Фото: РИНА

Цена техничког прегледа за путничка возила, која се креће се од 3.070 до 6.020 динара, није давно утврђена и не очекујемо да ће се мењати у скорашње време, изјавио је данас Танјугу члан Одбора групације техничких прегледа при Привредној комори Србије Андрија Вујичић.

Он је казао да групација тренутно највише ради на томе да се измене прописи, који би требало да ступе на снагу 5. јула, а у пракси су непримењиви.

Навео је да је реч о правилнику о техничком прегледу и правилнику о подели моторних и прикључних возила, а конкретни проблеми се односе на овалност кочница, прикључке за пнеуматске кочне системе и системе за издувне гасове.

„Овалност кочница је веома строго постављена на око 20 одсто прихватљиве овалности, што није предвиђено чак ни европском директивом која уређује делатност техничког прегледа. Други проблем су прикључци за теретна возила, односно возила која имају пнеуматски кочни систем, који велики број возила не поседује, што би подразумевало да би морали да их искључимо из саобраћаја. што свакако није у интересу привреде“, рекао је Вујичић.

Као трећи проблем навео је уређаје који регулишу издувне гасове, односно катализаторе, који многа возила немају, а требало би да имају.

То би, према његовим речима, значило да би та возила, када после 5. јула дођу на технички преглед, морала да буду искључена из саобраћаја, што би, како је нагласио, био велики изазов за власнике возила.

Зато је, истакао је Вујичић, неопходно дати још времена да се пропис усклади или да се власници оваквих возила прилагоде пропису, уколико се одлучи да се он одржи у облику у коме је сада.

„Ми смо као Одбор групације техничких прегледа у ПКС на време указали на непримењивост ових прописа и очекујемо да ће законодавац благовремено да их измени“, рекао је Вујичић.

Казао је да је реч о великом броју возила која не испуњавају прописане услове.

Према истраживању које је радио овај одбор, скоро 44 одсто теретних возила не би задовољило услов овалности, а када је реч о путничким возилима, односно возилима врсте Н1 и евентуално Н1 лаким теретним возилама, процена је да око 25 одсто њих не би задовољило високо постављени критеријум.

ТопПрес/ Извор: Танјуг