучић је рекао да у наредне четири године неће бити ванредних парламентарних избора нити београдских, затим да ће тек за пет година да буду наредни председнички избори, али да ће за две године бити покрајински избори и разни локални.

Вучић је, на питање колико се он променио откако је постао председник Србије, рекао да се људи мењају док живе и да се само „магарац не мења“.

„Микеланђело је рекао у својој 87. години: И данас када се пробудим размишљам о томе колико морам тога да научим“, рекао је Вучић и додао да је он далеко од једног таквог великана, али да свако мора да ради на себи и учи колико може за своју земљу и свој народ.

Вучић је рекао да је нормално мењати се.

„Морате да се руководите принципима да радите добро за своје људе, не крадете и немате рачуне у иностранству, као и да не живите на високој нози већ као сав нормалан свет“, нагласио је Вучић.

Гласајте, не дајте да нам угрозе будућност

Вучић је позвао грађане да у недељу 3. априла изађу на изборе и да покажу оловком покажу своју вољу, али и да не дозволе да Србији буде угрожена будућност.

„Немојте да им дате да нам угрозе будућност и врате нас у прошлост. Треба да размишљамо да имамо сигурност, стабилност и мир“, поручио је Вучић.

Он је позвао грађане да искористе своје демократско право и додао да је довољно да гласају.

„Остаје да их победимо најубедљивије до сада“, поручио је Вучић.

Указао је да Србија има највише инвестиција у региону, да враћа људе у земљу и да треба сви да буду сигурни да ће живети боље и захвалио на великој подршци и љубави.

На питање да ли се нешто променило у његовом ставу пошто је раније заступао економски либерализам, а сада грађанима дели помоћ од 100 евра, Вучић је рекао да у пракси морају да се праве компромиси и да се иде средњим путем.

„Моје срце је и даље на страни економског либерализма, али разумем позицију пензионера, морам да мислим на децу, на мајке…“, истакао је Вучић.

Он је додао и да се помоћ од 100 евра даје у време кризе када мора да се штити држава повећаном потрошњом да би се задржао стабилан раст и подсећа да је Србија најбрже растућа привреда у региону.

Због Украјине разлика ће бити мања него што би била

Председник и носилац листа коалиције око СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да је листа коју води водила позитивну изборну кампању, засновану на резултатима, док су неки други водили агресивну, негативну кампању, додајући да би разлика на изборима у корист СНС била и већа, од оне коју сада очекује, да се није десила украјинска криза, која је унела несигурност на глобалном нивоу.

“Ми смо осмислили добру кампању, засновану на резултатима, оптимизму, а онда се десила Украјина, и био сам скрхан, јер сам разумео какав ће утицај да има на земљу, колико ће негативних ствари да донесе Србији”, рекао је Вучић за Објектив.

Зато је, каже, том питању посветио велику пажњу, па се није бавио кампањом, те је и људе који су били препуни оптимизма, одвео “у делимичан песимизам”.

“Бројеви показују да смо ми погрешили. Да смо наставили нашу кампању, да промовишемо резултате, шта смо урадили, а то су путеви, пруге, школе, све што планирамо до 2025. и до 2030. добили бисмо изборе значајно убедљивиије. То је била наша грешка у кампањи”, рекао је Вучић.

Приметио је и да постоје листе и кандидати, пре свега са деснице, које нико никада не дира, већ их сви пусте да раде шта хоће, због ирелевантности, па помисле да су јачи.

“Имате ове из ‘Морамо’, који су водили кампању и имају неку политику са којом сам ја несагласан, али је имају. Имате људе у коалицији око Драгана Ђиласа, који су водили агресивну, негативну кампању, и њихови медији, са бесмисленим увредама, креветама, неистинама”, рекао је Вучић.

На питање колико то може да им донесе на изборима, одговара да може донекле, али не превисе, јер је ограничен број људи који свој суд и ставове доносе на основу мржње и анимозитета.

“Морате нешто да понудите, за шта се залажете. Ако вам је програм да снимите некога пре шест месеци…. Снимак (Бојана Богдановића) о којем говоре је од пре шест месеци. А, јесу ли га пустили пре шест месеци? Да ли је прикривање кривичног дела или не, то је питање за тужиоца, али свакоме је ваљда јасно, чак и он сам каже да Вучић с тим нема везе”, рекао је Вучић.

А, онда, каже, уследе у истом дану 10 конференција оних који су две и по године говорили да је он (Вучић) убио Оливера Ивановића, а када и сами, како каже, “њихови људи из подземља” кажу да он нема везе с тим, не уследи ни извињење.

Поента је, додаје, у томе што борба за власт за некога представља борбу за финансијске ресурсе, а за неке, борбу за част, понос и историју.

„Неки спортисти који су ме подржали на претходним изборима говорили су против мене. Кажу да су очекивали да ће добити неке паре, па кад нису добили, променили су мишљење. Што ће рећи да су неки други дали паре, а да смо ми имали неке идеје, планове и програме. Али, срећан сам због невероватног броја људи који су нас подржали”, рекао је Вучић.

Директор ЕПС-а бираће се на конкурсу, размишљамо и о странцу

Председник Србије рекао је вечерас да ће директор ЕПС-а бити биран на конкурсу, али да ће услови за плату морати да се промене.

„Мораћемо да променимо, сви најбољи инжењери одоше у приватни сектор, јер неко ко је стручан ради неће да ради у ЕПС-у за 2000 евра плату, јер може да ради за 10 000 евра у приватном“, рекао је Вучић за портал Објектив.

Он је додао да се размишља и о странцима који би водили ЕПС, и о једном Немцу.

Вучић каже и да у приватном сектору има фер људи који признају да им је неко обезбедио добре и стабилне услове, чврст и снажан динар, да неко ради на пројекту Циста Србија..

На коментар водитеља да је власт довела до експлозије приватног сектора и развоја, и да је велика разлика између плата у приватном и јавном сектору Вучић каже да то није бас тацно и да се то односи на високе функције.

На питање о министарским платама, каже да има богатијих и сиромашнијих министара, али и да некима од њих плата није пресудна.

Примећује да је Браниславу Недимовић важније да игра фудбал, него паре, док је Синиша Мали већ раније зарадио новац.

Вучић напомиње да је велики проблем задржати стручњаке у јавном сектору а посебно у Војно техничком институту и да услови морају да се за њих побољшавају.

Каже и да полиција има пристојне плате, али и да више треба радити на бољим условима за безбедносни сектор и да људи треба да знају и да у јавном сектору неког треба више платити.

Поводом актуелног протеста пијачних продаваца Вучић каже да ће са њима да се разговара после избора, али да неће дозволити притиске на државу.

Напомиње и да су у питању накупци, и да ако нема фискалног рачуна не зна се ни ста им је улаз ни излаз за робу и да у том случају имају предност у односу на оне који држе продавнице.

Догодила се промена у Србији, важан је резултат

Вучић је изјавио да се његови политички противници представљају као елита, иако међу њима има и оних који нису могли ни разред да заврше и истиче да се он суочава са прљавом кампањом лажи и клевета на дневном нивоу и констатује да таква негативна кампања коју спроводе његови политички противници не може да има резултате у политици.

Али, каже он, догодила се промена Србији, а то је да су се људи окренули од бесмислених прича и напада и ставили своју земљу на прво место.

„Мислим да је на крају најважније какав ће резултат да буде“, истакао је Вучић у емисији „Озбиљно са Ђуком“.

Вучић подсећа на кампању која се, каже води против њега, и на то да ће како каже, бити нападнут свако ко каже нешто позитивно и то горе него сама мета. Казао је да су раније и неки министри говорили лепо о њему, али да су престали након посета западним амбасадама, али и да не би и сами постали мете.

„Ради се о потпуној дехуманизација личности. Хоће да представе и кажу како ‘Вучић’ није човек, већ монструм, да фалсификује потписе спортиста и друго. Ваљда аутопројекцијом долазе до тога“, навео је он

Вучић је истакао да се против тога борио само радом и резултатима и додао

да људи сада кажу да им је леп Београд на води, да им пуно значи, на пример, аутопут кроз Грделичку клисуру, брза пруга, да хоће плате од 1.000 евра, да Србина напредује…

Додао је да је задовољан када се прича о томе колико ће милијарди бити уложено у екологију, градњу аутопутева, нових школа, болница и слично.

„Баш нас више брига шта причате на својим телевизијама и пиште на твитеру и за ваше филмове и серијале одвратне владики Иринеју, Ани Брнабић, Љиљи Смајловић. Мислим да су о мени направили толико филмова колико у протеклој години сви заједно холивудски режисери нису направили. Људи су сити тога“, поручио је Вучић.

Криза у Украјини променила кампању и слоган у „Мир и стабилност“

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић рекао је вечерас да је, због украјинске кризе, странка морала да промени своју предизборну кампању од представљања планова и програма, у „мир и стабилност“.

Он је у предизборној емисији на ТВ Пинк, рекао да је то донело велике проблеме, али је странка брзо реаговала.

Вучић је нагласио како је одлучио да се не води негативна кампања, иако зна да је таква кампања делотворна, јер противничке гласаче наведе да остану кући или их преокрене.

„Ми нисмо водили такву кампању, а против нас су је водили готово сви. У „њиховим“ медијима вођена је толико брутална кампања не само против нас, него и владике Иринеја Буловића. Дошли су до тога да су морали да обмањују људе да немамо потписе подршке, а онда када покажете потписе то не вреди“, истакао је он.

Вучић је оценио да се догодила велика промена у Србији, и да грађани те политичаре „не зарезују више ни два одсто“, и да их је баш брига шта објаве Н1, Нова С и Јуроњуз.

Иначе Вучић је, у студио ушао изашавши „из фрижидера“, а то је објаснио тиме да је људима толико досадио да сви мисле да искаже из фрижидера.

У предизборној емисији, којој је присуствовао врх СНС, али и бројне јавне личности, Вучић је казао да је од неколико премијера чуо да су увек веће ефекте рада имали у другом мандату, него у првом.

„Био сам премијер, пет година председник, и увек грешите када желите све да постигнете. Моја грешка је што бих хтео све, а не можете. Важно да људи дефинишу приоритете, баве се суштинским стварима, и тако постижу боље резултате“, објаснио је он.

Поновио је да сматра грешком што није брзо реаговао на актуелну кризу.

„Због те грешке смо каснили 5 до 6 месеци у куповини сировина репроматеријала и свега. Кривим себе што нисам реаговао одмах када сам видео да Кинези купују све. У ковид кризи смо брже реаговали, јер смо видели да нећемо тако брзо добити вакцине од ЕУ“; рекао је он.

Вучић је рекао и да је одлука странке била да на листи буду и нестраначке личности, стручни људи у својим областима, са чиме се он сагласио, а да је његов предлог био да Даница Грујичић, жена „чудесне енергије“, води листу.

Додао да ће нови онколошки институт, о коме је вечерас говорила и Грујичић, са опремом, коштати и до 400 милиона евра.

„Највећи број грађана, око 50 одсто, умре од кардиоваскуларних болести, а онда следе онколошки пацијенти, у 25 одсто. Направили смо Дедиње 2, најбољу клинику у овом делу Европе, а недостаје нам онколошки институте, који много кошта“, рекао је Вучић.

Додао је да се граде или ће се градити болнице у Прокупљу, Смедеревској Паланци, Лозници, Аранђеловцу, Пироту, Кикинди, Параћину, Ћуприји, Врању, Лесковцу, а Ужице и Нови Пазар имаће „де факто“ клиничке центре.

Подсетио је да ће се у бројним локалним самоуправама градити канализациона мрежа, пречистачи отпадних вода, што нас приближава Аустрији, Немачкој, Швајцарској.

ТопПрес/ Извор: Танјуг