foto tanjugfoto tanjug

Александар Вучић је, током посете Требињу, захвалио грађанима на величанственом дочеку и на томе што поштују Србију.

Указао је да ће Србија наставити да поштује интегритет БиХ, али да јој нико не може забранити да воли Републику Српску.

„Нико нам не може забранити да волимо Српску једнако колико она воли нас“, истакао је српски председник.

Вучић је детаљно у Требињу говорио о пројектима на чијој реализацији је Србија помогла Републици Српској, а посебно је истакао изградњу вртића „Србија“, за који је Влада издвојила пола милиона евра, а који ће, како је рекао, бити завршен до краја маја.

Председник је најавио и улагање у место Бањци, где становници немају водовод.

„Рекли су ми да немају водовод и да им је потребно 300.000 евра. Србија је то преузела на себе. И онда, када вам кажу да је Србија нешто обећала, хоћу да знате да ћете новац кроз седам дана и добити“, поручио је Вучић.

Подсетио је да је за вртић „Србија“ у Требињу Влада већ издвојила новац, те да то показује да „код Србије нема чекања“, посебно јер је, како каже, њено финансијско стање у бољем положају него што је било.

„Ово је трећа година да имамо финансијски суфицит, као четири земље у Европи. Србија није као те земље по богатству, али јесте по финансијској дисциплини. Зато можемо да помогнемо нашем народу, и зато смо помагали Републици Српској“, поручио је председник у Требињу.

Најавио је, између осталог, и улагање у пут Тјентиште–Фоча, за који ће, каже, бити одмах издвојено пет милиона марака.

Како је рекао, најлепши утисак на њега су оставила деца код вртића у Требињу, која су га дочекала узвицима „Србија, Србија“.

„То нигде у свету не можете да доживите, осим у Херцеговини“, поручио је Вучић.

Председник је Требињцима пожелео све најбоље, и поновио да Србија много воли РС, којој ће увек помагати.

Вучић је у Требињу отворио Канцеларију Конзулата Србије, а након тога је, у присуству градских званичника и председника РС Додика, посетио и Херцеговачку кућу, у којој су изложени храна и пиће по којима је позната источна Херцеговина.

Затим се упутио у парк поред хотела „Платани“, где су га дочекали бројни грађани, као и најмлађи Требињци који су били обучени у српске народне ношње.

Окупљени грађани, који су у парку поздрављали аплаузима Вучићево обраћање, носили су транспаренте са сликама председника Србије, руског председника Владимира Путина, али и исписаним транспарентима „Дрина није граница“, „Косово је срце Србије“, „Сви долазили и обећавали, само Вучић испуњава“, „Од Требиња до Београда сви воле Аца и Милорада“…

Иначе, председник Вучић je претходно био у Мостару, где је свечано отворио 21. Међународни сајам привреде, на којем је Србија земља партнер.

Председник РС Милорад Додик, који је посетио Требиње заједно са председником Србије, захвалио је Александру Вучићу што разуме потребе српског народа на том подручју и што шаље поруку да је Србија са њима.

„То можда и више вреди од новца који Србија издваја, та порука да је Србија са нама. Србија и Српска ће све више бити јединствене у осећају живота, нашем идентитету…“, рекао је Додик.

Најавио је да ће се у наредних годину дана градити део пута од Тјентишта до Фоче, а да је Србија обећала помоћ за изградњу тог пута, како би се обезбедила бржа веза и бржи долазак из Србије у РС и из РС у Србију.

Постоји још заједничких планова чија реализација би допринела да сви грађани РС и Србије осете бољитак.

„Србија је оно што нас занима. Живимо у РС и желимо да Дрина и граница буде што мања и да једног дана нестане међу нама“, поручио је Додик.

Додао је да Срби који живе у РС нису босански Срби, како их често називају, већ Срби који припадају јединственом српском народу и не желе ништа друго.

ТопПрес/ Извор: Танјуг