Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је држава спремна да спроведе референдум у општинама или окрузима у околини Лознице, по питању пројекта Јадар компаније Рио Тинто о изградњи рудника за експлоатацију литијума, како би се видело да ли га грађани желе, али и истакао да би људи морали да знају и да би тај пројекат омогућио економски просперитет, као и демографски опоравак.

„Не желим да Влада Србије и ја као председник ништа намећем. Спремни смо да спроведемо и референдум у општинама или на нивоу округа, да видимо шта је то што жели, али народ мора да буде упознат са тим о чему се ради“, казао је он на конференцији за новинаре.

Истакао је да Србија има значајне истражене резерве литијума, који је неопходан за батерије за електрична возила, у индустрији која ће забележити огроман напредак и да су у питању десетине милијарди евра.

Указао је и да је литијум нешто без чега се не може у овом тренутку, али и да ће за 15 година изгубити вредност коју има данас, јер ће највеће светске компаније научити како допуњавају батерије на неке друге начине, због чега је Србија „у трци са временом“ у вези са тим пројектом.

Како је прецизирао, код Лознице је реч о подземном руднику, површине 300 хектара, где би на изградњи радило 2.100 радника, уз око 1.000 високо квалификованих радника и стварање још око 1.500 индиректних радних места.

Вучић је прецизирао и да Европска комисија предвиђа да ће вредност тржишта батерија бити на нивоу 250 милијарди евра годишње већ 2025. године, а потражња за литијумом повећаће се 20 пута до 2030. године, а 58 пута до 2050. године.

Додао је и да у околини Лознице неће бити течног већ чврстог отпада, уколико би грађани пристали на пројекат Рио Тинта, којим се далеко лакше и ефикасније управља, а отпадни материјал ће се у потпуности рециклирати и користити у другим индустријама.

Подсетио је и на раст тржишта електричних аутомобила у свету и забране продаје возила са унутрашњим сагоревањем које ће ступити на снагу у појединим земљама већ од 2030. године.

Вучић је казао да пројекат Рио Тинта у Србији подразумева не само рударење, већ и поступак рафинисања.

„Ми на томе бисмо имали инвестицију од 1,5 милијарде евра и запослених 2.000 људи, а производња би кренула тек 2026. године“, рекао је председник Србије, наводећи да би ископавање и прерада руде у Јадру била могућа 56 година, а годишњи приходи би били 600 милиона евра.
Он сматра да би Лозница и Крупањ, који сада имају око 90.000 становника, у року од 30 година имали 150.000 житеља и да би се зауставио дугогодишњи тренд депопулције у Подрињу, те да би тај крај Србије могао да „напредује и процвета“ уз пројекат експлоатације литијума.

Вучић је казао да се разматра и производња катода, а потом и производња батерија за електрична возила, али се ништа неће радити уколико се не добије дозвола градјана.

Како је објаснио, варијента је да кинеске компаније раде производњу катода и електричних батерија, али је заинтересована и ЕУ која има свој програм о коме разговара са Србијом, где желе да обезбеде сировине за своје аутомобилске гиганте.

Верује и да ће у Бриселу имати разговоре о томе.

„Србија ће зато да гледа шта је најбољи интерес за њу, ако народ допусти“, казао је Вучић.

Истакао је да би, уколико би се градила фабрика за израду батерија и катода, приходи били не 600 милиона евра, већ 3,4 милијарде евра годишње.

„Уколико будемо разговарали са Европљанима, ми ћемо да тражимо да додје један од великих европских производјача аутомобиле који ће да производи електрична возила“, рекао је Вучић.

Додао је да би, „ако се реализује та производња од 450.000 возила годишње, утицај на БДП био 10,3 милијарде евра или 22 одсто БДП-а из 2020. године, а укупни приходи би на годишњем нивоу били фантастичних 19,7 милијарди евра“.

„То је све потребно преговарати, не бих могао то све одмах да обећам, али не бих вама о томе говорио, да са сигурношћу не можемо да вам кажемо да осим ове последње фазе, све друго имамо у џепу“, казао је председник Србије, додавши да је услов свега да се не угрожава животна средина.

Због тога је навео да је нужно разговарати са градјанима, истичући да ниједан корак неће бити учињен, а да не буде транспарентан.

Вучић је нагласио и да је пред Србијом другачији период, да ће морати да се посвети пажња обновљивим изворима енергије и „Зеленој агенди“, али и да се то искористи као подстицај за раст екононије, а не као иделошки раздор, медјусобне свадје, одбијање инвеститора и „рушење највиталнијих интереса земље“.

На критике у вези са пројектом Рио Тинта, који је битан за Мачвански округ, Лозницу, Крупањ и целу Србију, Вучић је рекао да се ту ради о лицемерју, те навео да је привредно друштво „Рио Сава експлорејшн“ стигло у Србију 2002. године у време Зорана Ђинђића.

Набројао је да су сва решења у вези са пројектом, њих девет, издата у време када он није био на власти, па је тако поред осталог навео да је један од докумената издат 2005. године, у време када је председник Србије био Борис Тадић, Драган Ђјилас водио Народну канцеларију, а Вук Јеремић био саветник за спољну политику.
Вучић је казао да се они ни тада, ни касније нису успротивили пројекту.

Председник Србије је рекао да детаље о дозволама није изнео у јавност да би некога оптужио, мада би, како је навео, могао, јер ништа нису наплатили и Србија није имала корист, какву је могла имати.

„Можда су имали личну корист, али за то немам доказе. Али, Србија није имала користи, али може да има у будућности“, рекао је Вучић.

Он је додао да је приметно да се годинама наставља тренд депопулације у Подрињу, западној Србији, где, каже, живи око 100.000 људи, а тај крај Србије могао би, додаје, да напредује и процвета уз пројекат експлоатације литијума.

 

ТопПрес/ Извор: БЕТА

One thought on “Вучић: Спремни смо за референдум у вези са пројектом компаније Рио Тинто”

Comments are closed.