foto tanjugfoto tanjug

Председник Александар Вучић поручио је да за људе у Шумадији данас почиње другачија и неупоредиво боља будућност, јер је у срце Шумадије дошао „Сименс“ – понос немачке индустрије.

Председник је присуствовао обележавању почетка радова на изградњи Индустријског комплекса „Мајнд парк“, а новинарима је рекао да је то најважнија фабрика у последњих пет година у Србији, на чијем отварању је присуствовао

Вучић је указао да ће компанија „Сименс“ производити возове и трамваје, те да ће нам бити потребно много инжењера, стручњака, знања и енергије.

„Возови и трамваји који данас саобраћају у Бриселу производиће се и у Србији, а да бисмо то извели биће нам потребно много обучених радника“, поручио је председник у Крагујевцу показујући макету воза какав саобраћа Бриселом, а производиће се у Крагујевцу у „Сименсовим“ погонима.

Како је рекао, једино о чему не сме да говори јесте број људи који ће бити запослени, али је уверен да ће тај број свакако бити велики.

Доласком једног од највећих имена немачке индустрије, нагласио је председник, много људи ће добити посао, али и научити шта је тежак рад.

„Немачка у Србији већ запошљава 44.619 радника, а са новим инвестицијама значајно ће прећи 50.000 радника. Тако да Немачка за нас постаје не само најважнији спољнотрговински партнер, већ њихове компаније постају и најважнији послодавац“, поручио је председник.

То показује, сматра Вучић, колико је важно да одржавамо односе са Немачком и другим земљама, али, „наравно, у мери у којој ми то можемо“.

Председник Србије захвалио је људима из Крагујевца и другим предузећима на реализацији индустријског парка, а посебно амбасадору Немачке у Србији Акселу Дитману на подршци упућеној нашој земљи.

Позвао је све који желе да дођу и инвестирају у Индустријски парк „Мајнд“ да се јаве, како би се проширили капацитети.

„Плодове овог рада и овога што данас полажемо камен темељац неки ће видети ове године, неки ће видети следеће године, неки за две, неки за три, али ће сви видети у годинама после тога јер ће огромне користи имати град Крагујевац, огромне користи имаће Република Србија, неупоредиво веће приходе ћемо имати, људи ће бити задовољнији, породице ће нам бити богатије“, рекао је Вучић.

Посебно је задовољан, каже, јер ће у оквиру индустријског парка бити и дечји вртић и поликлиника, где ће мајке моћи да рађају, где ће моћи да брину о деци и током посла да знају да су им деца на сигурном, где ћемо моћи да рачунамо на економски и привредни опоравак Шумадије, а онда и сваку другу врсту опоравка, истакао је председник.

Вучић је навео да немачка фирма ЦТФ долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра, као и да се нада да „Фијат“ остаје у Србији.

Председник је у Крагујевцу говорио и о формирању Заједнице српских општина, рекавши да Приштина нема право да оцењује уставност Бриселског споразума.

Милановић: Циљ да млади инжењери остану у Србији

Власник компаније „Мајнд груп“ Братислав Милановић рекао је да ће овај индустријски и интелектуални комплекс запошљавати висококвалификоване инжењере из Шумадије и целе Србије.

„Хоћемо да дамо допринос напретку када је у питању развој нових технологија, хоћемо да стварамо предуслове да млади инжењери имају могућност избора да остану у Србији и овде у својој земљи напредују и граде своју будућност“, каже Милановић.

Упутио је позив компанијама ИТ сектора да буду део „Мајнд парка“ и да се заједно баве развојем информационих технологија.

Како каже, комплекс ће се уклопити у природу Шумадије, а посебно ће се водити рачуна о заштити животне средине.

Милановић је најавио да ће први објекат у оквиру парка бити завршен у октобру, а да ће се са производњом почети у новембру.

Нагласио је да ће се водити рачуна о потребама запослених и да ће у склопу парка бити изграђени вртић и дијагностички центар са најсавременијом технологијом.

„На тај начин желим да се захвалим целом овом крају и људима који у њему живе“, поручио је Милановић.

Истакао је да је изградња парка начин да млади инжењери остану у Србији.

Директор свих фабрика шинских возила „Сименс“ Урлих Земзек каже да је парк понос за компанију „Сименс“, али и за читаву Србију и најавио да ће наставити производњу за трамвајске вагоне.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић навео је да је тај град стекао статус колевке српске индустрије, а да је овај парк корак даље у потврђивању тог статуса.

Николић је оценио да се два века дуга индустријска традиција Крагујевца на овај начин унапређује, као и да ће парк утицати на садашње и будуће генерације Крагујевца.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је заједнички пројекат „Мајнд парк“ показатељ дугогодишњег партнерства и сарадње Немачке и Србије и подвукао да поред економске подршке, Србија има подршку Немачке и на путу ка ЕУ.

„Ми снажно и недвосмислено подржавамо пут Србије у ЕУ“, нагласио је Дитман.

Како је навео, немачки привредници су до сада у Србији инвестирали две милијарде евра и отворили 44.000 радних места.

У Крагујевцу је данас почела изградња Индустријског парка „Мајнд“, а инвеститор за пројекат је компанија „Мајнд рил естејт“, која је део „Милановић индустрис груп – Мајнд груп“.

На 120 хекатара градиће се прави мали град са пословним зградама, производним халама, центром за развој и едукацију, обдаништем, здравственим центром, аеродромским пистама, железничким чвориштем.

Немачка компанија „Сименс“ преузела је управљање над крагујевачком фирмом „Милановић инжењеринг“.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг