Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у наредних 10 дана држава Србија свим локалним самоуправама пребацити средства како би се сваком средњошколцу у Србији исплатило по 10.000 динара.

Он је рекао да је о томе данас разговарао са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим око додатних мера које се односе великом већином на оне који немају право гласа.

„Исплатићемо 10.000 динара сваком средњошколцу, преко мајки, где живи са оцем преко оца, или преко хранитељске породице или посебних центара. Сматрамо да је то пред празнике важна мера и да ће помоћи родитељима да могу да уштеде. Стање у финансијама је добро“, рекао је Вучић на Пинку.

Он је рекао да је договорена и друга мера – да се преко Поштанске штедионице свим корисницима студентских картица пребаци 1.000 динара, а да ће држава банци то надокнадити.

„Поштанска штедионица ће пребацити 1.000 динара, а ми ћемо то надокнадити. Значи студенти ће имати 1.000 динара плус све користи – попусти за возне, авио карте, до трговинсних ланаца и других. То ће обрадовати и студенте и средњошколце“, закључио је он.

Вучић: Ја ћу сносити консеквенце пораза листе „Србија не сме да стане“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је био озбиљан када је на скупу у Смедереву рекао да је бесмислено да он буде председник Републике, а да владу чине људи из опозиције.

„Дакле, ја ћу сносити консеквенце пораза листе „Србија не сме да стане“. Бесмислено је да будем председник који ће да глуми, не знам шта да глумим, уколико ту владу буду чинили Ђилас, Лазовић, Тепић, Милош Јовановић, Бошко Обрадовић и тако даље. Шта онда од мене очекујете?“, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Како је рекао тада би било јасно да су они добили поверење народа, да је народ желео њих и да он неће имати проблем са тим.

„Извинио бих се народу и рекао бих, очигледно је да нисте задовољни резултатима које смо направили, и то је фер. Дошли су неки други људи који неће ничим да се баве осим прогоном нас који другачије мислимо, јер тако вам и кажу да хоће техничку владу, а озбиљним питањима да се баве, неће. Изволите, имаћете нове председничке изборе“, навео је Вучић.
Како је рекао, те његове речи су многима засметале зато што је део људи у Србији знао да је потпуно озбиљан и да ће то да урадити.

„Они знају да сам тиме, макар део људи, мали део људи определио додатно да гласају за листу „Србије не сме да стане“. Ја сам по том питању сасвим озбиљан. Овим дајем додатни мотив нашим политичким противницима да знају, јер они ионако сваког дана ништа о икоме другом не говоре, осим о мени, то им је животни сан. Они не могу да кажу ништа о КиМ. Они беже од одговора на питање, хоће ли уводити санкције Русији, па онда морају на крају тек да признају да хоће. О Сребреници, о сваком другом питању“, рекао је Вучић.

Додао је да је разлог зашто подржава листу Александар Вучић – Србија не сме да стане зато што ће у Србији 2027. године, просечна плата бити 1.400 евра, а пензија и минималац 650 евра или 75.000 динара.

Ако се политика сведе на свађе и сукобе, онда ћете, рекао је Вучић, имати власт као ону од 2005.- 2012.

„Тад нема резултата. Тад вам је резултат независно Косово, самопроглашено, тад вам је резултат одсечена Црна Гора, тад вам је резултат 500.000 људи на бироу више, сумњиве приватизације, опљачкано све, закатанчене фабрике. Е то вам је резултат тих свађа. Нама је потребно јединство, руководство“, поручио је Вучић.

Испричао је да је Бин Зајед први пут отишао у Либију 1972. и да је тада рекао да жели да Емирати за 40 година изгледају као Либија.

„А погледајте Либију данас, погледајте Емирате како изгледају. А Емирати имају пет пута мање нафте, него што има Либија. Дакле, није све у ресурсима, није све у нафти, злату, гасу или не знам чему. Али је увек све у руководству и у томе како ће држава да вам функционише“, рекао је Вучић.

Истакао је да жели апсолутну већину од 126 посланика на изборима и да је против сваке политичке трговине. Суштина је у томе да ви пред себе постављате циљ и одредите шта ви у ствари хоћете у политици. Да ли хоћете да будете хваљени од свих као добар политичар, зато што сте дуго на власти или хоћете нешто да урадите за своју земљу. Хоћете да иза вас остану резултати и да ваше име остане записано у уџбеницима историје? Ја бих волео ово друго. Мене не интересује да проведем још један дан на власти. Ја се смејем њиховим претњама, готов си“, рекао је Вучић.

Истакао је да је за такву политику потребно да имате мандат народа.

„Сваког дана се препирем са неким око тога, хоћемо ли да градимо Слијепчевић-Бадовинци брзу саобраћајницу или негде брзу пругу. И то вам раде чешће коалициони партнери него они други. А ови други, то су увреде за увредом и не знате шта би друго рекли“, каже Вучић.

Смета вам што сам носилац листе, да ли то значи да нисам толико лош?

Председник је изјавио поводом негодовања опозиције зато што је носилац листе „Србија не сме да стане“ да би сатима могао да говори о њиховом лицемерју и упитао да ли то говори да и није толико лош као што данима говоре о њему.

Вучић је тако одговорио на питање зашто је спорно што је он носилац изборне листе, а није било кад је Борис Тадић раније био носилац листе Демократске странке.

„Не мислим да је у томе уопште суштина. Могао бих сада сатима да говорим о нелогичностима, о лицемерију, о дволичности, о томе да свакога дана говоре да сам најгори на свету, да сам убица, криминалац, наркодилер, непоменик. А онда им главна прича у целој кампањи буде зашто Вучић учествује у кампањи против нас“, рекао је Вучић на ТВ Пинк. Да ли тиме говорите да и нисам баш толико лош колико говорите сваког дана, јер не бисте се толико плашили, или говорите о себи лоше, јер не дај Боже да је неко много бољи од мене, како бисте тек онда прошли, упитао је Вучић.

Важно је да имамо апсолутну већину како би наставили да градимо земљу

Председник Србије је рекао и да је њему важно да листа чији је носилац има апсолутну већину да би могли да спроведу програм и граде земљу, да повећавају плате и пензије, док опозиција хоће техничку владу, јер неће ничим да се баве, осим прогона оних који другачије мисле.

Он је гостујући на Пинку рекао да је глас за било коју листу, глас за Драгана Ђиласа.

„Данас је сасвим јасно и то је фер. Они сви кажу да ће да иду са листом „Србија против насиља“, коју води Драган Ђилас, све насилник до насилника на тој листи. Не причам о народу, већ о онима који су у јавности“, рекао је Вучић.

Он је прокоментарисао изјаву опозиције да после избора треба да буде формирана техничка влада коју чине листа „Србија против насиља“ и стране националне опозиције и изјаву Милоша Јовановића који је рекао да „Србија није ни Ђиласова ни Вучићева“, а на крају би ипак после избора сарађивао на „рушењу“ Александра Вучића, рекао да је то у реду и да је добро што су то рекли.

„Они су близу победе, близу формирања власти и то је у реду и добро да су људима рекли. Мислим да је нешто друго важно да људи примете, ја сам вечерас говорио због чега је мени важно да имамо апосолутну већину – да спроводимо програм, да градимо земљу, да обезбедимо свакој мајци, супрузи и сестри да имају мамограф, скенер и ултразвук. Да имају сваки неопходан апарат у Србији да лечи себе и децу, и за сваког мушкарца такође“, рекао је Вучић.

Он је додао да је за њега важно да се граде болнице, стадиони, путеви музеји, да расту плате и пензије.

„Милош Јовановић каже да то није неки вредносни став, хвала му што је закључио да све што је говорио нема вредносни став, сва њихова политика“, додао је он.

Он је додао да су за њега важни вредносни ставови и то опозиција нема.

„Политика је за мене ствар принципа, ствар дела које остављате иза себе. Шта радите за интересе грађана, шта радимо за људе“, рекао је он.

Додао је да је за време претходне власти 85 земаља признало независност Косова, док је за време „великог издајника Вучића“ 28 повукло признање.

„Они „de facto“ спроводе политику одвојено од Србије, од 2008. године сасвим, пре тога делимично. Сваком ко дође после мене биће све теже и теже, уколико не дође до великих промена у свету“, додао је он.

Он је додао да ниједан странац не доноси одлуку о Србији, већ грађани који живе у Србији.

„Народ Србије – Мађари, Срби, Русини, Македонци, сви који живе у њој одлучују о њеној будућности. Нико ко није држављанин не одлучује“, рекао је он.

Знам ко с ким шурује, ко с ким разговара и о чему

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је могућност да се Социјалистичка партија Србије после избора приклони опозицији, рекавши да ће се део људи из те странке заклињати да то неће бити тако, а с друге стране, како је рекао, зна ко с ким шурује.

Што се тиче СПС, како каже Вучић, није спорно на шта они (опозиција) рачунају.

„Део људи ће се заклињати да неће тако, а са друге стране, ви знате да ја знам ко с ким шурује, ко с ким разговара и о чему, али мени је довољно да видим шта ко говори на терену. Ако је нешто добро то смо сви заједно урадили, ако нешто није добро, не питамо се ми, за све се Вучић пита“, прокоментарисао је Вучић.

Поменуо је и ситуацију на аеродрому где „ваша деца од 20 и 25 година када их зауставе и питају да покажу пасоше и стану у ред, као и сва друга деца, кажу Вучићу ђубре, за све ово си ти крив“.

„Па нису то они сами измислили, то су од свог тате научили, који је највиши функционер те партије. И видите мени није тешко да то говорим. Било је у јавности, нећу да вам говорим шта све знам мимо јавности, нећу да вам говорим с ким се све друже и на које све начине неки људи раде. То су највиши функционери партије. Али није то спорно, то постоји и у СНС-у, различите ствари, то је живот, то је све нормално“, навео је Вучић.

Како је рекао, све је то испричао да би показао колико ни мало страха нема од онога што може да се догоди.

„Ја сам кроз све то прошао, много пута. Никакав проблем немам. За мене је питање политике питање будућности. Шта је то што можемо да урадимо, шта је то што можемо да направимо за ову земљу. Мене не интересује да имам возача, секретарицу или не знам кога. Не, ти ћеш у затвор. Стварно? И то је за људе. Једино што нећу да вам дам, нећу да вам дам да ми дирате децу и нећу да дозволим да дирате било чију децу“, рекао је Вучић.
Вучић је поручио опозицији да ће и из затвора да изађе и да их победи зато што ће, како је рекао, народ да види колико су неспособни и лажови.

Протеривање хрватског дипломате ствар надлежних органа

Вучић је рекао вечерас да не жели да коментарише протеривање хрватског дипломате из Србије и да је то ствар надлежних органа.

„Ја то нисам ни поменуо и нисам хтео о томе да говорим, зато што сам мислио да је то питање професионалног односа. Две озбиљне службе какве су Српска и Хрватска“, рекао је он. Он је додао да не жели да коментарише изјаву Војисава Шешеља који је говорио на ову тему и додао да само мисли да је срамота за оне људе који су то урадили.

„Нећу да говорим о именима. Нема никакве сумње да онај који интересе своје земље даје у руке некој другој земљи, посебно оној која се не понаша пријатељски према вашој земљи. Надлежни органи морају да виде где постоји кривац, а да ли је срамота, па свакако да јесте „, рекао је он.

Председник је прокоментарисао и садашњу власт у Хрватској, где председник и премијер нису у истој политичкој партији и додао да би ситуација код нас била много гора.

„Код нас би било много горе, тако да не знам шта бисмо могли да постигнемо. Многи министри живе за то да праве кампање, неки људи се мењају“, рекао је он.

Са Хрватском ће бити бољи односи када схвате да је Јасеновац срамота

Односи са Хрватском биће бољи када схвате да је Јасеновац срамота, а не нешто што би требало да се заборави, рекао је председник.

Говорећи о односима у региону Вучић је рекао да мисли да су односи са Црном Гором нешто бољи него раније, са Мађарском и Северном Македонијом најбољи у историји, а да нам Бугари замерају, јер смо популарнији од њих у Северној Македонији.

„Са Албанијом имамо пристојне односе колико је могуће. (премијер Еди) Рама није био на недавном сајму вина, али албански представници јесу и нека њихова вина су добила награде. Интересантне су њихове сорте вина, не волим ове светске. Ја волим сва вина наше браће Македонаца. И „Плантаже“ су направиле једно добро вино“, рекао је Вучић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг