Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће у новом Клиничком центру бити запослено 400 нових лекара, истичући да, иако је то дугорочни удар на буџет, држави најважније здравље грађана.

Вучић је, после обиласка Клиничког центра, на питање да ли нова зграда значи и нова запошљавања, каже да 400 нових лекара значи велико појачање за наше здравство, али и дугорочни удар на буџет.

„Међутим, сматрамо да је здравље од пресудног интереса и значаја“, истакао је он.

Вучић је рекао да ће сутра видети приходе за фебруар, јер су расходи били енормни, и ако буду добри као 15. фебруара, онда са радошћу може рећи да се запошљавање 400 нових лекара неће посебно осетити.

На питање шта ће бити са старим зградама Клиничког центра он је истакао да не зна које ће клинике прећи у нову.

„Неке прелазе у целини, а са неким је то теже. Неки су озбиљни разлози, од чекања да се заврши друга фаза да се преселе, а негде имате питање колико канцеларија неко жели да има. Све ситније дечије болести ћемо превазићи и уредићемо цео простор Клиничког центра на најбољи начин, да део зграда ослободимо и видимо шта да учинимо са њима“, објаснио је он.

Вучић је казао да је циљ да се направи мања гужва и већа проходност за грађане.

„Најважније је да лекари и медицинске сестре имају најбоље услове за рад, а пре свега пацијенти најбоље лечење“, поручио је он.

Највећа и најсавременије опремљена здравствена установа – нова кула Клиничког центра Србије, има 12 спратова и укупно 825 болничких кревета, који ће бити распоређени тако да ће 231 кревет бити на јединици интензивне неге, 547 кревета биће на јединици полуинтензивног лечења и 47 кревета у болници за дневно лечење.

Председник Вучић је обишао нову зграду, и констатовао да је ова здравствена установа опремљена инструментима и опремом најновије генерације.

„Срећан сам због људи у Србији, ово ће видети људи из унутрашњости“, рекао је Вучић.

Директор Ургентног центра др Марко Ерцеговац рекао је да ће сада бити много лакше да зе збрињавају све тешке трауме, будући да је у старој згради Ургентног центра за било два места комплетно опремљена за такве случајеве, а сада их је овде 24.

Вучић је упитао да ли имамо довољно лекара који ће радити, и добио уверавања да лекара има довољно, јер су претходних година примљени и завршили су специјализације.

„Много сам срећан, изградили смо КЦ у Нишу, сада КЦС… Следеће је Дедиње два…“, рекао је Вучић.

Додао је да је за сада изграђено 640 гаражним места, али да ће паркирање бити проблем.

Министар здравља га је обавестио да ће у оквиру новог КЦС постојати и хелиодром, на шта је Вучић најавио да ће у земљу свакако стићи нови хеликоптери.

Председник је затим обишао и просторију у којој се налази један од најмодернијих рендген апарата, где се уверио да заиста омогућава потпуну видљивост крвних судова, што значајно олакшава лекарима да утврде где се налази зачепљење.

Поново је поручио да Србија мора, и може, да буде боља од осталих, и мора да се навикне на успехе.

Вучић је затим обишао и салу названу „роботик хирургија“, а затим и простор интензивне неге.

Интензивна нега укупно броји чак 23 кревет, а председник је обишао собу предвиђену за најтеже пацијенте на интензивној, где сваки кревет има свој „Дрегеров“ респиратор, мониторе, све што је потребно.

Председник је посебно указао да је све плаћено из буџета, осим мањег дела из кредита и то за изградњу, због чега је нарочито задовољан.

Током обиласка, председник је упознао и Фатиму, која је већ 30 година запослена као анестетичарка у Ургентном центру.

„Ја сам одушевљена. Пре 30 година сам дошла у Ургентни центар, ово је сада савршенство“, рекла је она председнику, на шта је он узвратио да је много срећан када неко попут ње, са тако дугим радним стажом, изговори такве речи.

„Ово ће, пре свега за пацијенте, али и за нас, бити много боље“, додала је Фатима.

Како највећи број људи у Србији умире од кардиоваскуларних болести, значај нових ангио-сала којих је у новој згради чак осам је непроцењив.

У дугачком ходнику налази се у низу 11 операционих сала од укупно 34 колико их у новој згради има.

За пацијенте су, у новој згради УКЦС, болничке собе опремљене по највишим светским стандардима двокреветне собе са комплетном опремом за мониторинг.

Нова зграда опремљена је и са три магнетне резонанце, шест скенера, те 12 рендген апарата.

Поред председника Вучића, отварању присуствују и министар здравља Златибор Лончар, државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, директор КЦС Милика Ашанин, директор Ургентног центра Марко Ерцеговац, као и директори клиника и запослени у КЦС…

КЦС у Србији најбољи у региону, вредан 260 милиона евра

Нови Клинички центар Србије у Београду је бољи од свих у региону, на простору бивше Југославије, али и шире на истоку, већи и модернији и са најбољом могућом опремом, поручио је данас председник Србије.

Вучић је, на отварању КЦС-а, не кријући задовољство завршеним радовима, рекао да је у Клинички центар уложено чак 260 милиона евра, наводећи да ће бити и нових улагања у здравство.

Нови КЦС за седам дана примиће и прве пацијенте. Цитирајући чувеног српског лекара Милана Јовановића Батута, да је здравље срећа и снага, Вучић је рекао да тек данас, када се виде нове здравствене установе, можемо да кажемо колико је Србија промењена и другачија од пре неколико година.

„Здравство је нешто што је од пресудног значаја за животни стандард људи, здравље је најважније за сваког човека, сваку породицу. Нису овде уређени, чисти зидови, бели ходници са мермером. Ово су најбоље и најмодерније опремљене јединице интензивне ангио и друге операционе сале“, рекао је Вучић.

Додао је да бескрајно срећан што је био суиницијатор идеје о обнови и згради Клиничког центра.

„Ово нас кошта 260 милиона евра, када све саберете, а само један КЦ у Нишу, коштао је нешто мање од 55 милиона евра“, указао је Вучић и додао да се ради на обнови и изградњи клиничких центар у Војводини и Крагујевцу.

Захвалио се партнерима из ЕИБ, али пре свега грађанима, који су, каже, веровали да можемо заједнички да градимо земљу и овакав Клинички центар.

„Овај ће бити бољи од свих у региону, ис сире. Све због чега смо слали наше људе у Солун, Истанбул, Беч више неће бити потребе, јер имамо сву опрему, најмодерније скенере, рендгене, магнетне резонанце, све је дигитализовано. Ово ће значити много за све пацијенте из Србије, јер није овај Клинички центар само за Београд“, рекао је Вучић.

Додао је да кроз КЦС дневно прође 14.000-16.000 људи.

„Желим људима добро здравље. Улагаћемо још у здравство, то данас можемо јер имамо снажну привреду, не онолико снажну колико бисмо желели, али ћемо бити још успешнији“, рекао је Вучић.

Најавио је да се за 15-ак дана отвара и Дедиње 2, затим следи Тиршова 2.

„Ово је наша Србија, другачија. За ово сте ви, грађани, заслужни, и ово показује да када стремимо циљу, када знамо шта нам је чинити, уједињени, до тих циљева стижемо“, поручио је Вучић.

Ашанин: КЦС – највећа и најмодернија здравствена установа

Данас је за запослене у Клиничком центру Србије историјски дан, јер се после више од пола века отвара нови КЦС, поручио је данас директор те здравствене установе др Милика Ашанин.

Ашанин је изразио захвалност и задовољство јер, како каже, нови КЦС је један од највећих и најмодернијих болница, не само у Србији и региону, већ и много шире у Европи.

„Данас је за нас велики дан, историјски, празник. Данас смо преузели објекат са огромним болничким капацитетима, са најсавременијом опремом. Имаћемо три магнетне резонанце, шест скенера, 12 рендген апарата, али и опрему какву нико у региону нема“, поручио је др Ашанин.

Он је навео да су то невероватне промене, те да нови Клинички центар не може да се пореди ни са чим.

„Болница је направљена по мери наших пацијената, који ће имати комфор бољи него што је био у целокупном српском здравству“, рекао је др Ашанин, додајући да КЦС има и 244 двокреветне собе, које су опремљене најмодернијом опремом за праћење стања пацијената.

Он се захвалио председнику Александру Вучићу, као и министру здравља Златибору Лончару на иницијативи о обнови и изградњи КЦС-а.

„Гурали сте промене, а од данас те промене ће гурати нас. Хвала вам на свему што сте урадили за наше здравство и за Клинички центар Србије“, закључио је Ашанин.

У нову кулу КЦС, која се простире на 86.000 квадратних метара, уложено је 260 милиона евра, а очекује се да ће за седам дана примити и прве пацијенте.

Нова кула има 12 спратова и укупно 825 болничких кревета, који ће бити распоређени тако да ће 231 кревет бити на јединици интензивне неге, 547 кревета биће на јединици полуинтензивног лечења и 47 кревета у болници за дневно лечење.

Брнабић: Отварање КЦС празник новој Србији

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је отварање Клиничког центра Србије празник не само за здравство и за све грађане, већ да је то празник новој Србији.

Она је за ТВ Прва истакла да је у питању инвестиција од 220 милиона евра, као и да је само у опрему уложено 120 милиона евра као и да је у питању најмодернија опрема која данас постоји на свету.

Брнабић је рекла да је бескрајно поносна на то што је урађено после толико година и да ће КЦС и Дедиње 2, које се ускоро отвара, бити најмодерније болнице у овом делу Европе са најновијом технологијом и осталом подршком здравственим радницима.

Брнабић је истакла да отварање КЦС значи јачање здравственог система које никада није виђено као и да су у здравству направљени историјски помаци.

Она је подсетила на Клинички центар Ниш, Клинички центар Војводине, а најавила је да ће до краја године кренути и Клинички центар Крагујевац.

Констатовала је и да је кула КЦС која годинама није била усељена споменик насој неодговорности и недостатку посвећености.

„Србија се од тада променила, то је много другачија земља, која покреће ствари и завршава ствари. Земља која верује у себе.

Данас је празник новој Србији, славље за све нас“, поручила је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг