foto tanjug foto tanjug

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Војска Србије мора да буде спремна да у сваком тренутку буде снажан фактор одвраћања за сваког потенцијалног агресора а да је на српској политици да сачува мир и стабилност и допринесе да војска никада не буде употребљена.

На свечаном пријему поводом 23. априла – Дана Војске Србије, Вучић је рекао да држава из буџета годишње издваја 600 милиона евра за војску, и да то није много у поређењу са снажнијим државама, али да то за Србију није мало и да је држава спремна да то издвајање и повећа, у складу са растом друштвеног производа и фискалном консолидацијом.

„Издвајаћемо и више али ћемо тражити и резултате. Неће моћи више да се догоди да генерална инспекција дође у једну од најважнијих бригада и да је половина војника на поштеди зато што не могу да прођу тест физичке припремљености. Тражићемо више озбиљности и одговорности, али због тога што је војска несумњиво најбољи део друштва и најбољи систем. Желимо да таква остане и буде још боља“, рекао је Вучић и изразио спремност државе да повећа издвајања за оружане снаге.

Вучић је замолио припаднике војске да буду још вреднији и посвећенији јер у великој мери својим радом доприносе заштити мира и стабилности.

„Војска увек мора да буде спремна за сваки од тешких изазова. Ми смо имали угашену ловачку авијацију и хеликоптерску авијацију која је била готово угашена, али је наша будућност сада другачија. Имаћемо боље опремљеног војника“, рекао је Вучић и најавио да ће бити настављене набавке пушака из иностранства али и набавке из фабрика српске војне индустрије.

Он је захвалио Војсци Србије због тога што је увек уз свој народ и приликом елементарних непогода и када држава трпи притиске споља али и поручио војницима да и даље буду спремни на сваку врсту изазова.

„Знамо кроз шта смо прошли пре 19 и пре 25 година и пре тога у светским и балканским ратовима… Војска Србије увек мора да буде спремна, а на српској политици је да чува мир и стабилност и да спречи да војска икада буде употребљена. Али, војска мора у сваком тренутку да буде спремна да одговори сваком изазову и одврати сваког агресора од помисли да угрози нашу земљу“, рекао је Вучић.

Дан Војске Србије – 23. април, обележава се у знак сећања на 1815. годину када је тог датума подигнут Други српски устанак.

ТопПрес/ Извор: Бета