Крагујевац –  Председник Александар Вучић изјавио је данас да ја је Сретење најважнији датум у српској историји, црвено слово Србије.

На Сретењској академији Кнежев запис у Крагујевцу, на церемонији обележавања Дана државности у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, Вучић је истакао да Срби данас, 40 дана после Божића, славе Сретење, најбитнији датум не у верском, већ и у политичком, културном, историјском календару „наше лепе Србије“.

„За нас је то црвено слово, много тога смо започели, урадили баш на Сретење. Народна мудрост каже да је мудрост да не радиш шта хоћеш, већ да не радиш шта нећеш. У том духу Меша Селимовић поручује да је свако слободан својом одлуком, храброшћу и непристајањем. Лична храброст Карађорђевих устаника из 1804. није била ништа мања од храбрости Спартанаца који су са Леонидом пали бранећи законе Спарте“, поручио је Вучић у беседи.

Подсетио је да је на данашњи дана пре 219 година одржан збор на коме је било присутно око 300 људи, на којем је за вожда изабран Ђорђе Петровић, чија је прва заповед била „сваки свога убите субашу“.

Вучић је подсетио на величанствену победу на Иванковцу која је значила почетак ратне епопеје у којој се ређају херојске победе попут Мишара, Делиграда…устаници ослобађају Кладово, Неготин, Алексинац, Ражањ, Крушевац, Београд.

„Иако је у почетку имао карактер буне против дахија, од 1805. он постаје јавно декларисани рат за независност од Отоманског царства. Чланови Управитељствујуће Совјета Српског, прве Владе, били су најмудрији људи тог времена попут Проте Матеје Ненадовића, Доситеја Обрадовића, Петра Ненадовића, Луке Лазаревића“, истакао је Вучић.

Сретењски устав ставио Србију у ред најдревнијих истинских демократија

Председник Србије је рекао да је Сретењски устав дао Србији за право да себе трајно истиче у ред најдревнијих истинских демократија не само на Балкану већ и у Европи.

„На Сретење 1835. године усвојен је први модерни устав, Други српски устанак дао нам је за право да пишемо своје законе, иако Кнежевина пре Берлинског конгреса де јуре није била суверени субјект међународног права“, рекао је Вучић.

Додао је да је Димитрије Давидовић написао Сретењски устав узимајући за полазиште уставе Француске и Белгије, и нагласио да је отишао и корак даље.

„Устав јасно предвиђа да сваки је Србин једнак пред законима српским како у одбрани тако и у казни. На свим судовима од најмањих до највећих“, истакао је Вучић.

Како је рекао, Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија земља слободних сељака чије је право на имовину потврђено највећим правним актима.

„Давидовић чини част нашој отаџбини када у Уставу записује речи: Како роб ступи на српску земљу онога часа постаје слободним“, истиче Вучић.

Вучић је нагласио да „вековима и пре Милоша српском народу није мањкало храбрости“.

„Али поставило се питање зашто је српска револуција била успешна и зашто се окончала обнављањем државности. Неки ће рећи зато што су нам у прилог ишле међународне околности, јер као што знате када ми Срби нешто постигнемо никада то није зато што смо ми били умешни, успешни, већ зато што се нешто друго догодило“, рекао је Вучић.

Како је рекао, „када су нам неки други стварно криви за нешто никада ти други нису криви, увек смо ми криви“.

„Немојте да вас подсетим чак и када су нам бомбардовали земљу и убијали децу ми смо увек тражили у свом комшилуку кривца, а тек онда кривца у ономе који је бацао бомбе на нашу земљу. Тако нам је било лакше. Трећи, а вероватно су они у праву, рећи ће вам да је наш успех везан за Милошев политички гениј и чињеницу да његов таленат није имао премца међу савременицима“, истакао је Вучић.

Држава се овде рађала и од тада Србија никада није умирала

Вучић је, указујући да је у Крагујевцу рађана држава Србија, изјавио је данас да без државе као народ били би у позицији и оних народа већих од нас који живе по туђим територијама и законима и који су препуштени на милост и немилост туђих интереса.

„Без државе и зато говорим држава јер држава је рађана овде и од тада држава Србија никада није умирала, без принципа на којима почива, без институција и механизама на којима су изграђени економија, просвета, здравство, слобода не би била реч за коју живимо и коју живимо, него сан за који умиремо без наде да ће се икада остварити“, рекао је Вучић.

Како је навео, данас суочени са последицама рата у којем не учествујемо на истоку Европе и са притисцима у вези Косова и Метохије, свој спас можемо да нађемо у чињеници да смо у последњих 10 година успели баш оно што су наши преци хтели – да створимо јаку државу, самосталну, демократску, суверену која је у стању да расте, развија се, јача и да се истовремено бори и чува своје националне интересе.

„Створили смо државу која има право на реч, поштовање и која то право црпи из поштовања принципа на којима би требао читав демократски свет да почива, да почива, али и да их поштива. Не одузимајући никоме слободу да сам одлучује и да се бори за своје, ми можемо да захтевамо да се поштује и наша слобода да будемо суверени, сами одлучујемо и боримо се за своје. Без државе, само као народ, то не бисмо успели“, нагласио је председник.

Наводећи да народи стварају државе, а да државе чувају народе и омогућавају им да постоје и буду субјекти, а не пуки објекти сваке политике, Вучић истиче да су због тих чињеница, због државе Србије данас, та 1835. година, тај Устав и овај празник толико важни.

Како каже, они нам показују начин, они нас уче да се не играмо ни са државом, ни са судбином, поготову не са историјом.

„Они нас држе постојаним и чврстим до циља, путем којим хоћемо да идемо – слободе и независности и врло је јасно да то можемо само ако је држава довољно јака и способна да остане слободна и на јасном путу и ка јасном циљу“, истакао је Вучић.

Поручио је и да не постоји важнији задатак за нас него да се према ономе што је створено нашом вољом, односимо одговорно, да је чувамо и јачамо и не дозволимо да ико угрози суштину нашег постојања и нашег опстанка.

За то, како каже, немамо други гарант од државе Србије.

„Немамо други гарант за све нас у централној Србији, ни за наш народ на КиМ, ни за наше људе у Републици Српској, ни за Србе у Црној Гори, ни за оне који живе у многим другим државама, од саме државе Србије, демократске, суверене и слободне“, казао је.

Указује да не може за њих права да обезбеди никаква „козачка скупштина“, празне пароле, никакав лажни, а гласни патриотизам и никакви дивљи позиви на нови круг рата и смрти.

Поручио је да Срби немају права да пред сенима предака се не присете колику су жртву поднели на олтар отаџбине и колико морају да воде рачуна чувајући своју земљу.

Стварање државе јесте авантура, али створена не трпи авантуризам

Председник Србије је истакао да стварање државе јесте авантура, највећа која постоји, али када је држава створена никакав авантуризам више не трпи.

Вучић је рекао да су уместо авантуризма потребне јасне одлуке базиране на принципима, озбиљности и одговорности, као и државна политика која зна да штити националне интересе не угрожавајући притом ни опстанак, ни будућност државе, ни народа који чува и штити.

„Сигурност, мир, стандард, напредак, нису само неки лепо упаковани производи на пијаци политичких или страначких понуда. Напротив, то су реални задаци, реалне политике у реалној и озбиљној држави. То су постаменти на којима почивају могућности и способност да стварамо и имамо будућност и да у њој будемо слободни, независни, суверени“, истакао је председник.

Он је упозорио је све, себе, али и све друге, да са тим не смемо да се играмо, јер држава не трпи авантуризам.

Истиче да морамо да наставимо путем који су утемељи наши преци, као што су и велики Ђорђе и велики Милош којима смо, како је напоменуо, споменике заједничке уклањали на ободима Калемегдана.

Каже да ћемо те споменике морати да вратимо како би нас опомињали колико је крви, али и памети и знања уложено у српску државност.

„Јер то ћемо морати да чувамо јер држава не трпи авантуризам. Наше је да бринемо о држави, учинимо је успешнијом, бољом, само тако ћемо имати и сутрашњицу и само тако ћемо дати значај ономе што је урађено у Крагујевцу лета Господњег 1835. Добро је да имамо Крагујевац, Шумадију, круг људи који су увек знали и умели да чувају своју државу, своју Србију“, закључио је председник.

Кад је држава угрожена најважније да будемо јединствени, нема авантуризма

Вучић је поручио јутрос, пред почетак Сретењске академије Кнежев запис, да је, када нам је држава угрожена и њени темељи, у условима тешке ситуације у свету, најважније да будемо заједно, окупљени и јединствени у жељи да сачувамо државу.

„И то нема везе са политичким партијама, то има везе са оним што је биће српског народа, али и свих других грађана Србије, да разумеју да имамо нешто што је свето, а то је наша земља Србија. И ништа светије немамо“, истакао је Вучић.

Нема игре, нема авантуризма, потребан нам је озбиљан и одговоран приступ, који значи чување мира и стабилности, јер су нам потребна деца у будућности, нагласио је Вучић обраћајући се грађанима који су га дочекали испред цркве и Старе скупштине у Крагујевцу.

Вучић је обишао прво стару цркву у Крагујевцу, посвећену Светој Тројици, коју је подигао Кнез Милош Обреновић, 1818. године, када је Крагујевац прогласио престоницом Србије.

Вучић је рекао да се на том месту, од Орашца до Крагујевца рађала српска држава.

„Рађање сваке државе и борба за државност јесте у неку руку авантуризам, али када државу имате, онда више никада немате право на авантуре већ државу негујете, чувате и никоме је не дате. Србија је овде створила своју државност и победила у првим европским устанцима Отоманску империју. Створила је овде први модерни европски устав источно од реке Рајне. Србија данас нема право да се игра и понаша неодговорно и неозбиљно према својој држави. А, држава су увек, пре свега људи, али и њене институције, способност државе да самостално води политику без притисака споља, способност државе да доноси одлуке и да се бори за своје виталне интересе“, истакао је Вучић.

Истакао је да нам је потребно више деце у будућности.

Како каже, губили смо децу и када смо морали и када нисмо морали, али да нам је то тешко да признамо.

„Време је да децу сачувамо и обновимо демографски капацитет наше лепе Србије и да имамо више деце у Крагујевцу, на неким од следећих пописа, а не мање. Данас имамо 12.000 више запослених него пре 10 година иако је становника мање, али нисам задовољан, мора да буде још боље, биће још инвестиција у Крагујевцу, али морамо да будемо посвећенији свом послу“, рекао је Вучић.

Два века Старе цркве у Крагујевцу

Црква Свете Тројице у Крагујевцу, у чијој се порти председник Србије обратио грађанима и за коју је рекао да је једна од најважнијих у Србији, обележава 200 година постојања.

Подигао ју је Кнез Милош Обреновић, 1818. године, када је Крагујевац прогласио престоницом Србије.

Она је била симбол јединства цркве и државе, а век касније, и симбол помирења две династије.

У порти су одржавана скупштинска заседања, усвојен први српски Устав, познат као Сретењски, прочитани турски Хатишерифи о аутономији Кнежевине.

Претпоставља се да је престони крст из 18. века донет са Свете Горе, а живопис, крагујевачком храму, удахњује нови живот.

Академија је почела у 9.00 часова интонирањем химне, после чега је уследило обраћање градоначелника Крагујевца Николе Дашића, а потом и беседа председника.

Свечаности присуствују председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри Ивица Дачић, Бранко Ружић, Братисалв Гашић и друге званице.

Програм ће бити употпуњем драмским приказом Кнежев запис, по тектсу Владимира Ђорђевића, а у режији Младена Кнежевића. У приказу играју Петар Лукић, Чедомир Штајн, Никола Милојевић, Аврам Цветковић, Надежда Јаковљевић, Милица Лазовић и Марија Ракочевић.

Академија ће бити завршена песмом Ово је Србија, који ће извести Градски камерни хор Лицеум.

У Крагујевцу је 15.фебруара 1835.године донет први Сретењски Устав.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ