Председник Србије и члан СНС Александар Вучић изјавио је синоћ да прелиминарни резултати гласања за Београд показују да је несумњиво највише гласова освојила листа Србија не сме да стане, а у Војводини на покрајинским изборима убедљиву апсолутну већину у мандатима, између 67 и 69 мандата.

„Ти резултати се по нечему разликују у Београду, све време су говорили да неће тако да буде, али је несумњиво највише гласова освојила листа Србија не сме да стане“, рекао је Вучић у обраћању у изборном штабу напредњака.

Он је истакао да је та листа освојила у Војводини где има укупно 120 посланика између 67 и 69 посланика.

„Другопласирана листа је Србија против насиља која ће имати 28 до 29 мандата, што је значајно више од двоструко мање гласова у односу на листу Србија не сме да стане.

Трећепласирана ће бити листа СВМ са највероватније девет мандата. Затим СПС седам мандата, коалиција Нада шест мандата и Руска странка са једним мандатом. Ако бисте сабирали, ми са традиционалним партнером СВМ бисмо имали 77 од 120 и евентуално и са СПС 84 мандата што је скоро 75 одсто“, рекао је Вучић.

Два фактора одлучују о власти у Београду, Шапић ће бити градоначелник

Председник Србије и носилац листе “Србија не сме да стане“ Александар Вучић изјавио је вечерас да је на изборима за одборнике у скупштини града Београда листа “Београд не сме да стане“ освојила 38,5 одсто, док је листа “Србија против насиља“ освојила 35 одсто гласова.

Он је истакао да је на трећем месту коалиција “Нада“ са освојених шест одсто, на четвртом месту коалиција око СПС са освојених 5,4 одсто, док је коалиција “Ми – глас из народа“ освојила 5,1 одсто и на петом је месту.

“Још се не зна ко ће формирати власт у Београду, али мислим да ће градоначелник бити Александар Шапић, али очигледно је да то зависи од два фактора. Прво морамо видети са киме ће Бранимир Несторовић формирати већину, јер тренутно има шест мандата, и ако буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи“, рекао је Вучић.

Као други фактор навео је резултат коалиције Српске странке заветници и Српског покрета Двери.

“Према овом узорку они су на 2,8 осто, и имају шансу да пређу цензус и то може бити фактор. Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент“, рекао је Вучић.

Србија ће увек чувати КиМ као део своје територије

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је пред Србијом тежак период и преговори са Приштином, али да ће Србија увек чувати КиМ као део своје територије.

„Биће тежак период пред нама и мораћемо да разговарамо и да наставимо наш европски пут. И биће тешких преговора и нелаких уступака и са Приштином, али ћемо увек чувати Косово и Метохију као део територије Србије“, рекао је Вучић на другој конференцији за медије у изборном штабу листе „Србија не сме да стане“.

Председник је додао да ма ко победи у Београду најважније је у овом тренутку ујединити људе и земљу.

„За нас важно да покушамо да ујединимо народ, да ујединимо људе, ко год буде владао у Београду, како би ти људи знали да желимо Србији добро“, рекао је Вучић

Председник је истакао да су резултати СНС на овим изборима други најбољи резултат у историји и то остварен после 11 година на власти.

„Ја морам да кажем да сам бескрајно срећан и бескрајно захвалан свим колегама и пријатељима, свим дивним људима који су се борили у овој кампањи. Свима који су издржали тежак терет, а свакога дана су били на терену. Суочавали се са бесмислицама и ноторним неистинама“, рекао је Вучић.

Додао је да се данас насмејао јер су поједини медији његове комшије прогласили за кумове.

„Каже први пут са кумом на гласање, а оно моје комшије. Сад му људи говоре да ја не знам ко су моје комшије. То су са шестог спрата комшије из моје зграде. Нема лажи којима се нису служили током ове кампање“, рекао је председник.

Он је додао да су га посебно заболеле лажи које су биле усмерене и упућиване људима пореклом из Републике Српске.

„То је нешто што је застрашујуће. Ту скоро да никакве промене у стварном броју гласова нема. Нити то суштински одлучује, али је симболично веома важно. А они су дочекали прилику да ни због чега нападају људе. Због лажног бирачког места. Због бирачког места које су сами измислили“, рекао је Вучић.

Многи су се смејали када сам рекао да ћемо имати апсолутну већину

Председник Србије и носилац листе „Србије не сме да стане“ Александар Вучић рекао је вечерас да је његов посао био да та листа освоји апсолутну већину на данашњим изборима.

„Многи су се смејали када сам јасно и недвосмислено рекао да ћемо имати апсолутну већину. То сам рекао на последња два митинга, то сам рекао приликом гостовања на телевизијама. То је једини резултат којим бих био задовољан. А, ко ће с ким у коалиције, питајте неке друге, не бих о томе да причам“, истакао је Вучић на конференцији за новинаре у изборном штабу СНС-а.

На питање новинара да ли је данашњи дан био „празник демократије“, с обзиром на то да је у образложеном предлогу Владе за расписивање избора наведено да су расписани и због тога да би се „смањиле тензије у друштву између супротстављених страна“, а да је премијерка Ана Брнабић на вечерашњој конференцији причала о кршењу изборне тишине, лажним инсинуацијама опозиције и уопште да су водили „најпрљавију кампању“, председник је одговорио да је поносан на то што је изборни дан прошао без и једног физичког инцидента.

„Никада нисмо имали ситуацију да нема ни једног физичког инцидента, осим напада на ауто чланова ‘Црте’. Лица која су то учинила приведена су одмах. На прошлим изборима је било 20 одсто више“, рекао је Вучић.

Он је навео да су неки веровали у сопствене неистине и у „сопствена непостојећа истраживања“.

„Лагали себе и онда су дошли у ситуацију да не знају шта да раде, не са пет одсто заостатка, већ са 25 одсто заостатка. Четвртину бирачког тела мање. Што се нас тиче, ја сам поносан на нашу кампању. Никоме нисмо споменули ни оца, ни мајку, ни дете, ни деку и баку, супружнике, ни било кога. А они су све време водили такву кампању, зато нису могли да добију више гласова“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је презадовољан начином како је листа „Србија не сме да стане“ водила кампању и да су што се тиче политичких противника говорили само оно што су и они сами говорили пре шест месеци и годину дана, само да би се упоредило како су се понашали и шта су радили.

„У тренутку када неко виче ‘Вучићу п…’ ви од њих направите жртву, а кажете да сам их ја прогонио. Па да ли мислите да су људи у овој земљи луди, да не умеју да читају, слушају, виде. То није реално, размислите и сами“, рекао је председник.

Водићемо политику стабилности, одговорности и даљег напретка наше земље

Народ је поручио све свима, а што се нас тиче ми ћемо да водимо политику стабилности, политику озбиљности, политику одговорности и политику даљег напретка наше земље, изјавио је вечерас председник Србије и носилац листе „Србија не сме да стане“ Александар Вучић.

Вучић се на конференцији за медије захвалио председнику Републике Српске (РС) Милораду Додику, бившем председнику Србије и оснивачу Српске напредне странке Томиславу Николићу, и грађанима Црне Горе који су пружили подршку листи „Србија не сме да стане“.

Коментаришући нападе опозиције на његову породицу председник је истакао да се о његовом оцу говорило да није његов отац, док се за његову мајку говорило да је, како је рекао, неморална јер га, према тврдњама опозиције, није правила са његовим оцем.

Вучић додаје да се за његову супругу Тамару Вучић говорило да је носила луксузне комбинације, а заправо, напомиње он, је она носила комбинације спрских приватника, односно домаћих модних дизајнера, како би их рекламирала и показивала.

„Данило им је мета увек где год и како год се појави, то је животна жеља свих њих да се том младићу нешто лоше догоди, за којег мислим да је веома васпитан. Вређали су и Вукана, односно мене говорећи да није моје дете пошто шетам комшијско дете и да Вукан не постоји. Хоћу свима да кажем једно велико хвала, мојој деци и Данилу и Милици, Милица је дошла само да галаса на један дан, и малом Вукану да их тата много воли, и да је ово за њих троје“, навео је председник и поручио својој деци да од њега могу да науче да се боре још јаче кад год их отпишу.

Он је поручио да, када и Србију отпишу на међународном плану, она ће морати да буде још јача и да се бори и направи велики „повратак отписаних“, као и добро место себи у Европи и свету, али пре свега добро место за све грађане.

Раније је потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила да на основу 50 одсто обрађених узорака листа „Србија не сме да стане“ има 47,1 одсто гласова и сама више од 125 мандата у Скупштини Србије.

Брнабић је навела да је, према узорку од 50 одсто обрађених гласова, листа “Србија против насиља“ освојила 23 одсто гласова, да је листа Социјалистичке партије Србије освојила 6,7 одсто гласова, коалиција “Нада“ је освојила 4.9 одсто, коалиција “Ми – глас из народа“ 4,6 одсто, док је коалиција “Национално окупљање“ Двери и Српске странке Заветници освојила између 2,9 и три одсто гласова.

Она је истакла да ће на основу тог узорка СНС сама имати више од 125 места у Скупштини Србије, односно 131 посланичко место у парламенту Србије и додала да за тачан број треба сачекати да бројање гласова буде завршено.

“Што се тиче Београда, ти резултати су тек почели да пристижу и свесна сам да опозиција има план да ту прогласи победу, иако још нису ни пребројани гласови“, рекла је Брнабић.

„Добродошли на славље“, рекла је Брнабић на почетку конференције за медије.

Она је казала и да ће се наредних дана више говорити о периоду пре избора, као и самом изборном дану, односно о томе како су се шириле неистине, инсинуације, лажи и све остало, са циљем да се креира атмосфера за изазивање хаоса и панике.

„Покушавали смо да објаснимо људима поштујући изборну тишину о каквим је лажима реч од ‘са кумом на гласање’, да је у Блацу делио новац гласачима, да је кренуо бугарски воз, где су сами постављали аутомобиле и покушавали да изазову панику“, рекла је она.

Како је истакла радило се о класичним лажним вестима, бруталним лажима и неистинама које су лако проверљиве.

„Опозиција је имала 80 одсто контролора. Било је пуно лажи до Београдске арене, што је тек глупост невиђених размера, јер ти људи нису у бирачком списку. О томе ћемо ових дана“, рекла је она.

Додала је да је једина неправилност био инцидент у Оџацима и захвалила се МУП-у јер су реаговали брзо.

„Да не причам о томе са чим смо се као странка суочавали у време изборне тишине чак и на сам дан избора. Буквално три дана укључујући и изборни“, рекла је Брнабић.

ТопПрес/  Извор: РТВ, Танјуг