Председник Александар Вучић поручио је данас грађанима да упркос лошим вестима које стижу из света не треба да сумњају у своју државу која ће се изборити са свим потешкоћама.

Вучић је рекао да током посети фабрици за производњу турбо пуњача немачке компаније „BMTS Technology“ у Новом Саду да таман када мисли да су прошле лоше вести стигну нове.

„Људи не треба да сумњају да ћемо да се боримо и изборимо са свим тешкоћама“, поручио је Вучић.

Од челника фабрике је сазнао да ће фабрика ове године запослити још радника и имати укупно 311 запослених, а до краја 2024. године укупно 454 радника.

Истакао је да је у фабрици све аутоматизовано и да ће фабрика иако нема пуно запослених имати повећан извоз, што је значајно за српску економију.

„Све већи део тржишта захватају од MBW-a, Stelantisa, Bentlija, Dajca… Нови Сад до пре неку годину није имао ниједну нову фабрку, а сада постаје центар“, нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је свака фабрика као дете за које се треба борити и да је срећан за сваку нову фабрику коју је држава помогла.

Вучић се пре обиласка погона састао са руководством компаније.

„BMTS Technology“ је почела са радом у Новом Саду крајем 2020. године, а први производи сишли су са фабричких трака 25. новембра те године.

У фабрици у Новом Саду, у којој тренутно ради око 200 људи, а у плану је да до 2026. буде запослено 500, састављају се турбопуњачи високе ефикасности за путна и комерцијална возила, као и друге висококвалитетне компоненте за аутоиндустрију.

Производни капацитет ове фабрике износи око два милиона турбо пуњача годишње.

Преговори после избора, сигуран у најбољу цену

Председник Србије рекао је данас да се тренутно не воде суштински преговори са Русијом о новом уговору за увоз гаса, да ће их бити након избора, и изразио је уверење да ће Србија добити најбољу цену у Европи.

Вучић је, на питање о изјави директора Србијагаса који је најавио почетак преговора са Русијом о новом уговору око испоруке гаса, и питање каква је позиција, шта се може очекивати, имајући у виду да је Србија подржала по први пут санкције у вези Украјине, рекао да су забринути за наше односе они који говоре о увођењу најгрубљих санкција.

Он је истакао да Србија према Русији није уводила санкције.

„Што се гаса тиче неће бити суштинских преговора пре избора. Они који добију поверење грађана моћиће да преговарају. Важно је да покушамо да за наше грађане обезбедимо што је најбоље и најјефтиније могуће. Ако не буде неких других сметњи, као прекида гасовода, што се десило на Јамалу, то јест ако се такве ствари не буду дешавале са Бугарском, јер и она у великом проценту зависи од руског гаса, верујем да ћемо имати повољну цену“, рекао је Вучић.

Он је казао да ће цена бити нешто другачија у односу на цену пре пола године или пре годину дана.

„Верујем и сигуран сам да ћемо имати најбољу цену у Европи. Али ко може гарантовати да ће све функционисати. Да зависи од нас данас би могао да кажем да бисмо били у три европске земље са најповољнијом ценом“, нагласио је Вучић.

Рекао је да га радује када отвара фабрике, покреће погоне, доводи инвеститоре, јер је то важно у овој ситуацији.

Указао је на огромне проблеме са којима се суочава земља у обезбеђивању робе.

„Ниједно осигуравајуће предузеће неће да да гаранције за превоз робе преко Црног мора до Констанце. Поставља се питање одакле да довозимо, али сналазимо се. Имају неке ствари о којима ћу, када будемо добро проучили наредних дана обавестити људе“, рекао је он додајући да се ради о стварима које су плод санкција ЕУ.

Истакао је да ће у Србији бити свега довољно и да ће се трудити те цене буду међу најнижима на европско континенту.

И у тешким данима за свет Србија отвара фабрике и бори се

Председник Александар Вучић изјавио је данас током посете фабрици за производњу турбопуњача немачке компаније „BMTS Technology“ у Новом Саду да је тај град захваљујући великом броју нових фабрка постао најзначајнији центар аутоиндустрије у Србији и да је срећан што може да обилази нове фабрке у земљи чак и у овој ситуацији.

Истакао је да се Србија бори и отвара нове фабрике чак и у време тешких дана за цео свет и поручио да ће држава наставити да се бори за нове инвеститоре и даје им подршку.

Вучић је рекао да БМТС планира дугорочно да остане у Србији, све док се буду производили класични аутомобили и не буде потпуно прешло на електрична возила.

„Важно је да они дугорочно размишљају о Србији. А како је кренуло и колико видим европски министри су решили да врате и угаљ и нуклерке, све што су нама забрањивали до пре три месеца. Тако да би онда неке ствари могле да трају и дуже“, навео је Вучић.

Истиче да Србија у тешким данима за Еврпоу и цео свет отвара нова фабрике, повећања број запослених и извоз.

Инвестиције не престају да долазе у нашу земљу, поручио је председник.

Вучић је поручио да кинеско-немачка компанија BMTS може и даље да рачуна на подршку државе Србије.

Рекао је да није мала ствар што планирају да запосле до 2024. године 454 радника и укупно више од 500 радника да имају до 2026. године.

Вучић је казао да ће бити чак отворена и додатна аутобуска линија како би компанија могла да превезе све раднике.

Нови Сад постао најзначајнији аутомобилску центар за целу Србију, истакао је он и додао да је индустријска зона у том граду постала импресивна и да ће захваљујући толиким инвеститорима бити више новца за развој локалне инфраструктуре.

„За Србију је важно да разумемо да је наш најважнији задатак да доводимо инвестиоре и радујемо се зато свакој новој фабрици и боримо за њих и у овим ужасним условима. Морамо да радимо и пет пута више сада да би могли да идемо напред и обезбеђујемо сигурност за нашу децу“, истакао је Вучић.

Пожелео је компанији BMTS да повећају број турбина и извоз са 14.000 на два милиона годишње и поручио да ће им Србија обезбедити најбоље услове за рад./

„BMTS Technology“ је почела са радом у Новом Саду крајем 2020. године, а први производи сишли су са фабричких трака 25. новембра те године.

Аба: На Бентли аутоделовима већ пише „Произведено у Србији“

Глобални потпредседник за производњу у корпорацији „БМТС“ Емануел Аба изјавио је данас да њихова фабрика у Новом Саду, која производи аутоделове за глобалне произвођаче аутомобила, тренутно запошљава 200 висококвалификованих радника, а да је до краја 2026. године у плану да запосле још 300.

Након што је председник Србије Александар Вучић обишао данас њихову фабрику у Новом Саду и поручио им да могу да рачунају на подршку Србије како би производили неометано, Аба је захвалио представницима власти на подршци и истакао да је Србија поуздан партнер.

Истакао је да је градња фабрике у Новом Саду почела 2019. године, да је почела са радом 2020. године, и да се у њој производи 140.000 турбопуњача годишње, а да је план да до 2026. буде произведено два милиона турбопуњача за аутомобиле.

Аба је навео и да та компанија до 2026. очекује приход од 300 милиона евра.

Навео је да у фабрици тренутно ради 200 људи, а да је у плану да до 2026. буде запослено укупно 500 и то висококвалификованих радника.

Казао је и да се у Србији производе делови за велике аутомобилске компаније као што су BMW, Ford, Bentli, Folksvagen, Stelantis…

„На деловима за Бентли већ пише ‘Произведено у БМТС фабрици у Србији'“, рекао је Аба и додао да је фабрика у Новом Саду најмлађа фабрика компаније БМТС.

Објаснио је да БМТС производи турбопуњаче за аутомобиле глобалних произвођача аутомобила, а да је настала 2008. године као заједничко улагање компанија Босћ и Махле, док 2018. Фоунтаин Вест (друштво са приватним капиталом) постаје нов власник.

Одлука Европског савета биће компликована за Србију ако не буде изузета

Председник  Вучић рекао је  да ће се после одлуке Европског савета о санкцијама Русији којима је обухваћен и Гаспромњефт, Србија наћи у веома компликованој ситуацији ако не буде изузета.

Он је то рекао данас у Новом Саду на питање да ли је одлука Европског савета по питању Гаспромњефта стигла и шта би то значило за Србију и колико би је погодило.

„Синоћ сам упознат са одлуком Европском савета. Шефови влада ЕУ су донели ту одлуку која је за нас чудна. Од синоћ разговарамо и са Европљанима и са насим америцким партнерима, а од јутрос и са руским партнерима и не желим да износим политичке ставове све док не анализирам одлуку“, рекао је Вучих.

Он је навео да је суштина у томе да су Европљани себи оставили могуцност да на својој територији послују са Гаспромњефтом, увозе и извозе од Руса, али да треце земље где су предузећа или компаније или рафинерије у власништву Руса не могу да увозе или извозе нафту.

„То ће рећи, нису казнили Русе, нису казнили себе, казнили су нас“, констатовао је Вучић.

Он је рекао да не жели да прича о свим реперкусијама, али да се ради на решавању тог проблема.

„Мучили смо се целу ноћ, гледамо како да решимо те проблеме и решићемо. Јутрос смо разговарали са Русима, ту имамо три опције и ако Србија не буде изузета из тих одлука у року од 48 сати обавестићу вас о томе“, рекао је Вучић.

Он је додао да је у сваком случају за Србију веома компликована ситуација, али поручује да грађани не брину и да ће бити решена.

Брашна и уља биће и за нас и за земље региона

Председник Србије рекао је да ће Србија изаћи у сусрет захтевима земаља у региону за повећаним увозом брашна и уља, све док то не угрожава потребе домаћег тржишта.

Он је у Новом Саду рекао да су земље у региону од Србије тражиле много веће количине уља и брашна од оних које су раније уговорене одговарајући на питање да ли је тачно да је Црна Гора наручила 18 000 тона брашна, као и уље и пшеницу.

„Плаше се за будућност. То није за критику. Они желе да обезбеде свој народ. Разговараћемо са свима. Онолико колико је уговорено и колико сматрамо да можемо да дамо, а да не угрозимо потребе домаћег становништва ми ћемо дати“, навео је Вучић.

Он је прецизирао и да се то најпре односи на чланице отвореног Балкана, а затим и на Црну Гору и БиХ.

„Они су нам први суседи и о њима морамо да бринемо и то ћемо да урадимо“, поручио је Вучић.

Вучић је напоменуо и да се компликују ствари око извоза хране јер је очигледно да ће бити великих недостатака, без обзира на цену на светском тржишту.

Поновио је да ће за наше грађане бити довољно хране, јер Србија има више него сто јој је потребно, али да се мора распоредити и у региону да не би било преливања због тога сто нема довољно хлеба, брашна кукурузног или пшеничног или јестивог уља.

Наводи и да је јутрос разговарао са египатским амбасадором и да та земља 80 посто пшенице и кукуруза увозе из Украјине и Русије, а имају 115 милиона људи, и поставља се питање ко ће све желети нашу пшеницу и кукуруз.

На питање о томе да су европски министри покренули питање враћања угљу и нуклеаркама, Вучић је рекао да је о томе говорио немачки министар финансија да би премостили тежак период.

Он је подсетио да су од Србије тражили да затвара руднике угља, али је испало да нисмо глупи.

Каже и да су нуклеарке одавно највазније за Европу, да се у Француској, Бугарској, Мађарској, Словенији и Хрватској главни извор енергије.

„Све што се извезе струје у регион долази из бугарске нуклеарке“, напоменуо је Вучић и указао да смо научили на лицемерје да је оно што је великима дозвољено малима није или како је цитирао латинску пословицу: „Оно што је дозвољену Јупитеру није волу“.

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг