Фото: ТопПрес

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је данас да ће њено министарство до 2027. године издвојити преко 700 милиона евра за канализације и постројења за пречишћавање отпадних вода, а око 300 милиона евра за регионалне рециклажне центре.

„Изградићемо канализацију тамо где је неопходна, изградићемо постројења за прераду отпадних вода, рециклажне регионалне центре и трудити се свим снагама да побољшамо квалитет ваздуха у Републици Србији. Ми већ интензивно на свим овим пољима радимо“, изјавила је Вујовић за Танјуг.

Како је навела Вујовић, план је да се до 2027. године изгради 1.108 километара канализационе мреже, као и постројења за прераду отпадних вода.

„Широм Србије ће се градити постројења за прераду отпадних вода, ми већ сада имамо радове на терену и рекли смо да ће у 35 јединица локалне самоуправе постројења бити комплетирана. Када кажем комплетирана, то значи да ћемо имати изграђено постројење, али и 80 одсто канализације, то је европски стандард“, навела је Вујовић.

Говорећи о чврстом отпаду, Вујовић је указала да ће регионални центар за прераду отпада Каленић у општини Уб бити највећи у Србији, као и да ће покривати 500.000 становника и 15 јединица локалне самоуправе.

„Трудимо се да имамо и та постројења за биомеханички третман, што ће и бити, наравно, у скоро свим регионалним центрима, како би сав отпад који може да се преради, добио другу употребну вредност. Да што мање отпада иде на депоније, да поштујемо и те принципе циркуларне економије“, објаснила је Вујовић.

Вујовић је додала да се очекује и изградња пратећих елемената регионалних центара у Пироту, Ужицу и Сремској Митровици.

Она је навела да ће у преко 200 јавних иснтитуција у наредном периоду бити замењени котлови и додала да јединице локалне самоуправе могу да се јаве за конкурс за замену котлова.

„У овом тренутку јединице локалне самоуправе могу да се јаве на конкурс за замену котлова у јавним установама, 800 милиона динара је одвојено за то ове године, стварно рекордан буџет када говоримо о овом конкурсу“, изјавила је Вујовић.

Према њеним речима, новац од министарства за замену котлова одвојен је и за индивидуална домаћинства.

„Молим грађане да се јаве, конкурс је у току, такође имамо и конкурс за пошумљавање, 200 милиона динара ове године, више него ранијих година, конкурс за затварање сметлишта и дивљих депонија, а исто ћемо имати и конкурс за затварање несанитарних депонија“, нагласила је Вујовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг