Председник Србије Александар Вучић изјавио је  да је ситуација у региону јако озбиљна и да се усложњава, као и да ће изборне утакмице у наредном периоду у региону значити додатне нападе на Србију.

Вучић је за ТВ Хепи рекао да се дешавају физички напади на Србе и српску децу на КиМ, али и у БиХ и другим местима у региону, као и “да то само значи да морамо да нађемо пут у тој ситуацији и будемо паметнији“.

„На Бадњи дан су напали српску децу и за мене је интересантно да нико, од Еулекса, Американца, Немаца, до УН канцеларије на КиМ, није рекао да су нападнута двојица српских дечака, већ грађани Косова, две особе, нико не може да закључи ко је нападач“, рекао је Вучић.

Додао је да су нападнута српска деца ваљда била „наоружана“ српским бадњим дрветом и да је истина да је на њих пуцано само зато што су Срби и зато што су носили Бадњак.

“То нису рекли“, додао је Вучић.

Са друге стране, каже да су и шеф Еулекса Лар Гунар Вигемарк и сви други били на комеморацији у Рачку, који је апсолутно споран.

Али, нико није осудио то што председнику Србије није дозвољено да оде у Јасеновац, где су жртве много веће него у Рачку, рекао је Вучић.

Такође, каже да су у Сарајеву напали Србе, па рекли да је „Вучићеви таблоиди праве политизацију тог случаја“ и нико не сме да каже да су нападнути само зато што су Срби, рекао је Вучић.

Истакао је да је то зато што желе Србију понижену и на коленима, јер је почела да се диже.

Вучић додаје да постоји матрица лажи и да је он увек главна мета, јер им одговара само слаба Србија.

Додао је да је исто тако и у Црној Гори и да га црногорски председник Мило Ђукановић и његови политички истомишљеници стално неосновано оптужују.

„Наше је да покушамо да направимо и умиримо односе, и да покушамо да ти односи буду нешто бољи у региону и са Бошњацима и Албанцима, надам се да је то могуће, али нисам велики оптимиста“, рекао је Вучић.

Додао је да једино Срби не смеју да говоре да су неки убијали српску децу и “да још хоће да нас убеде да смо и починили злочине у Јасеновцу, а не Хрвати“.

По повратку из Давоса имаћу састанак са великом четворком

Вучић је рекао да ће одмах по повратку са економског форума у Давосу имати састанак са посредницима у дијалогу Београда и Приштине, такозваном „великом четворком“.

Он је истакао да нико нема потребу да чује Србе.

„Њих није брига, ако мислите на западне представнике. Један од њих је рекао да сам у заблуди (delusional), али када немате праве чињенице, теже је разумети“, рекао је он.

Како је рекао, Србија мора да штити своје интересе, јер не жели да „враћа децу мајкама у ковчегу“.

„Неће да привуче пажњу када неко каже нешто лепо о Београду на води, изградњи путева и пруга, али ће рупице на зиду да привуку пажњу. Цитираћу Драгана Николића: није вест да је пас ујео човека, већ обрнуто. У условима где смо притиснути споља, дајте да ми Срби не одмажемо себи, не тражите од других што други не би тражили. Неко мора да води државу и меандрира да би брод упловио у сигурну луку“, рекао је Вучић и додао да је лаж нешто што најбрже пролази.

Говорећи о страдањима Срба, Вучић је рекао да не постоји горе стратиште од Јасеновца, као и да је срећа да у Јерусалиму постоје докази о томе.

„Ако погледате незнање наше деце по том питању ухватите се за главу. Селаковић и ја ћемо то да дигитализујемо“, рекао је он.

Вучић је рекао и да у Приштини стално понављају да су на граници са Русијом, као и да је то чиста „персонализација“, подсећајући да га изједначавају са руским председником Владимиром Путином и да је спреман да ради све у његово име на Балкану.

„То је нормално и неформално део договора да сруше Србију. То је почело у време ДОС-а. Не руше они мене због дебелих усана или снајпера, већ јер Србија брзо напредује“, рекао је Вучић.

На питање о Вагнеровој групи и позиву упућеном на регрутацију, Вучић је рекао да је реч о ноторној лажи.

„Прво нашим пријатељима, није фер према некоме ко страда јер није казнио ни Чајковског, Толстоја, Гогоља јер смо примили сваког човека из Русије. Ми смо једина земља која се није сагласила са 35 декларација против Русије, није фер према Србији, зашто то радите“, рекао је он.

Он је подсетио да је Србија много људи изгубила у ратовима вођеним од 19. века.

„Ајде да сачувамо своје људе. наше је да сачувамо слободарски дух, драго ми је што смо такви. Када причају о територијалном интегритету заборављају да су то прекршили код нас. Они не доживљавају територијални интегритет Србије као тешку тему“, закључио је Вучић.

„Никога неће пустити у ЕУ пре Србије, бринем само за инвестиције“

Вучић је изјавио да га не плаше приче о кластерима и томе да ће Србију дуго као Турску држати у статусу кандидата за чланство у ЕУ, већ га брине могућност да неко каже да инвестиција неће бити.

„Уопште се не плашим кластера, да ли ће нас држати као Турску. Никога неће пустити у ЕУ пре нас. Оно зашто бринем су инвестиције, бринем много, видео сам како су напустили Русију, а имали су много више интереса него овде“, рекао је председник и додао да је Србија у прошлој години имала 4,41 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли му кажу ако не уведете санкције, ако не признате Косово, поништићемо Србији статус кандидата, сва отворена поглавља кластере, повући ћемо инвестиције.

“Али то нису рекли, још то нису рекли“, рекао је председник и додао да се не би много узбудио на то прво наведено, али да је ово последње друга прича.

Не разговора се тако са Србијом, рекао је председник и нагласио да је нама важна ЕУ, као и то да останемо на европском путу.

Додао је “да зна да и они који нису за ЕУ разумеју шта радимо“, додајући да је његов посао да одговори на оно сто је непопуларно, јер неко на крају мора да брине о грађанима и будућности земље.

На констатацију да стране банке сигнализирају да је тешко добити кредите, председник је рекао да то нема везе са тим и да то није само за Србију порука.

Због Косова имамо каматну стопу 1 одсто више и због тога што нисмо увели санкције 0,5 одсто… то не мора да значи повећање јавног дуга, шта год било наш јавни дуг неће пречи 57,58 одсто, држимо да не пређе 60. Када сам постао председник владе било је 79 одсто, рекао је Вучић.

„Очекивани приходи били 68 милијарди, а имаћемо скоро 80“

Вучић је изјавио да су очекивани приходи Србије били 68 милијарди, а да ће на крају бити скоро 80 милијарди динара.

“Имам једну добру вест за људе. Наши очекивани приходи су били 68 милијарди, ми ћемо имати скоро 80 милијарди. ПДВ домаћи је изванредан био. Тиме ћемо имати 100 милиона евра у каси више него што смо очекивали“, рекао је Вучић.

Председник је додао и да нам са друге стране долази наплата 130 милиона евра за гас.

Огромни су губици Србијагаса, Из ЕПС-а су опет тражили три милијарде да додатно помогнемо, зато су потребне хитне реформе, рекао је он и поручио грађанима да не брину и да ће се све покривати уз минималне корекција цена.

Нагласио је да очекује да у марту просечна нето плата буде 740 евра.

Додао је да је то раст са 329 евра када је постао председник Владе, за само неколико година.

Министар Синиша Мали, како каже верује да ће до краја године просечна палата бити 820 евра на нивоу Србије.

Идемо у смеру да до 2025. године остваримо циљ 1.000 евра, рекао је он.

„Волео то неко или не, али за Србију су важни добри односи са Америком“

Вучић је изјавио да је за Србију веома важно да има добре односи са Америком, волео то неко или не.

„Нису Американци сада на страни Србије, већ гледају како да се понашају рационално и озбиљно, и да не губе снагу и енергију на још некога, јер су све своје снаге усредсредили против Русије. То је врло логично, рационално, паметно и одговорно понашање. А да ли можемо нешто да то искористимо тактички, можда, али стратешки не лако, али у сваком случају нама су важни добри односи са Америком волео то неко или не“, рекао је Вучић.

На питање како коментарише то што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да је специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар потпао под утицај Србије и да се плаши Срба, Вучић је рекао да те глупости неће ни да коментарише.

„То је као и када говоре како смо ми издајници јер смо продали Русе, а ми једна једина земља која није увела ниједну меру против Русије“, рекао је Вучић.

„Прича о увођењу санкција Русији је одвратна прича о нама“

Вучић је изјавио да је прича око увођења санкција Русији „одвратна прича о нама“, јер су, како је рекао, многи причали да ће он увести санкције, а када није, онда зашто то није урадио.

Он је рекао да када водите државу не знате какав ће „мач над главом да вам буде“, као и да ништа не можете да обећавате.

„Шта треба? Да укидамо Чајковског и Достојевског, Толстоја?“, рекао је Вучић и на констатацију водитеља да „Вагнерови људи јуре по Београду“ рекао да ни припадници те групе нити ико други то неће да ради.

Истакао је да је Београд најбезбеднији град у Европи.

„Долазе и Украјинци и Руси. Занимљиво је да је доста Руса који долазе против Путина, а доста Украјинаца за њега“, рекао је Вучић.

На питање како ће изгледати разговори о КиМ, Вучић је рекао да је Србија много тога успела да уради, али да је то мало за Србе, јер је то неограничен простор.

„Хвала онима у Србији који то разумеју“, рекао је он.

На коментар водитеља да је успео да посвађа тзв. Косово са САД, Вучић је рекао да никога није „завађао“, већ да се понашао одговорно.

„Друго је што је њихов посао да штите Косово као своје чедо. И зато морамо земљу да градимо, да улажемо у наменску индустрију. Продајемо оружје САД и ЕУ, Русима сада не можемо ништа и да хоћемо. Сви траже муницију“, рекао је Вучић.

Он је истакао да „када сте слаби војно, онда сте ништа“.

„Имамо проблем због тога јер НАТО не поштује резолуцију 1244 и није дозволо повратак српских снага“, рекао је он.

Он је додао да суседи Србије много улажу у војску и као пример навео Мађарску и Румунију.

„Улагаћемо у наменску индустрију, ићи ћу у Крагујевац“

Вучић је рекао да ће држава да улаже много у наменску индустрију, али да се неће додворавати радницама.

Он је рекао да ће ићи у Крагујевац да разговара са радницима Застава оружја, да ће се помоћи и уложити новац, али да више нема игре.

Вучић је навео да ко год да се појави и штрајкује биће главна вест, али да фирма не може да ради ако просечно дневно 700 људи није на послу у Крагујевцу, Крушику у Ваљеву 500, а у Слободи у Чачку 400.

Како је приметио, то је однос према државним фирмама, јер је држава ту да чека, али држава не може све то да плати.

„Гледамо како да уложимо у наменску индустрију“, рекао је Вучић, али је истакао и да однос према држави мора да се промени.

Навео је да је скандалозан пример односа према држави и напад на воз Соко и пљачка железничке инфраструктуре, као и то што је Србија једина одбила литијум због штрајка.

„Морамо себе да променимо, да не подржавамо сваки штрајк, јер држава не може то да издржи, а сви траже веће плате“, истакао је он.

Каже да је за изградњу брзих пруга и путева потребна јака држава.

На питање зашто само он реагује на све, а министри чекају, Вучић је рекао да њему шаљу само ружне вести, као да их нема довољно.

„Хајде нека неко одговори, рецимо за Рачак, него све мени шаљу да ми покваре расположење, ја питам зашто то радите, да немам довољно лоших вести а ви нећете да преузмете на себе ништа. Имам их 50 који се баве лошим вестима“, рекао је Вучић.

Он је додао да они који су га критиковали купују станове у Београду на води, као и да је ТЦ Галерија оборила све рекорде и имала 130.000 посетилаца почетком јануара.

Има добрих вести, рекао је Вучић, наводећи да се у Београд долази из пола Европе и региона, да је две милијарде евра у првих десет месеци од туризма прошле године зарађено.

Наводи и да је Ер Србија 21 милион евра у добитку, да има 87 дестинација и 24 авиона, модеран торањ на аеродрому, гради се железничка станица на Прокопу, а 2028. биће прва линија метроа.

Каже да има много добрих и вредних министара, као што су Синиша Мали, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, Маја Поповић, Никола Селаковић.

Додао је да је Марко Ђурић као амбасадор направио велике промене, као и Милош Вучевић.

„Национални стадион биће један од најлепших у Европи“

Вучић је изјавио да ће Србија добити Национални стадион који ће бити један од најлепших у Европи.

„Разговарао сам са Чеферином (UEFA) и тражио сам од њега, али нећу да кажем шта је био његов одговор… То ће бити један од најлепших стадиона у Европи, са око 55.000 гледалаца, потпуно зелени са дрвеним гредама у еколошком стилу, фантастичне лепоте. Биће нешто изванредно“, истакао је Вучић.

Он је рекао да наши грађани нису рационални по питању изградње тог стадиона и истакао да ћемо све већим улагањем у спортску инфраструктуру имати и све боље резултате у спорту, али и да се мењају навике навијача и да они хоће ту са породицом и да нешто поједу и попију.

„Ми ћемо сада да отворимо крајем марта и у априлу ри стадиона, три ‘лепотице’, у Зајечару, Лозници и у Лесковцу. Када крене Маракана да се ради, стадион Рајко Митић, Звезда ће да игра на једном или на два од тих стадиона“, казао је председник.

Додао је да верујем у то да ће Драган Стојковић Пикси направити добар тим и да ће Србија после дуго времена успети да се пласира на Европско првенство.

„Верујем да ћемо успети да направимо све боље резултате, као и у рукомету и кошарци“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ћемо у кошарци тек имати добре резултате јер имамо најјачу екипу.

„То је репрезентација којој мало ко у Европи може да супротстави. Верујем у њих, али морамо да градимо инфраструктуру, морамо да мењамо навике. Не желе људи само да дођу да навијају, већ и да уживају, поједу ту и попију и да им то буде комплетан доживљај“, рекао је Вучић.

Вучић поручио Фридрих Ебарт фондацији: Ко сте ви да правите статут ЗСО?

Вучић је изјавио да је посебно полудео од беса данас када га је Фридрих Еберт фондација обавестила да су састатвили статут Заједнице српских општина и упитао како једна немачка невладина организација може да говори о компентенцијама ЗСО и да се меша у то шта ће Срби радити у својим општинама.

Председник је претходно рекао да се у француско-немачком папиру не тражи до Србије да призна независност тзв. Косова већ да траже дозволу Србије да Косово уђе у УН и да се паралелно разговара о ЗСО.

Полудео сам од беса, посебно данас нас обавештавају из Фридрих Еберт фондације – ми смо саставили статут ЗСО – немачка НВО нам говори о компетенцијама ЗСО. Ко сте ви, какве ви имате компетенција и везе са Србима, упитао је председник Вучић.

Навео је да није спорно шта пише у документу јер то, како је нагласио, мора да уради управљачки тим који је формиран, потписано је и одобрено.

Какве везе Фридрих Ебарт има са тим, ко сте ви да се тиме бавите, питао је председник и додао “да зна да је награбусио због свега тога што је рекао“.

Знам да ће ме нападати због овога што говорим, сад шта имате ви да предлажете, то је ствар Срба и Албанца ако је нечије, шта ви имате да говорите и да се мешате ста ће Срби радити у својим општинама, рекао је Вучић.

Према његовим речима, суштина споразума да Србија финансира здравство, просвету, социјалу, као што се ради и данас ништа више од тога.

Додао је да је њима све ружно и смета им што има везе са тим да је српско па тако и Република Српска.

„Данило није прекршио процедуру, циљ је да нападну мене“

Вучић је истакао да је приликом одласка његовог сина Данила у Републику Српску урађено све по процедури и да ништа није прекршено.

Он је рекао и да је имао гаранцију Бакира Изетбеговића за безбедност када је ишао у Сребреницу, а да је једва преживео.

„Код њих се мења власт, али свима њима је циљ само да нападну мене. Немају шта да кажу“, рекао је Вучић и додао да су прво у домаћим медијима рекли да је Данило члан делегације, иако то није био.

„Када се установило да су то слагали, онда су се питали зашто је отишао на Дан Републике Српске кад је то ‘противуставно’. Ја сам га васпитао да воли Републику Српску, да воли Косово и Метохију и прихватам кривицу за то“, рекао је Вучић.

Он је додао да су објавили уобичајени допис, темплејт, чиме су Данилу угрозили живот, и да се тако нешто до сада није десило, да је то непрофесионално.

Вучић је рекао и да се својом децом поноси и да они лично могу свуда да га представљају, али у институционалном смислу не.

На констатацију новинара да нико не зна како изгледају ћерке Бориса Тадића, иако је осам година био председник Вучић је рекао да Тадић није био толико популаран и није имао толику моћ.

Он је оценио и да би председнику Републике Српске Милораду Додику биле укинуте све санкције када би рекао нешто против Вучић.

Навео је да су његови пријатељи Андрија Мандић и Милан Кнежевић, а да има коректан однос са Небојшом Медојевићем и да они представљају српски народ.

На питање да ли Србија сада има већи углед него раније, Вучић је рекао да данас бар имамо свој глас и да можемо да кажемо да са нечим нисмо сагласни и шта мислимо.

Рекао је и да је поносан на то што је снимљен филм „Олуја“ чија ће премијера бити сутра и да му је жао што неће присуствовати, јер иде у Давос.

Он је рекао и да Србију не очекује лака година, али да „заједно и уједињени можемо да се изборимо“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг