Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да, иако држава није формално увела, до краја марта је на снази ванредно стање.

„За нас су тих осам месеци најтежих у поређењу са свих претходних десет година“, објаснио је он у интервјуу за Пинк.

Струја је постала проблем истиче и сада док је лето те указао да држава сваког дана плаћа два до три милиона дневно за куповину струје.

Рекао је да не жели да плаши грађане, већ само да их информише о ситуацији и шта држава може, шта ради, и шта не зависи од нас.

Указао је да када се чује да министар привреде Немачке Роберт Хабек говори о мерама штедње, да Хановер искључује топлу воду у јавним купатилима, иако је то некоме смешно, показује да се ради о озбиљним људима који сагледавају будућност и разумеју шта долази.

„Ми се већ сада суочавамо са великом сушом која прави проблеме. Ми не бисмо увозили струју данас да нема суше, али плаћамо два милиона евра, некада и три, дневно јер нема воде у рекама, у Ђердапу,…“, казао је Вучић.

Објаснио је да је цена струје на тржишту Европе данас достигла рекорд од 540 евра по мегават сату, а наши грађани плаћају око 40 евра, што је 14 пута мање.

Истакао је да некада преузме држава део, код нас је то већи, а код других мањи.

„Ми смо преузели улогу да држава преузме готово све и то прави проблем у свим другим стварима“, објаснио је он.

Вучић је указао да, ко има, на пример, ветропарк у Србији, не мора да продаје произведену струју ЕПС-у, већ може да је пласира на европском тржишту где је већа цена.

То је могуће, рекао је, јер је успостављено европско тржиште, констатовао је он.

„Мораћемо да мењамо закон како би морали нама да понуде право прече куповине. Али отом потом. Ту ће ЕУ да протестује“, каже Вучић.

Истакао је да је Струја постала проблем и лети, јер имамо много бољи животни стандард па имамо клима уређаје, а хидрологија „не ради“ уопште.

Суша, како је додао, разара нам кукуруз, који је посејан на 950.000 хектара.

„Крваримо на дневном нивоу за струју, а гас купујемо, додатне количине, које не иду редовно по руској цени то плаћамо и утискујемо у Мађарску. До сада смо обезбедили 650 милиона евра да бисмо купили 500 милиона кубних метара“, рекао је он.

Резерви гаса имамо за 50 дана, да ни кубни метар не увеземо

Вучић је изјавио да држава има резерви гаса за 50 дана, као и да купује угаљ, свуда где може, како се не би угрозило снабдевање струјом.

„Са струјом имамо много проблема, са водом бескрајно проблема. Са гасом такође, али смо се борили и, верујем, изборили и већ имамо више од 100 милиона утиснуто у Мађарској, сваки дан по четири, пет милиона утиснемо, а готово дупке је пун наш део складишта у Банатском двору, тамо је 247 милиона кубних метара гаса“, рекао је Вучић.

Ако дневно максимално можемо да повучемо четири, до пет милиона кубних метара гаса из Банатског двора, то значи да резерви у том гасном складишту имамо за 50 дана, све и да не добијемо ниједан кубни метар преко Балканског тока.

„Да избије апсолутни рат, у свим деловима света, толико гаса имамо, за 50 дана“, рекао је Вучић.

Он је указао да је компликованија ситуација са струјом, те да се увози угаљ, са свих страна где је то могуће.

„Разговарамо са кинеским партнерима, помажу нам да набавимо два милиона тона, то би нас добро спасило“, рекао је Вучић и додао да нам све то тешко стиже у земљу, као и да Кина има бољи угаљ него што нама одговара, али да је држава све што може у региону, купила.

„Сад бих питао све „стручњаке“ шта би било да немамо угаљ, ником ниједан фрижидер не би радио, нити клима.. Да смо послушали све, да се одрекнемо угља. А, ја сам говорио – полако, прво енергетска безбедност и сигурност снабдевања, а онда све друго“, рекао је Вучић.

Рекао је да ће земља свакако прећи на коришћење енергије ветра, сунца, када изградимо реверзибилне електране, али не и пре тога.

„Цела Европа се вратила на угаљ и нуклеарке“, констатовао је Вучић.

Додао је и да сам нема проблем да саопштава лоше вести, јер је његов посао да уради све што може да реши проблеме, али да увек каже истину.

Рекао је и да не може себи да опрости „лудост“ са литијумом, јер је Србија једина земља која се тога одрекла, наводећи да су стране службе све то разориле, успеле да овде подбуне грађане, и од тог пројекта се одустало.

„Баш ме брига ко ће шта да каже, ја сам рекао истину“, додао је Вучић.

Повећање плата од 1. јануара између 12,5 и 14 одсто

Вучић  је најавио да ће плате у јавном сектору од 1. јануара бити повећане између 12,5 и 14 одсто.

„Направили смо планове да повећамо плате и много више. Ми очекујемо да плате од 1. јануара буду увећане између 12,5 и 14 одсто, што ће опет ће бити значајно више него што је међугодишња инфлација. Нигде друго неће толико расти примања на такав начин и да опет не угрозимо стопу јавног дуга“, рекао је Вучић за Пинк.

Додао је да је то 700 милиона евра више из буџета уколико повећање плата буде 13 одсто.

„То је за јавни сектор, за лекаре, медицинске сестре, просветне раднике, полицајце, војнике итд. Гледаћемо да то иде и на 14 одсто, али то нам зависи од стопе раста и од преговора са ММФ-ом. Молим људе да се не наљуте ако то буде 12 или 12,5 одсто, јер тешко крваримо и да успевамо да то поднесемо само захваљујући добрим и чврстим јавним финансијама“, нагласио је Вучић.

Он је додао да уколико буде добро ишло повећање је могуће и у децембру.

Купили смо све што је могло да се купи од енергената у региону

Председник је изјавио да је Србија купила од енергената све што је могло у региону да се купи, јер се припрема за зиму.

„Нема више где да се купи и све што смо могли да купимо у региону, купили смо и верујем да ћемо и угаљ да решимо са нашим кинеским пријатељима, али треба нам због баржи да порасте водостај Дунава, што се очекује крајем септембра или почетком октобра, када ће барже моћи да довуку угаљ из луке Констанце“, рекао је Вучић.

Каже да може угаљ да се довезе и карго возовима, али да су нам они већ пуни.

„Камионима исто увозимо све што можемо и из БиХ и из свих других делова бивше Југославије. Боримо се колико можемо“, нагласио је Вучић.

Поручио је грађанима да морају да буду свесни да држава крвар,и али да се и даље не угрожавају финансије.

Напоменуо је да не би био проблем да у свету функционише тржиште капитала, али да то није случај.

„Свуда је инфлација, а новца нигде нема, нико не даје новац по ниским каматама, као да је Судњи дан“, рекао је Вучић и додао да Румунија као чланица ЕУ добија новац по високим каматама од шест одсто, што су ненормални услови, као и Мађарска и по још вишој камати.

„Ми имамо добру финансијску стабилност и одајем ту признање министру Малом, јер директно преговарамо са великим финансијским инвеститорима и успевамо да закрпимо одређене ствари. Следећа година ће нам бити најтежа за враћање дугова, јер нам тада доспева све од пре 10 година и рол овер који смо радили 2012. и 2013. за раније дугове. Тако да четири милијарде дугова ми морамо да вратимо следеће године. Све ћемо то да вратимо“, навео је Вучић.

Истакао је да мора да каже да грађани не треба да се љуте ако део од свега што је најавио не буде испуњено, по питању пројеката, енергената и хране.

Нисам сигуран ћемо моћи све рупе да поткрпимо, додао је Вучић.

Желим да грађани знају са каквим тешкоћама се држава суочава

Вучић је изјавио да су људи у Србији мање осетили последице рата у Украјини, него у свету и навео да жели да знају са каквим тешкоћама се држава суочава и то не својом кривицом и да имају разумевања за то ако не буде ишло све по плану.

„Желим да знају кроз шта пролазимо и да буду уз своју земљу“, рекао је председник и додао да жели само да људи имају разумевања за ситуацију примећујући да већина разуме.

Констатовао је да до сада није прекинут ниједан пројекат и да је важно да се ниједан пројекат не прекине.

„Имао сам састанак са својим најближим сарадницима и рекао сам им да не знам да ли је могуће да издржимо. Синиша Мали ме разуме, али други мало теже јер знам о чему причам, знам шта долази. Данас је цена гаса 2.300, данас је јул када гас нико не троши“, каже Вучић.

Појашњава да је то цена са берзе, холандске која је за целу Европу, а да са транспортом кошта 3.000 долара.

На питање да ли важи и даље наш уговор са Русијом, председник каже да важи још три године и да је тај уговор одличан, али примећује да важи за две милијарде кубних метара гаса.

„Цена између 350 и 370 важиће за нас, али за две милијарде кубних метара. Имамо фантастичну цену за те две милијарде, али за једну милијарду ћемо да платимо три пута више, односно имаћемо осам пута вишу цену“, каже.

Борићемо се да обезбедимо стабилност и сигурност за грађане

Председник је рекао да ће Србија годину завршити са 58 милијарди евра БДП-а и да је он за десет година готово удвостручен.

„Ако обезбедимо овакве плате, стабилност и сигурност за људе, наставимо да градимо, ми смо на добром путу“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да се мора борити за сваки пројекат, али и да се сачува стабилност.

„Трудићемо се и да приватни сектор оснажимо и ојачамо“, рекао је Вучић наводећи да приватници јачају државу, и да не би требало да државни сектор постане атрактивнији од приватног.

На питање да ли постоје планови за евентуалне рестрикције струје или гаса, ако нешто крене у свету како не треба, Вучић је рекао да он у „кукњави“ не жели да учествује и да се рестрикције извуку као једини наслов у медијима.

Он је указао на то да медији негативним вестима дају већи простор, па су тако каже сви кренули да рачунају колико це бити повећање струје од 6,5 одсто иако је струја у Србији и даље најјефтинија у целој Европи и најисплативија за грејање и даље.

„Ми јуримо негативне вести, нама није појефтинило гориво, већ поскупело један динар“, приметио је Вучић додајући да ће да је то у нашој природи и навео како ће рецимо сада сви да се жале да су ђачки ранци сувише тешки, док се он залаже да деца што више уче и раде.

У том контексту навео је и да му је више странака предлагало да се не ради недељом.

Како је рекао очекују од мене да неком забраним да ради недељом, што ми не пада на памет.

„Хајде да будемо фер, људи имају највећа примања, а неће бити да радимо дупло више. Боља је држава, мало се висе се ради па је дошло до споја да буде боље. Ја у тој кукњави не могу да учествујем“, рекао је Вучић.

У суботу о кандидату за председника Скупштине

Вучић је најавио да ће у суботу, на Председништву странке, бити донета одлука о кандидату за председника Народне скупштине.

Вучић је рекао да ће бити донета одлука и о осталим кандидатима за скупштинска тела.

„Дали смо доста тога опозиционим странкама јер је то фер. Они су задовољни и нису веровали да ће толико да добију. Демократија нека цвета“, поручио је он.

Упитан за мандатара, рекао је да се сузио круг на двоје или евентуално троје.

Избегао је одговори ко ће бити мандатар и када ће бити донета одлука.

„Мандатар ће бити, видећемо“, казао је он.

Истакао је да ће мандатар да размишља ко ће бити на важним министарским функцијама у овом тренутку, као што су министар енергетике или финансија.

„Ја ћу дати своје мишљење. Мислим да је Синиша Мали обавио добар посао“, казао је он.

На констатацију да се Мали помињао за место премијера, рекао је да Мали може да буде добар премијер за четири године.

„Он може да буде премијер у некој будућој влади, ако се буде даље доказивао и показивао, радио вредно и додатно уозбиљио“, поручио је Вучић.

Влада потребна што пре, верујем у августу

Вучић је рекао да је Србији потребна нова влада што пре и да верује да ће она бити формирана у августу.

Он је на питање када ће Србија добити владу и да ли ће се чекати крајњи законски рок, рекао да то није реално, јер би тада влада била у новембру и указао да је влада потребна што пре.

Вучић је данас раније рекао је да ће се врло брзо, за око 12 дана, знати име мандатара, који ће саставити владу.

Компликују се ствари у БиХ, забрињава Бакирова изјава

Вучић је изјавио да се компликују ствари у БиХ и да забрињава изјава Бакира Изетбеговића, који је на страначком скупу СДА говорио о „пребројавању“ оружаних снага и набавци дронова.

„Брину и ове изјаве Бакира Изетбеговића, а о Хрватима нећу више ништа ни да говорим“, рекао је Вучић и поручио да жели само да се сачува мир и да треба што пре да разговарамо са Бошњацима и дугорочно решимо проблеме.

Вучић је тако одговорио на питање како види то што је председник Хрватске Зоран Милановић раније данас оштро критиковао хрватску владу, јер, по његовим речима, не реагује на претеће изјаве председника Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, као и то што је хрватски премијер Андреј Пленковић осудио изјаву лидера СДА Изетбеговића о „пребројавању“ оружаних снага и набавци дронова, оцењујући је као „катастрофалну“ и да се не може другачије протумачити него као припрема за рат.

Вучић је рекао да га не интересују међусобни односи између Милановића и Пленковића, јер је то њихова унутрашња ствар, али да је изјава Бакира Изетбеговића нешто озбиљније.

„Компликују се ствари у БиХ и не желим ништа да говорим, само желим да сачувамо мир и морамо брзо да разговарамо када прођу избори у БиХ. И у најтежем окружењу да разговарамо са Бошњацима и да дугорочно решавамо наше проблеме са Бошњацима“, навео је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће ићи у Јасеновац, Вучић је рекао:

„Ако ме неко некад буде пустио. Могу ђаци да иду, само не може председник да иде. Можда једном и то буду могуће. Гледаћемо са Хрватима у нашој земљи да градимо најбоље могуће односе и учинимо све што траже, да се осећају као свој на своме“, рекао је Вучић и додао да они не треба да трпе због политичких „реплика и дуплика“.

„Одговоран однос према грађанима Србије хрватске националности мора да буде наш одговор“, поручио је Вучић.

Наставак сарадње са суседима, брине ситуација на Косову и Метохији

Вучић је изјавио да ће наша земља наставити да сарађује са суседима, као и да се нада да ће пронаћи снаге да се поправе односи са Хрватском додајући да га брине ситуација на Косову и Метохији, али да ће Србија дати све од себе да сачува мир и стабилност.

Вучић је, одговарајући на питање везано за политичке притиске, казао да му у септембру следи велики самит у Будимпешти са Аустријом и Мађарском где ће договорити заједничку политику везано и за мигранте и неке друге ствари.

„Наставићемо да сарађујемо са нашим комшијама, суседима, верујем да ћемо и са Хрватском имати снаге да поправимо односе, јер на крају крајева ми и јесмо и једни и други гаранти спровођења Дејтонског споразума. Верујем да упркос тешкој историји, прошлости, можемо да нађемо много тога заједничког за будућност“, казао је председник.

Истиче да га брине додатно неодговорност премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и ситуација на КиМ, али указује на то да ће дати све од себе да сачува и мир и стабилност.

„Молим заштитнике и земље силе заштитнице, пре свега из петорке, да нам помогну у томе и да не користим тежак израз и кажем да обуздају, помало уразуме Аљбина Куртија и ништа више како бисмо могли да се посветимо решавању свих економских проблема и мука које предстоје и које су пред свима нама“, поручио је председник.

Од дијалога нема ништа док је тамо Курти

Председник Србије истакао да од дијалога Београда и Приштине нема ништа док у њему учествује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

„Док је Курти тамо, нема ништа. Што се тиче позива на дијалог, ја ћу увек да одем, али ту нема ништа“, казао је председник.

Према његовим речима, Аљбин Курти је решио да не води никакав дијалог и да се не дође ни до каквог компромиса.

„За њега је компромис међусобно признање, као да ми чезнемо за признањем нечега што не постоји у међународном јавном праву тако да не знам о чему даље да разговарамо“, поручио је Вучић.

У Отвореном Балкану сви свима помажемо

Вучић је рекао да у оквиру пројекта Отворени Балкан сви свима могу да помажу и да је то веома важно посебно у условима кризе.

„Ми не можемо из руског дела, али можемо свима да помогнемо у гасу, појединим данима у струји Северној Македонији, у храни једни другима можемо да помажемо“, рекао је Вучић на питање ко коме може да помогне у оквиру Отвореног Балкана ако дође до веће кризе.

Објаснио је, рецимо да постоје дани, када је хидролошка ситуација боља па Албанија може да помаже у струји Северној Македонији, па и нама, а када је лоша Србија може њима.

„То су вазне ствари“, указао је Вучић и додао да је Србија платила и два руска хеликоптера за гашење пожара који носе ведро од 5000 литара и којима ће такође свима моћи да помогну.

На питање како ће стићи те летелице, Вучић је рекао да ће доћи нормално, јер то није оружје да би нам неко забранио.

„Како су нам стигле супер пуме? Сме са Запада, а не може одавде, а и супер пуме ћемо да користимо не само за гашење пожара већ и за војску и полицију“, запитао је Вучић.

На констатацију водитеља да је и руски министар спољних послова Сергеја Лаврова за мало стигао у Београд, Вучић је узвратио да је тако за мало стигао и (кинески ПВО систем) ФК3.

„Посто су нас критиковали када је требало да дође Лавров, после тога су многи министри спољних послова па и премијере из ЕУ да су ишли код Путина и Лаврова, па то није био велики проблем, а када је требало да дође у Србију, био је велики проблем“, констатовао је Вучић.

У том контексту је поменуо и очекивања да уведе санкције Русији.

„Неки кажу Вучић се извлачи, неће да се формира влада, јер ова не може ова влада да уведе санкције, причају глупости. Они на западу само чекају да ја само јавно кажем да уводимо санкције, не морамо уопште да их уведемо, али они би били задовољни. А ја ево нећу то да кажем“, поручио Вучић.

Каже и да ће се на конститутивној седници скупштине у понедељак водити борба између опозиционих странака које ће да се утркују у томе да буду већи Руси од самих Руса, а други који ће да траже више санкција против Руса и од самих Американаца и Немаца,

„Али нека цвета хиљаду цветова“, закључио је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Вучић: Струја постала проблем и сад у лето, резерви гаса имамо за 50 дана, повећање плата од 1. јануара”
  1. Problem je u nama.
    Imamo dovoljno uglja,ali nije pripremljen za kopanje i termoelektrana
    to nam moze podmiriti potrebe kada bi radilo punim kapacitetom.

Comments are closed.