Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас могућност да следеће седмице буде укинуто ванредно стање у земљи, а то значи и укидање полицијског часа.

Вучић је истакао да држави није до ванредног стања, јер су у том периоду сви само више радили и борили се и да зато сви желе да “одемо” из ванредног стања, за шта је потребно да имамо седам дана сличних овим последњим, са зараженошћу испод 5 одсто.

“Не бих искључио могућност да ванредно стање буде укинуто крајем следеће седмице, а то значи и укидање полицијског часа”, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да ће морати да буде и бржег отварања граница, чега се, каже, истовремено и плашимо, али је указао да ће се радити брзи тестови, на граници, како би људи што пре добијали резултате.

Устав није прекршен, у скупштини смо и онда имали већину

Вучић је изјавио да је сигуран да Устав Србије није прекршен тиме што Народна скупштина није увела ванредно стање пре месец и по дана, подсећа да је у скупштини и тада постојала већина за такву одлуку, те истиче да је то учињено како би се сачувала земља и животи људи.

Он је указао да ни тада, као ни сада, није било никаквих политичких проблема ни да скупштина донесе одлуку о увођењу ванредног стања, али је, каже, та одлука донета како би се хитро реаговало, сачувала земља, посланици и запослени у парламенту, као и да би се показало колика је озбиљност ситуације.

У сваком случају, каже, поштоваће се став Уставног суда по том питању.

Вучић је рекао да је пре увођења ванредног стања постојала дилема на који начин то да се уради, али да није било дилеме да је потребно увести ванредно стање, а не ванредну ситуацију, између осталог и због тога што је војска постављена да чува границе, мигрантске центре, као и због других ствари.

„Не доводи се у питање да ли је било потребно ванредно стање, већ се поставља питање да ли је било потребно у Скупштини Србије или не“, рекао је Вучић.

Он је затим прочитао члан 200 Устава Србије, наводећи да је сигуран да закон није прекршен, јер постоји уставна могућност каква је примењена.

„Поштоваћемо пресуду Уставног суда јер има стотине жалби и рећи људима да смо погрешили, ако то суд пресуди“, рекао је Вучић.

Он је навео да би у парламенту, на почетку епидемије, морало да буде 500 – 600 људи током заседања и да је то био велики ризик, и то у тренутку, 13, 14. и 15. марта, када је требало хитно реаговати с набавком медицинске опреме, снабдевањем продавница…

„Шта бисте ви рекли да смо имали велики број посланика који имају више од 65 година, шта бисте рекли ко је крив да смо имали пет или десет мртвих“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да многи његови политички противници критикују потезе власти по свим питањима.

У члану 200 Устава Србије се, између осталог, наводи да, када Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Даље се у том члану наводи да, кад одлуку о ванредном стању није донела скупштина, скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Вучић истиче је то било у време када се убрзано ширила епидемија у Србији, између 13. и 15. марта и када „имамо свакако једног потврђено зараженог посланика“ и када нисмо били сигурни како да решимо све проблеме, како да напунимо продавнице, набавимо респираторе и како да изградимо и обезбедимо болнице…

Такође, Вучић каже да је ишао и талас од 400.000 људи који су ушли у Србију.

Председник је запитао шта би други урадили, с обзиром да имамо велики посланика који имају више од 65 година и ко би био крив зашто нисмо искористили законску и уставну могућност да смо имали пет или 10 мртвих.

Додаје да је увек најлакше бити генерал када битка прође, као и да се власт руководила интересима и тих људи.

„Ми смо имали већину тада, као што смо је имали и данас у скупштини и нисмо имали никаквих политичких проблема, али смо то урадили да би сачували своју земљу и те људе“.

Нико од нас не каже да је безгрешан, додао је Вучић истичући да је урадио све што може да заштити народ.

„Погледајте сад последњих дана, када смо све успели да ставимо под контролу, нисмо успели животе старих људи“, казао је он и додао да су пре умирали и млади који су примили заразу из Милана, Лугана и слично, пошто је било ту и хроничних болесника, док данас углавном умиру стари људи.

Вучић истиче да се поноси што су спашени животи наших грађана.

„У току је велика политичка борба на коју нећу да одговарам док се не заврши ванредно стање“, поручио је он.

Каже да се поноси са три ствари које смо урадили: нисмо слагали о броју мртвих за разлику од неких на западу где су слагали да су смањили 60 одсто број мртвих.

У Србији, како каже, у прва три месеца ове године умрло 26.017 људи, док је прошле године у то време умрло за 1.381 лице мање, зато што су се људи више чували.

Не узимамо достојанство, тражимо дисциплину месец и по дана

Вучић је поручио да нико грађанима не одузима достојанство, већ само тражи дисциплину у поштовању противепидемиолошких мера у трајању од месец или месец и по дана.

Вучић је, говорећи о критикама на рачун мера због корона вируса и одговарајући на питање да ли је достојанство важније од здравља, како то виде неки у Немачкој, рекао да су то две различите категорије, које нису упоредиве.

Достојанства нема ако немате здравље и живот, указао је.

„Нико не узима достојанство, молимо вас за дисциплину месец дана, да бисте могли да имате достојанство“, рекао је Вучић.

Он је навео да је немачка канцеларка Ангела Меркел строга кад је реч о поштовању мера у тој држави, јер носи велику одговорност.

Додао је да у земљама које „немају много брига“ због корона вируса увек веће незадовољство. „О достојанству бринемо, али нема ништа важније, него да сачувамо живот људи“, поручио је Вучић.

Рекао је да стално стижу критике за супротне ствари. Као пример је навео и то што је Србија међу последњима донела одлуку о склањању деце из школа, јер су лекари то тражили, и тада су власти биле на удару критика.

А, како каже, сада се тражи да се пусте деца напоље. „Никада никога нећете моци да задовољите“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг