Србија је увела мере везане за извоз пољопривредних производа након што је у понедељак била суочена са захтевом за извоз пшенице историјског нивоа, логистички несавладивог, објаснио је данас председник Србије Александар Вучић и поновио да грађани не треба да брину, јер ће Србија имати и више од онога што је потребно.

Вучић је, на питање шта значи забрана извоза за пољопривредне произвођаче који имају вишкове, рекао да се то односи пре свега на велике компаније, конгломерате, а не сељаке.

Он је казао да тренутно у резервама имамо 800. 000 тона пшенице и милион тона кукуруза.

Подсетио је да су годишње потребе 1,2 милиона тона пшенице, а жетва тек предстоји у августу.

“Хоћемо да избегнемо што се догодило у понедљак. Шта је прелазило преко административне линије на Мердару у историји није прешло, као и на другим прелазима. Укупан ниво захтева био је на нивоу 200.000 тона пшенице, што и логистички нисмо могли да обавимо. У једном дану смо имали захтев за извоз четвртине наших резерви. Толика је помама у региону за житарицама, а цене су отишле у небеса, и сви морају да обезбеде хлеб за становништво”, објасно је он.

Вучић је истакао да је због тога донета мера, и најавио да ће влада да процењује и дозволи када смо потпуно сигурни извоз.

“Морамо да меримо свакога дана да се ни једног секунда не би секирали и бринули имамо ли довољно за становништво, али и окружење. Да имамо ми, а да немају људи у Скопљу, Подгорици, Бијељини нема смисла. Ми смо систем спојених судова”, рекао је он.

Вучић је указао да је у три дана извоз јестивог уља скочио за 109 одсто.

“Пратили смо све параметре преко различитих државних органа. Увезали смо царину, републичке агенције, робне резерве, Министарство пољопривреде да можемо у сваком тренутку да знамо шта имамо и контролишемо. Нема коме да се извињавамо у условима ратног окружења, и светске кризе невиђених размера, нема шта друго да радите него доамћински да се понашате”, поручио је он.

Указао је да је речено народу да ће бити довољно количине свега и тога имамо, соли, шећера, уља, брашња, пшенице и кукуруза. То су основне потрепштине за нормалан живот

Свега имамо више него довољно, више од потреба Србије. Водићемо рачуна и о произвођачима великим да не губе. Али значјано је да обезебдимо довољно хлеба и свега за номалан живот грађана”, истакао је он.

Свега има довољно, има нафте, али је питање цене

Председник Вучић поручио је данас да нафте и нафтних деривате у Србији има довољно и да снабдевеност није проблем, већ скок цена, због чега држава и интервенише како би заштитила грађане.

Коментаришући наводе појединих медија да пумпе имају горива за два месеца, те да ли је то дизање панике, и треба ли то да плаши људе, Вучић је рекао да имамо велике количије нафте, да Рафинерија ради све време, и да је стање у Србији боље него у великом броју земаља ЕУ, као и да држава улаже око 100 милиона евра да напуни све до врха.

„Имамо и више него што је потребно, само је птање цена, зато смо и одлучили да се одрекнемо 20 одсто акциза на гориво, а то нас месечно кошта 35 милиона евра. Не дај боже да то потраје 12 месеци, то нам је 400-500 милиона евра расхода на које нисмо рачунали“, рекао је Вучић.

Како је рекао, данас је нафта 132 долара, а кукали смо када је била 85, јер нам је била превисока.

„Ако настави да расте цена нафте, ако оде на 200 долара… Ми је имамо, али је питање која ће цена да буде. Да дамо три милијарде годишње за нафту само, да бисмо је субвенционисали, одакле?“, упитао се Вучић.

Подсетио је да у Србији током зиме није било проблема ни са струјом, ни са гасом, а да је струја у Србији убедљиво најјефтинија у Европи, иако, каже, немамо најниже плате у Европи.

Указао је и да је јуче у Аустрији цена нафтних деривата поскупела за 40 евроценти само у једном дану, док се власт у Србији труди да помгоне грађанима у ситуацију за коју ни на који начин нисмо сами криви.

„Да, молим се богу да ово престане, јер не знам шта ћемо ако нафта оде на 200 долара, а нећемо да јавни дуг пређе 60 одсто БДП-а. Много тога је повезано, неће ово траје 15-20 дана, до избора, већ месецима. Економски свакако, надам се да војно неће потрајати толико“, рекао је Вучић.

Поновио је да је Србија добро снабдевена нафтом.

„Свега имамо довољно, људи не треба нигде да журе, да купују, али је питање колико је то терет за државу, па и за грађане у финансијском смислу“, рекао је Вучић.

Није питање осуде инвазије, већ живота наших људи

Председник Вучић рекао је данас да забрана увоза руских енергената није питање осуде инвазије на Украјину или не, већ питање живота наших људи.

Вучић је, на питање шта значи за нас порука одлука САД о забрани увоза енергената из Русије, као и могућност да то учини и Европа, рекао да је Америка могла да уведе забрану увоза руске нафте, јер је увозила свега око 3,5 одсто својих потреба.

„Америка има довољно енергената за себе, а ипак су одмах почели разговоре са Венецуелом, обећали олакшавање санкција. Шта да ради Европа, шта ће Немачка, цела да стане? Зато је реакција немачког канцелара Олафа Шолца, који је рационалан човек била таква да је рекао да ће се ићи ка диверзификацији извора, али да треба времена“, нагласио је он додајући да ће и Србија ићи ка диверзификацији.

Вучић указао на компликованост енергетске ситуације Србије, која је између Бугарске и Мађарске.

„Било која одлука ЕУ може да нас погоди“, истакао је он и рекао да је добро што је Немачка реаговала.

Подсетио је да Бугарска готово сав гас добија преко Турског тога.

Када је реч о нафти каже да је могуће да се уведе мера забране увоза руске нафте, што не би желео, али могуће је да дође до даљег напредовања руских снага, па ће и притисак на земље ЕУ бити још већи, онда неће више бити руске нафте на тлу Европе.

„Данас већ разговарамо да укинемо царине на увоз нафте из трећих земаља. Има неке земље који сада не желе да се јаве ни америчком председнику јер САД желе да спусте цену нафте преко ОПЕК-а. Али верујем да ћу моћи да разговарам са представницима Уједињених арапских Емирата, да видим како да обезбедимо нафту из разних извора“, додао је он.

Међутим указује да се поставља питање како да се допреми нафта, а да се не изгуби много и тиме повећа цена, јер смо до сада из хрватског Омишља добијали руску нафту.

Пренео је да је разговарао и са председником Ирана и многи другима.

„Стићићу до свих председника и премијера да обезбедимо за наш народ да буде довољно нафте“, најавио је он.

Вучић се осврнуо на изјаве да имамо нафте за два месеца, рекавши да треба знати шта то значи и да свега 20-так земаља може да се тиме похвали.

„То не разумеју. Ми имао нафте за два месеца да не купимо ни литар, а ми већ купујемо тоне и тоне. Ускоро стижу веће количине да напунимо сва наша складишта до врха“, нагласио је он.

Рекао је да не воли да погледа на мобилни телефон, јер само чека када ће стићи још нека гора вест, пошто када год мислите да је све најгоре прошло изненадите се шта све може доћи.

„Имамо много приатеља и контаката. Млеко у праху смо обезбедили из Пољске и Литваније. Шта год буде још требало питаћемо Кинезе, јер су они себи све обезбедили“, додао је он.

Вучић је казао да себи не може да опрости, што је, када је видео да на тржишту Кинези купују све, чекао.

Биће што се нас тиче све у реду , закључио је председник.

ТопПрес/ Извор: Танјуг,РТВ